Reiselysten? Dette må du vite før du backpacker!

Rastløs i kroppen og keen på å se hva verden har å tilby, men ikke peiling på hvor du skal starte?

Backpacking er drømmen for veldig mange. Og det er ikke rart!
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Du vet sikkert allerede hvor du vil reise og hva du vil oppleve, men noen ting må man ta hensyn til før man bestemmer seg, smeller til og betaler billetten.

Ifølge backpacking-spesialisten Kilroy koster en reise som backpacker generelt mellom 10.000 til 15.000 kroner per måned. Det inkluderer bo- og levekostnader, lokaltransport og mat.

Følg Byas.no på Facebook!

Pris per dag

I Asia, først og fremst Sørøst-Asia, India, Sri Lanka og Kina, må man regne med 250-350 kroner per dag. Australia, New Zealand og Stillehavsøyene er noe dyrere med 400-500 kroner, mens USA, Canada og Karibien er oppe i 500-600 kroner per dag.

Som et eksempel kan nordmenn reise visumfritt til Indonesia i 30 dager.

Sør- og Mellom-Amerika ligger på 350-500 kroner, mens du i Afrika må regne med 300-500 kroner per dag.

Men hvor mye penger du må spare er ikke bare avhengig av hvor mye du kommer til å bruke hver dag. Det er også en del ting du må regne med å svi av litt penger på i forkant av turen. Visum, vaksiner, reiseforsikring, pass, flybilletter og utstyr er kanskje sure penger, men helt nødvendig.

Les også

* Egil bor i båten «Fridtjofen» på Hundvåg: Bli med inn og se!

Hvor mye penger du trenger å spare opp avgjøres av hvor i verden du vil og hva du vil gjøre mens du er der.

Visum

Her er det viktig å gjøre litt research før du reiser. Hvilke land som krever visum varierer veldig, og lengden på visumfrie opphold varierer også.

Som et eksempel kan nordmenn reise visumfritt til Indonesia i 30 dager. Vietnam opererer med 15 dager uten visum, og skal du være lenger må du fikse visum på forhånd. Det kan du søke ved den vietnamesiske ambassaden i Oslo.

Skal du til Tanzania må du fikse visum. Men slapp av, det kan ordnes ved innreise (på flyplassen eller ved grenseoverganger), og skal være lett å fikse.

Australia er også et populært reisemål for backpackere. Her må du ha visum på forhånd, og dette fikses via reisebyrå eller flyselskapet.

Greit å vite: Nordmenn under 31 år kan oppholde seg og arbeide i Australia i inntil 12 måneder på et arbeidsferievisum, dersom man ønsker å reise på såkalte Working Holidays.

Som du ser, er det store forskjeller på hvilke visumkrav som gjelder i ulike land. På UDs hjemmesider finner du heldigvis all informasjonen du trenger.

Les også

* Eirik (22) og Marita (21) gikk 45 mil for Kreftforeningen

Vaksiner

For dem av oss som sliter med sprøyteskrekk, er dette det verste med hele planleggingen. Skal du ut av Europa er det stor sjanse for at du må til pers hos et vaksinasjonskontor, enten for oppfriskning av gammel vaksine eller for en helt ny.

På Folkehelseinstituttes nettsider finner du oversikt over hvilke vaksiner som anbefales til hvilke reisemål. Vaksiner fikses hos fastlegen din, eller hos din kommunes vaksinekontor.

Se til at passet ditt er gyldig for hele reisens varighet.

Vanlige sykdommer du ofte må vaksineres mot er gulfeber, hepatitt A og B, lungebetennelse, tyfoidfeber og malaria. Pris varierer veldig avhengig av hvilke du trenger, men vær obs på at det fort går noen hundre kroner. Om ikke mer.

Vaksine er viktig når du skal ut og reise. Spesielt utenfor Europa.

Reiseforsikring

Dette er kanskje kjipe penger, og det er fort gjort å tenke ”det skjer ikke meg”. Men herre så kjipt det er dersom du knekker foten på surfetur i Australia og må stå for sykehusregningen på egenhånd. Plutselig ble ferien mye dyrere enn du hadde trodd.

Reiseforsikring skaffer du gjennom et forsikringsselskap, som If eller Gjensidige.

Pass

Se til at passet ditt er gyldig for hele reisens varighet. Flere land krever også at det må være gyldig minst seks måneder etter hjemreise. Må du fornye passet, gjør du det på politistasjonen. Du kan bestille time online! På politistasjonen får du også tatt nytt passfoto hvis det er nødvendig.

Hvor skal du bo?

Kilroy anbefaler at du på forhånd bestiller overnatting for de to første nettene på hvert nye sted du besøker. På det viset slipper du å surre rundt i gatene, trøtt og med jetlag for å finne overnatting.

Ikke regn med at du har iphonen ladet til enhver tid.

Avhengig av hvilket kontinent og land du skal bo i kan det være en idé å sjekke Tripadvisor, Hotels.com, Booking.com og Airbnb for greie overnattingssteder.

Les også

* Kristin (29) lever ut drømmen i Frankrike

Ser du for deg billige hosteller, leiligheter gjennom Airbnb eller en og annen natt på hotell? Du har i hvert fall nok av valgmuligheter.

Utstyr

Kilroy har satt opp en fin plan på hva du trenger å kjøpe inn og hvordan du skal pakke til turen.

Pakk sekken med alt du tror du får bruk for. Ta så to tredjedeler ut av sekken igjen, og du er i mål. I sekken bør du nå ha følgende:

  • Ryggsekk (ikke koffert)
  • En regntett pose
  • Gode sko
  • Et lite medisinskrin med medisiner, plaster osv.
  • Kopi av alle verdipapirer, pass og billetter
  • Pengebelte
  • Hengelås
  • Relevante reisehåndbøker

Utover dette er det opp til deg selv hvor forfengelig du ønsker å være. Et greit kamera er for eksempel kanskje fint å ha med.

Ikke regn med at du har iphonen ladet til enhver tid. Og apropos lader, det er stor sannsynlighet for at du må ha med deg strømadapter.

Her finner du ut hvilket adapter du trenger.

Les også

* Dette irriterer oss mest på flyet

Første bud når du skal på backpacking-tur: Invester i en skikkelig ryggsekk. La trillekofferten stå hjemme.

Valuta

Så var det dette med kort eller kontant da. Å ta ut penger fra minibanken kan fort bli en dyr affære, all den tid gebyrene er høye. Alminnelige betalingskort kan heldigvis brukes så å si overalt.

Et greit kamera er for eksempel kanskje fint å ha med.

Likevel kan det være en idé å ha en liten slant cash i bakhånd, men det trenger du ikke tenke på før du kommer fram. Skulle du likevel ønske å ha litt på forhånd kan du veksle på flyplassen eller i banken. Bare husk på at du da må betale gebyrer.

Følg Byas.no på Facebook!

Mer fra Byas.no:

Publisert: