Vil sikre Stavanger som landets øl-hovedstad

Sentrumsforeningen Midtbyen AS i Trondheim erklærte byen som «Norges ubestridte øl-hovedstad». Det er det flere i Stavanger som er uenige i.

For Kristoffer Sivertsen i FrP er det viktig at kommunen tar grep for å sikre Stavanger som øl-hovedstad.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sentrumsforeningen Midtbyen AS omtalte Trondheim som øl-region nummer én på sine hjemmesider.

Det mener ikke Kristoffer Sivertsen i Stavanger Fremskrittsparti (FrP).

– Det handler om kvalitet og ikke kvantitet, sier han.

– Her har vi helt unike produkter og Norges beste øl. Lervig er rangert som det beste norske ølet på flere målinger og er helt i verdensklasse, sier han.

Han nevner noe av det som gjør Stavanger til Norges ølhovedstad:

– Vi har Norges beste nykommerbryggeri, Salikatt. Yeastside og Jåttå Gårdsbryggeri er bare noen av dem som er gode på mikrobryggeri, og det finnes mange flere i distriktet som holder på med spennende greier.

– Vi har Norges beste ølpub i Cardinal og flere ølutsalg. Er det craft beer du er ute etter, har vi både ØST og omtrent hele Fargegata. Og vi har What’s Brewing, en ølfestival om trekker folk fra hele verden.

Følg Byas.no på Facebook!

Denne saken på sentrumsforeningen Midtbyen AS sine hjemmesider fikk Andreas Melvær til å skrive en kronikk.

Mest spennende her

Andreas Melvær skrev nylig en kronikk i Rosenkilden om at Stavanger er en vel så verdig øl-hovedstad som Trondheim.

– Det er mye spennende som foregår i begge byene, men det er nok mest spennende her, sier Melvær, som er daglig leder i Melvær&co og festivalmedeier av What’s Brewing.

– Vi har øl i verdensklasse og en helt unik kompetanse.

Han håper Stavanger kan få flere ølturister i fremtiden.

– Tenk på vinturistene som drar til vindistrikt som Toscana, Provence og Chianti. Vi kan tiltrekke oss den samme type turisme i ølverdenen.

Flesteparten av gjestene til What’s Brewing, som finner sted neste helg, vil komme fra andre steder enn Stavanger. Flest billetter selger de i Oslo.

– Det kommer også folk fra Australia, Argentina og Aserbajdsjan for å nevne noen land på A.

LES OGSÅ:

Les også

Naboene Craig og John brygget øl i hver sin kjeller på Storhaug. Nå har de startet «Yeastside Brewing» sammen.

Les også

I denne baren er det (nesten) én tappekran per kunde

Andreas Melvær (t.v) og Anders Almås startet opp ølfestivalen Whats Brewing i Stavanger.

Vil ta grep for å sikre Stavanger som øl-hovedstad

Sivertsen er enig i at øl-turisme er lurt å satse på.

– Vi har et fantastisk restaurantmiljø her og det kommer mange gastroturister allerede, så jeg synes vi bør smi mens jernet er varmt og jobbe målrettet for å få dette til.

– Undersøkelser gjort i USA viser at folk bruker penger på langt mer enn bare øl når de er på øl-ferie, så her er det mye å tjene, både i inntekt og arbeidsplasser, legger han til.

Sivertsen har sendt inn interpellasjon til bystyret for å ta grep for å sikre Stavanger som øl-hovedstad og destinasjon for øl.

Ifølge Sivertsen er Cardinal noe av det som gjør Stavanger til Norges øl-hovedstad.

Viktig for matfylket Rogaland

I Region Stavanger er reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad svært positiv til å utvikle Stavanger som ølhovedstad.

– I vårt fylke er vi svært opptatt av matssatsingen, og øl bør jo absolutt være en del av den totale satsingen, i tillegg til at det er veldig trendy om dagen.

Hun tror at Stavanger absolutt kan hevde seg i kampen om ølturistene.

– I Region Stavanger liker vi alle nisjepregede konsepter, og dette er noe vi kan selge inn når vi fronter regionen i det internasjonale markedet. Dette favner en ny og spennende målgruppe.

Følg Byas på Instagram!

Konkurranse er sunt

Akkurat hvilken by som er øl-hovedstad, er hun ikke så opptatt av, selv om at hun innrømmer at hun ikke forbinder Trondheim med øl.

– Jeg hadde aldri hørt om at Trondheim er en øl-hovedstad og hvis de mener den er det så må vi i Rogaland bare sørge for å bli best og vinne den konkurransen.

Hun tror likevel at litt konkurranse bare er sunt.

– Vi mener jo helt seriøst at vi er matfylke nummer én, mens et annet fylke sier det samme. Det viktigste er jo å understreke at mat er utrolig viktig for Rogaland og en viktig del av reiselivet.

Midtbyen AS sier til Byas at Trondheim i deres øyne er øl-hovedstaden.

– Trondheim er den byen med flest mikrobryggerier, og det var faktisk her det første ølpolet kom. Trenden med mikrobrygging begynte i Trondheim for 20 år siden, sier de.

Publisert: