Da Tax (33) ikke fikk seg jobb, startet hun for seg selv. Nå kastes hun og familien ut av landet.

En av gründerne bak kafeen Veggietable i Stavanger har for god utdanning til å jobbe i bedriften hun selv var med på å starte opp. Onsdag må hun ta med seg mann og to barn tilbake til Madagaskar etter åtte år i Norge.

Tax (33) og ektemannen Naly Manolotsoa Rakotoarisoa (37) har fått 14 dager på seg til å forlate Norge. Ektemannen har tatt en master i petroleumsgeologi i Norge, men har heller ikke lykkes med å få seg jobb.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg var på vei hjem fra jobb da jeg fikk beskjeden, så nyheten kom som et sjokk, forteller Tahirisoa Rakitiarusia (33), som bare går under kallenavnet Tax blant venner og familie.

E-posten fra advokaten hennes tikket inn da hun satt på bussen 15. mars. Klagen på oppholdstillatelsen var ikke tatt til følge.

Hun og familien fikk to uker på seg til å forlate Norge. Onsdag går flyet til Madagaskar.

Sist helg solgte familien unna så mange eiendeler som de kunne. De har også startet en egen innsamlingsaksjon for å få inn nok penger til å bli kvitt gjeld de har opparbeidet seg i Norge.

Åtte år forsvinner på to uker

I kjellerleiligheten i Tananger vasker ektemannen ned kjøkkenet, hun selv jobber med å rengjøre badet.

Nesten alle møblene er borte, enten solgt eller lagret hos venner. Kun en liten, rosa skrivepult står igjen i hjørnet av det som en gang var en stue. Her sitter yngstedatteren Iriela (3) og ser på Peppa Gris, den eldste datteren på 6 år er fortsatt på skolen.

I helga hadde familien ryddesalg i leiligheten, de fikk inn 8000 kroner. De har også startet en egen innsamlingsaksjon. I løpet av to uker skal de prøve å betale ned så mye de kan av lånene de har i Norge.

– Jeg har vært i Norge i åtte år. Her har jeg fått to barn og startet opp min egen bedrift. I løpet av to uker forsvinner store deler av livet mitt, det synes jeg er vanskelig, sier 33-åringen.

Tax har en bachelor- og mastergrad fra Madagaskar, i tillegg til en masterutdanning fra UiS. Hun er overkvalifisert til stillingen ved en bedrift hun selv var med på å starte opp. Derfor har hun fått avslag på oppholdstillatelsen og hele familien må nå dra fra Norge.

Søkte jobb etter jobb

Tax kom til Norge i oktober 2010, da fikk hun midlertidig oppholdstillatelse som deltaker i Fredskorpset.

Fra 2011 til 2017 tok hun en masterutdanning i biokjemi ved Universitetet i Stavanger. I samme periode fikk hun også to barn. Fra før hadde hun en bachelor og mastergrad i matvitenskap fra Madagaskar, som også var godkjent av norske myndigheter (NOKUT journ.anm.)

Til tross for to mastergrader, klarte hun ikke å få seg en fast jobb i Norge. Hun endte opp med å jobbe deltidsstillinger ved blant annet den franske skolen, en ungdomsklubb og Burger King.

Under en gründersamling våren 2017 møtte hun sin framtidige businesspartner. Sammen startet de Veggietable AS, som åpnet i lokaler i Pedersgata september 2018.

Selskapet ble registrert i ektemannens navn. Tax forteller at årsaken til dette var at hun hadde oppholdstillatelse som student og derfor ikke kunne ha selskapet registrert på seg selv.

– Ved Veggietable drev vi kafé-virksomhet, men målet mitt var hele tiden å produsere vegansk kjøtt. Her er min utdanning innenfor biokjemi og matvitenskap helt essensiell, sier Tax.

Veggietable har holdt til på hjørnet av Pedersgata og Store Skippergate på Storhaug siden september 2018.

Har for god utdanning

I god tro søkte hun i oktober 2018 midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker ved Veggietable.

UDI avslo først søknaden, dette ble påklaget av advokat, men utfallet ble det samme. Saken ble videresendt til Utlendingsnemnda (UNE), som fastholdt UDIs vedtak.

«Klageren får ikke arbeidstillatelse i Norge. Dette er fordi det ikke er nødvendig med klagerens kompetanse for den stillingen som klageren er tilbudt», står det i det endelige avslaget fra UNE som Byas har fått innsyn i.

Årsaken til dette er at hun i arbeidstakerregisteret er registrert som «kjøkkenassistent» og ikke som leder av et prosjekt som skal finne nye veganske alternativer for kjøtt.

Hun har for god utdanning til jobben hun står registrert som.

– Jeg hadde selvsagt ikke sendt inn en søknad dersom jeg mente at utdanningen min ikke var relevant for jobben. Det er jo helt sprøtt, sier 33-åringen.

I løpet av åtte år i Norge har paret fått to barn. Tax forteller at den yngste datteren, Iriela (3), ikke skjønner hva som er i ferd med å skje, men underholdes av Peppa Gris på foreldrenes mobiltelefon mens leiligheten vaskes ned.

Dette svarer UNE

Byas har vært i kontakt med UDI som viser til UNEs avslag. Seksjonssjef i Utlendingsnemnda, Mats Risbakken, skriver følgende til Byas i en e-post.

– Etter regelverket er det ikke nok at den faglærte kompetansen oppleves som nyttig av arbeidsstedet, den faglærte kompetansen må være nødvendig for den jobben som søkeren skal gjøre. I dette tilfellet har UNE kommet til at hennes faglærte kompetanse ikke har vært nødvendig for å utføre arbeidsoppgaver i en restaurant, skriver Risbakken.

– Kunne avslaget vært unngått om hun hadde stått oppført med en annen rolle enn "kjøkkenassistent" og/eller "kjøkkenhjelp" hos Veggietable?

– Hvilken tittel man har, er ikke i seg selv avgjørende, men kan være en indikasjon på hvilke oppgaver personen faktisk skal gjøre. Arbeid som kjøkkenassistent og kjøkkenhjelp er ufaglært arbeid. Etter regelverket kan du ikke få tillatelse som faglært når du skal gjøre ufaglært arbeid. I denne saken var det også andre vilkår som ikke var oppfylt.

De andre vilkårene som ikke var oppfylt var at Tax’ egen bedrift ikke kunne tilby henne nok i lønn, og at UNE var i tvil om bedriften kunne tilby lønnen hun har krav på med en masterutdanning. I avslaget kommer det fram at hun er tilbudt en lønn på 393.000 kroner i året, men hun har krav på 421.700 kroner.

Mandag formiddag jobbet ekteparet med å vaske ned kjellerleiligheten de leier ute på Tananger. De fikk en frist på 14 dager på å få familien ut av landet.

– Det blir et sjokk

Hverken UDI eller UNE har kommet fram til at Tax og familien bør få bli i Norge på grunn av «sterke menneskelige hensyn» eller fordi de har en «særlig tilknytning til Norge».

Så langt har ektemannen og barna hatt oppholdstillatelse i familieinnvandring med Tax. Nå som hun har fått avslag, mister også resten av familien oppholdstillatelsen.

– Det blir et sjokk. Begge barna mine er født i Norge, de føler seg mer norske enn malagasi, men vi prøver å forklare barna at dette skal gå fint. Jeg har vist bilder av strender på Madagaskar og foreslått av vi skal ta en lang ferie der, sier Tax.

– Vil dere tilbake til Norge?

– Det er muligheter for å komme tilbake dersom jeg får meg en jobb som krever min masterutdanning. Selvsagt, det vil nok være det beste for barna, men det er for tidlig å si hvordan det blir i framtiden akkurat nå.

MER FRA BYAS:

Publisert: