Universitetet har fått egen vindturbin

Den ti meter høye vindmøllen ble løftet på plass onsdag. Den skal brukes til forskning.

Studentboligene Mybox som ligger på campus, gjøres nå om til et energilaboratorium.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Tanken bak dette er å få et laboratorium for forskning på fornybar energi. Vi har fått solceller på vegger og tak, og nå kommer denne vindturbinen også, sier prosjektleder Helleik Syse.

Studiebarometeret for 2019 viser nemlig at fornybar energi er bransjen som fenger flest norske studenter, og hele 73 prosent av teknologistudentene vil jobbe med å omstille Norge.

– Vi legger godt merke til at studentene på universitetet etterspør studier og oppgaver som handler om fornybar energi, forteller Syse.

Studentboliger blir laboratorium

Studentboligene Mybox som ligger på campus, gjøres nå om til et energilaboratorium. Tanken er at forskere skal bo i boligen, og at strømmen fra solcellene og vindturbinen skal forsyne laboratoriet med strøm.

 I tillegg til forskere og studenter, skal to doktorgradstipendiater være tett knyttet opp mot prosjektet.

– På denne måten kan de gjennom året se hvor mye energi som produseres fra vindturbinen og solcellene, og se sammenhengen mellom forskjellige fornybare energikilder, sier Syse.

Harald Røstvik er pioner innenfor solenergi, og mener at det blir interessant å se på samspillet mellom vind og sol.

– I Norge har vi relativt lav energiproduksjon fra solceller i de månedene strømforbruket er høyest. Kombinasjonen solceller og vindmølle vil sikre en jevnere energiproduksjon gjennom året, sier han.

Mange involverte

Prosjektleder Syse kan forteller videre at det som er vel så viktig som energien som produseres, er dataene som samles inn.

– Dette vil kunne legge grunnlaget for en rekke spennende studentoppgaver, forskningsprosjekter og samarbeidsprosjekter med industrien og det offentlige, sier han.

I tillegg til forskere og studenter, skal to doktorgradstipendiater være tett knyttet opp mot prosjektet. En av dem er Trond-Ola Hågbo som forsker på urban vind.

– Vi skal utvikle bedre modeller for vindstrømning i urbane strøk. Det at vi har en vindturbin på campus i tillegg til avansert vindmåleutstyr gjør at vi kan kalibrere modellene våre og sikre at de stemmer med virkeligheten. Vindmølledesignet er også spesielt og ble valgt for å minimere støy og å kunne utnytte den turbulente vinden i området, sier han i en pressemelding.

Universitetet i Stavanger har et mål om å bygge opp forskning på fornybar energi, og det nye laboratoriet blir et steg på veien.

– Alle vi som er involvert gleder oss veldig til å ta det i bruk og se hva det kan gjøre for forskningen på fornybar energi på universitetet, avslutter Syse.

Publisert: