Gir seks prikker til Palmesus

Kontrollørene rapporterte om flere tilfeller av brudd på skjenkelovgivningen under årets festival på Bystranda. Nå er straffen klar.

Palmesus-publikummet under Hardwell-konserten i år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har et mål om å være prikkfri. Men vi har godt over 35.000 deltakere over to dager, så den nullvisjonen kan være vanskelig å nå, sier Palmesus-sjef Leif Fosselie til Fædrelandsvennen.

Kristiansand kommune har nemlig tildelt Palmesus totalt seks prikker for brudd på alkoholforskriften under sommerens festival.

– Vi er ikke fornøyd med å få disse prikkene, og skal jobbe for å bli bedre, sier Fosselie.

Palmesus-sjef Leif Fosselie.

Reagerte på situasjoner

Kontrollørene så tre situasjoner de reagerte på den første dagen.

* En mann med to vinglass i hånden sjanglet rundt, og ble vist ut etter at vakten ble kontaktet.

* En mannlig gjest på piren hadde ustø gange og svømmende øyne. Han gikk bort til baren, der han fikk kjøpt seg to enheter med alkohol.

* En kvinnelig gjest hadde sløve øyne, og mistet ting fra vesken. Hun klarte heller ikke å gå rett.

Kontrollørene reagerte også på mulig alkoholreklame. Malibu-flasker oppstilt i baren sammen med pyntegjenstander ble notert på blokka.

Palmesus avviser at dette er reklame ved å hevde at flaskene ble brukt til å lage drinker. Dette punktet ble de hørt på under tvil, og kommunen gikk ned fra fem til fire prikker.

«Overstadig beruset»

Også lørdagen var kommunens kontrollører på jobb. Denne runden resulterte i vedtak på to prikker for brudd på alkoholforskriften.

Observasjoner av flere påvirkede gjester er beskrevet.

* En mann dultet borti folk i 15 minutter, før kontrollørene tok fatt i en vakt og vedkommende ble vist ut.

* En «overstadig beruset gjest» med sløret blikk og ustø gange dultet borti en vakt, men ble ikke vist ut.

* En kvinne med sløret blikk og ustø gange holder på å ramle flere ganger. Vakten erkjenner overfor kontrolløren at hun er «meget overstadig beruset», men at andre gjester måtte prioriteres.

* En gjest med sløvt blikk og ustø gange ble vist ut to ganger, men kom inn en tredje gang med et nesten fullt glass cider. Denne gangen ble gjesten ikke vist ut.

Palmesus skriver i tilsvaret at vaktene har vurderte gjestene som at de ikke er så påvirket at de må vises ut av området.

Palmesus trekker en stor folkemengde til Bystranda i de to dagene festivalen varer.

Nær reaksjon

Palmesus fikk fem prikker i 2017, og med årets seks prikker var festivalen bare én prikk unna en reaksjon.

Prikker varer i to år, og får et utested 12 prikker i løpet av denne perioden så mister de skjenkebevillingen i én uke. Flere prikker kan øke lengden på inndragningen.

Fagansvarlig bevilling i Kristiansand kommune, Henrik Vedum, bekrefter at festivalen er nær faregrensen. Men festivalen har kun skjenkebevilling for to dager i året.

– For en festival blir det vanskelig å inndra bevillingen for en uke. Det eneste vi kan vurdere er å ikke innvilge skjenkebevilling. Dette må festivaler søke om hvert år, sier han.

– Men i et slikt tilfelle vil det falle ned på hva politikerne ønsker. Alkoholloven legger opp til et sterkt kommunalt selvstyre, sier han.

Leif Fosselie sier at festivalledelsen nok skal ta en prat med kommunen om hva som eventuelt vil skje om de skulle nå 12 prikker i en toårsperiode.

Høyre-politiker i Kristiansand, Helene H. Knudsen.

– Imponert

Helene H. Knudsen (H) er en av politikerne i Kontrollutvalget for salgs- og skjenkebevillinger. Hun sier at medlemmene der kun gir råd til administrasjonen om enkeltsaker, og ikke ser på helheten for hver enkelt utelivsaktør.

– Palmesus må forholde seg til loven på samme måte som en liten pub, men jeg er faktisk imponert over at de gjennomfører en så stor festival uten å få flere prikker. Det krever høy disiplin av de bak disken, og fyll er vanskeligere å forhindre enn enkle brudd på reklamelovgivningen, sier hun.

– Mulige brudd på reklameforbudet for alkohol kan enkelt unngås, mener hun.

Publisert: