Runar (22) gikk fra å være ekstremt kresen til å bli fine dining-kokk på NB Sørensen

På ungdomsskolen besto middagen helst av nudler, kjøttpølse og ketchup. Nå fermenterer han mat og dyrker urter som hobby.

Runar Helgeland (22) tilbringer som oftest ettermiddager og kvelder på kjøkkenet til NB Sørensen Annen Etage. Her sammen med souschef Karol Lebiest til høyre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det er sykt å tenke tilbake på, sier Runar Helgeland (22) og ler.

Han likte hverken pizza eller taco, men var glad i å lage mat. Favorittretten var nudler og kjøttpølse, gjerne med ketchup. Enkelt, raskt og godt, mente han den gang.

På grunn av matvanene var det ingen som tenkte at 22-åringen fra Sandnes skulle ende opp som kokk, i alle fall ikke på en av Stavangers fine restauranter.

– Foreldrene mine skjønte ingenting da jeg søkte meg inn på kokkelinja. De sa at det ikke passet meg, jeg var jo så kresen, forteller Helgeland.

Følg Byas.no på Facebook!

Fra nudler til «supernice»

Helgeland modnet med årene. Nå fermenterer han epler og bær hjemme i Sandnes, sanker sopp og dyrker urter. Slår han på stortromma, lager han noe «supernice» hjemme.

Som for eksempel hjemmelaga pasta med soppsaus og god parmesan.

– Hva skjedde?

– Jeg var ikke så faglig interessert da jeg begynte i 1. klasse på videregående, men jeg hadde et stort konkurranseinstinkt. Jeg ønsket å slå de som var bedre enn meg, sier 22-åringen.

LES OGSÅ:

Les også

Denne «restauranten» danker ut både Re-Naa og Tango

Les også

Disse 10 restaurantene i Sandnes scorer høyest på Tripadvisor

Konkurranseinstinktet hjalp også Helgeland med å utfordre smaksløkene sine.

– Det at du ikke liker noe er ofte psykisk. Siden mamma sa æsj til løk, sa jeg også æsj til løk, forklarer han.

Nå smaker han på alt, uansett hva det måtte være. Likevel er det fortsatt noe 22-åringen ikke liker særlig godt.

– Østers. Jeg har prøvd og prøvd, men det liker jeg ikke uansett, sier han og ler.

Trappene opp til Annen Etage åpner ikke før klokka 18.00, men arbeidsdagen til 22-åringen begynner derimot fire timer før. Timene brukes til å forberede og gjøre klar kveldens meny.

Utkonkurrerte smaksløkene

I løpet av videregående var Helgeland på utplassering på Spiseriet i Stavanger konserthus. I fem dager fikk han se mange flinke kokker i aksjon, blant annet Christian André Pettersen.

På den tiden var Pettersen kjøkkensjef på Spiseriet, i juni ble han kåret til Europas beste kokk.

– Skolen var ganske chill, men det var noe helt annet å prøve seg i yrket rent praktisk. Du blir ganske svett av å stå på et kjøkken hvor bestillingene renner inn konstant, sier Helgeland.

Konkurranseinstinktet hans tente også på fine dining-konseptet. Detaljene, smakene og det å hele tiden strekke seg etter noe som er bedre.

– Vi har fantastisk mange gode kokker i Rogaland. Det gjør at vi som er ferske kan lære mye, det gir igjen høy kvalitet på maten og et godt konkurransemiljø, sier Helgeland.

Helgeland har lite til overs for Grandiosa, og rister på hodet når han forteller om den tidligere favorittretten som besto av nudler og pølse. Smakene har heldigvis utviklet seg, og nå vil han nå lagt som konkurransekokk.

Store konkurransemål

Etter videregående ble det læreplass på Spiseriet. De siste tre årene har han også vært innom Matbaren til Re-Naa og Bevaremegvel.

Men det var fine dining han hadde lyst til å jobbe med. Den sjansen fikk han hos NB Sørensen Annen Etage i oktober i fjor.

I stedet for å flippe burgere eller steke ribs, jobber 22-åringen nå med en kamsjellemulsjon med eplechips. En amus-bouche, som han kaller det - bedre kjent som en appetittvekker på norsk.

– Jeg får muligheten til å være kreativ og lære noe nytt hver eneste dag. Samle nye og gamle ideer, nye og gamle smaker. Er det bra nok, så havner det på menyen, sier han stolt.

Til tross en kort karriere, har han allerede deltatt på NM i kokkekunst. Han sitter også på en 2. plass fra lærlingkonkurransen Rogalandcup og ble i august kåret til årets sjømatkokk.

– Har du et mål?

– Ja, men jeg sier det aldri høyt, men jeg ønsker å bli mye bedre og være med i større konkurranser.

– Begynner konkurransen på B og slutter på ’or?

– He he, jo da, men først må jeg bygge meg opp som konkurransekokk. Det er fortsatt mange år til jeg kan hevde meg i en slik konkurranse, sier han.

MER FRA BYAS:

Publisert: