– Viser hvor på trynet kommunestyret er

Vinmonopolet kan ta inn 600 sterkøltyper i Lillemarkens. Men Gulating Ølutsalg får ikke etablere seg i byen engang. Medeier Jo Broch reagerer.

Jo Broch er deleier i det nye ølutsalget som skal åpne på Brennåsen. Ifølge han er Kristiansand det eneste av de større stedene i Norge som har sagt nei til ølutsalg. Her er han i Gulatings ølutsalg i Haugesund. Foto: Alf-Robert Sommerbakk
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Dette viser hvor på trynet kommunestyret i Kristiansand er. Vi får ikke etablere oss, imens Vinmonopolet kan kjøre på, attpåtil med sterkøl. Vi har fått mange meldinger fra folk som synes dette er håpløst, og det viser hvor i utakt politikerne er med folk, sier Jo Broch til KRSby.

Les også

Mandag skrev KRSby om planene for Vinmonopolets ølpol

, som skal etableres i løpet av august i Lillemarkens. Det blir en egen avdeling inne i butikken på 20-25 kvadratmeter, med 4-600 forskjellige sterkøl. Vinmonopolet har monopol på å selge sterkøl, og er dermed ikke en direkte konkurrent til Gulating, som bare selger øl med inntil 4,7 prosent alkohol, men Broch poengterer at de har akkurat den samme kundegruppen.

Les også

Åpner ølpol i Markens

Vinmonopolet i Lillemarkens skal etablere en egen ølavdeling for sterkøl i august. Foto: Reidar Kollstad

– Drikker mindre, men bedre

-Det er ikke konsumkunder som kommer til å kjøpe øl hos oss, og heller ikke hos Vinmonopolet. De som drikker mye øl handler hvor det er billig, og det er på dagligvarebutikkene. Ølutsalg som oss øker ikke forbruket hos folk, men det endrer det. Folk drikker mindre, men bedre, sier han.

I september i fjor avgjorde bystyret at Gulating ikke får etablere seg i byen. Resultatet ble 28 stemmer mot og 25 for, og et sentralt argument på nei-siden var at økt tilgjengelighet fører til økt forbruk. Venstre, FrP og Høyre ville gi Gulating lov til å etablere seg, men Ap og KrF stemte imot. Det ble også avgjort at mikrobryggerier kunne ha utsalg der de produserer øl, slik som Qvart Ølkompani har gjort på Lund. Men Gulating ønsker å etablere et rent utsalg, uten produksjon på stedet.

Les også

Statistikk: Disse solgte mest øl i 2016

– Poenget til Gulating slo meg også da jeg leste om det nye ølpolet. Det de ønsker å tilby er jo kvalitetsøl, ikke øl til fyll. Massedrikkingen kommer fra billig øl, og det er rart at vi tillater dagligvarebutikker å selge mengder av billig øl samtidig som vi skal gjøre det vanskelig å selge dyr øl. De henvender seg til samme kundegruppe som Vinmonopolet nå gjør, og jeg har full forståelse for at de opplever dette som frustrerende, sier Ivar Bergundhaugen i Venstre.

Ivar Bergundhaugen (V) har full forståelse for Gulatings reaksjon. Foto: Torgeir Eikeland

Åpner på Brennåsen

Gulating har etablert totalt 22 ølutsalg landet rundt, og åpner sitt nyeste i begynnelsen av mai. Dette blir liggende på Brennåsen i Songdalen kommune, rett over kommunegrensen til Kristiansand. Odd Nordmo i Kristiansand Høyre mener at sine meningsmotstandere må lære seg å skille på alkohol.

– Alt er ikke fy-fy. Dette er øl i mindre kvanta til nytelse, og det har blitt en god ølkultur i Norge. Det drikkes ikke mengder av slikt øl, og vi sender blandede signaler når slikt som dette skjer, sier han.

Les også

Serverte øl til full gjest – får skjenkekjeft

Vinmonopolet regulerer selv hva de selger, og siden de har monopol på alt over 4,7 prosent alkohol behøver ikke satsingen på sterkøl politisk behandling. De har i flere år hatt tilhold i Lillemarkens, og nettopp dette er noe som Viggo Lütcherat (KrF) mener er i tråd med hans argumentasjon.

– Det vi mener er at alkoholholdige produkter kan selges der de allerede finnes. Vi har sagt at produktene som de små bryggeriene selger hører naturlig til enten på Vinmonopolet eller i vanlige butikker. Vi ønsker at de samme utsalgsstedene skal benyttes, og ikke etablere flere, sier han.

Ølutsalget til Vinmonopolet skal ligge på venstre side av lokalet. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Overskuddet til Vinmonopolet kommer fellesskapet til gode

Ernst Håkon Jahr i Arbeiderpartiet poengterer det samme.

– Jeg forstår godt reaksjonen til de som ikke har fått lov, men det som var sentralt i debatten var antall salgssteder, ikke prisen på ølen. Det var ikke snakk om at slike utsalgssteder kan føre til flatfyll, sier han.

Les også

– Må bruke dobbelt så mye penger på alkohol

Han synes ikke det er rart at Vinmonopolet satser på sterkøl.

– Hvis Vinmonopolet selv bestemmer hva de vil selge, og det er en etterspørsel etter slik øl, så er det jo ikke noe rart at de velger å selge det. Men Vinmonopolet er allerede etablert i byen, og dermed øker ikke antall utsalgssteder, sier han.

Gruppeleder Mette Gundersen i Ap sier at det er forskjell på Vinmonopolet og Gulating. Foto: Steinar Vindsland

Gruppeleder i Ap, Mette Gundersen, sier at hun ikke forstår sammenligningen mellom Gulating og Vinmonopolet.

– Jeg forstår ikke hvorfor Gulating sammenligner seg med Vinmonopolet. En privat aktør som ønsker markedsandeler på alkoholsalg er svært annerledes enn det statlig regulerte og eide Vinmonopolet, hvor overskuddet kommer fellesskapet til gode. Når det er sagt, så har ikke Vinmonopolets ølutsalg vært behandlet politisk. Varesortimentet til Vinmonopolet ligger utenfor det kommunale bestemmelsesområdet, forøvrig noe vi i Ap mener er greit for alle parter, sier hun.

Les også

Her er kritikernes favorittøl fra Sørlandet

Likt sortiment, mindre alkohol

Jo Brock ved Gulating ølutsalg har fortsatt som mål å kunne etablere seg i Kristiansand en dag.

– Vi har vært klare på at vi vil til Sørlandsparken, og det kan bli aktuelt igjen hvis vi får lov. På Brennåsen skal vi nå åpne en butikk med rundt 450 øltyper, som utvalgsmessig blir likt det Vinmonopolet skal gjøre, men med mindre alkoholprosent. Nå blir det spennende å se hva som skjer dersom Songdalen blir slått sammen med Kristiansand i 2020, men vi har i det minste bevilling for fire år, sier han.

Publisert: