Mia blir trakassert på nett hver dag: – Jenter blir konstant utsatt for «slutshaming»

– Kampen er ikke over ennå. Vi må fortsette å kjempe for likestilling.

Mia Landsem mener at mye gjenstår når det kommer til kvinnekamp.
  • Synne Mauseth
    Journalist Trd.by
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det sier Mia Landsem. I 2018 fikk hun Jenteprisen av Plan International Norge, og i 2020 ga hun ut boka «Trygg på nett». Hun er årets hovedappellant under 8. mars-markeringen i Trondheim i år.

– Det er en stor ære. Jeg skal prate om digital vold, og hvordan teknologien har blitt en ny arena for vold mot kvinner i form av spredning av nakenbilder, utpressing og trusler, sier 23-åringen som jobber som etisk hacker i Orange Cyberdefense til trd.by.

Les også

Slik blir de lokale 8. mars-markeringene

Har sin pris

Mia er kanskje best kjent for å ha avdekket at nakenbilder av håndballspiller Nora Mørk ble spredt på nettet.

De siste årene har hun reist landet rundt og holdt foredrag om spredning av nakenbilder.

– Jenter blir konstant utsatt for «slutshaming» og trusler om å bli voldtatt over nett. Andelen jenter som opplever dette er langt høyere enn andelen gutter.

Hun har tidligere vært åpen om at det å være frontfigur i kampen mot spredning av nakenbilder, har sin pris. Mia har selv opplevd digital vold.

– Jeg blir trakassert på nettet og forfulgt hver eneste dag, sier Mia, som i fjor måtte gå til det steget å få seg hemmelig nummer og adresse.

Sint og stolt

Mia peker på at den likestillingen vi har i dag er bedre enn på 1800-tallet, men at vi har en lang vei å gå når det kommer til den digitale verden.

– Når jeg ser tilbake på hva kvinner har måttet kjempe for, blir jeg sint, men ikke minst stolt. Jeg setter pris på dem som har kjempet før oss. De har gjort mye, men det er mer som gjenstår, sier Mia.

Bare tanken på tvangsekteskap, gjør Mia provosert.

– Lik lønn er en selvfølge, men det er ikke like vondt som å tenke på at små barn giftes bort. Det er helt forferdelig, sier Mia.

Les også

Daniel (17) snapper om å være transseksuell

Les også

70 ungdommer har svart på spørsmål om nakenbilder: Dette er de viktigste funnene

– Jenter blir konstant utsatt for «slutshaming» og trusler om å bli voldtatt over nett. Andelen jenter som opplever dette er langt høyere enn andelen gutter, sier Mia Landsem.

«Transkvinner er kvinner. 8. mars er for alle kvinner!» er også en av årets paroler.

– Det finnes kvinner som mener at transpersoner ikke er ekte kvinner. Det er sykt å påstå. Jeg har mange venner som er transpersoner, og ser ikke på dem noe annerledes enn andre. Jeg kjenner at den stikker.

– Det finnes kvinner som mener at transpersoner ikke er ekte kvinner. Det er sykt å påstå. Jeg har mange venner som er transpersoner, og ser ikke på dem noe annerledes enn andre. Jeg kjenner at den stikker.

Vil ha flere ledere

Mia peker også på at det må bli flere kvinnelige ledere i samfunnet.

– Dessverre er det mange som blir skremt vekk. Det er mange som har en mening om dette i sosiale medier, og som uttrykker at de er lei av at kvinner roper høyt.

Les også

Yrja (29) fra Våland vil ha flere kvinnelige rollemodeller i rampelyset

23-åringen forteller videre at hun har mange kompiser som er enige med henne om at det må bli rom for flere kvinnelige ledere.

– Likevel sier de det ikke høyt. Det er så mange unge menn som driter i feminisme, mens vi damer blir kalt nazifeminister hvis vi uttaler oss.

Publisert: