En av Japans beste sushi-kokker kommer til Sandnes

– Man skal ikke dyppe risen i soyasausen, og ikke bruke pinner, sier den verdenskjente kokken.

 Hirotoshi Ogawa besøkte Stavanger da Sabi Omakase åpnet for tre år siden.
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hirotoshi Ogawa skal servere gjestene tradisjonell sushi når han neste uke kommer til Sabi Enzo i Sandnes.

– Vi vil vise hvordan man skal spise sushi på den tradisjonelle måten. Det mange gjør feil, er at de dypper risen i soyasausen. I Japan drypper vi bare litt soyasaus på toppen av fisken, sier han.

I tillegg skal man ifølge mesteren selv egentlig spise sushi med fingrene (ikke spisepinner!), og stappe hele biten inn i munnen på én gang.

Følg Byas.no på Instagram!

Sushikokk Ogawa er opptatt av sushi på tradisjonelt vis.

Den japanske sushikokken er blant annet administrerende direktør ved World Sushi Skills Institute, underviser på en anerkjent sushiskole i Japan, og er sjef for «World sushi cup».

Når han neste uke kommer til vårt distrikt, er det for å lage mat sammen med Sabi-kokkene. I framtiden vil det bli invitert flere anerkjente utenlandske kokker til Sabi.

– Det handler om å bli mer innovative og videreutvikle oss selv, sier Roger Joya.

Han driver Sabi Enzo, som Ogawa skal besøke, en mer «high end»-del av den vanlige Sabi-restauranten Joya skal også lage mat sammen med Ogawa. I tillegg til tradisjonell sushi skal de to også servere Normae sushi; et uttrykk Joya bruker om sushi med norske råvarer.

– Det handler om å bruke våre fantastiske nordiske råvarer, sier han.

Fire dager i neste uke er folk invitert til å smake maten Ogawa og de andre kokkene lager. Eventet er allerede utsolgt.

Neste uke skal Ogawa inspirere Sabi-kokkene.

Det var faktisk japansk anime og manga som fikk japanske Ogawa til å starte sushikokk-karrieren som 18-åring.

– Jeg hadde lenge vært interessert i matlaging, og skulle egentlig fordype meg i fransk mat. Men så fant jeg et anime-show og et manga-magasin om sushi, og ble veldig interessert, ler han.

Å bli en god sushikokk tar lang tid.

– Mer enn ti år, mener jeg. I Japan er man først i oppvasken noen år, før man blir servitør. Deretter får man forberede fisken, før man går over til sushi, og til slutt sashimi, sier Ogawa.

Norsk laks er hans favorittfisk.

– Den er veldig populær i hele verden. I Japan er norsk laks nå mer populært enn tunfisk, som før var nummer én når det gjaldt sushi.

Hvert år besøker kokken rundt 20 land for å dele av sin sushikunnskap. Han har vært i Stavanger tre ganger allerede, blant annet i forbindelsen med åpningen av Sabi Omakase i 2015.

– Jeg har reist mye rundt omkring i verden, og jeg kan med hånden på hjertet si at råvarene her er de flotteste. Jeg tok meg en tur til fisketorget i Stavanger og ble mektig imponert, sa den japanske sushikokken til Aftenbladet den gang.

MER FRA BYAS:

Sabi Sushi-gründer satser over 20 millioner på restauranter i utlandetAnmeldelse Sabi Omakase: En kveld i eliteserienPedersgata skal få ny restaurant og take away
Publisert: