Homofilt par ble trakassert på bussholdeplass: – Dere er søppel!

Erlend Auestad Danielsen (25) fra Gjesdal opplevde hatkriminalitet på åpen gate i Oslo. Hvorfor? Fordi han er homofil.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Erlend Auestad Danielsen (25) og kjæresten var på vei til Farris Bad utenfor Oslo. De skulle ta bussen dit, og på vei til bussholdeplassen gikk de over gaten, hånd i hånd.

«Skam dere», hørte de da.

Auestad Danielsen ble først forvirret. Da mannen igjen utbrøt «skam dere», spurte Auestad Danielsen om hva han mente.

Da viste det seg at det han reagerte på, var at de holdt hender og var homofile.

Saken sto først som et leserinnlegg i Dagbladet.

Følg Byas.no på Facebook!

Ga seg ikke

Mannen ga seg ikke med det første, og fortsatte med de verbale angrepene. På et tidspunkt sa han også at det homofile paret var søppel, og at de burde vært skutt.

Auestad Danielsen forteller til Byas at han ikke har opplevd diskriminering eller hatkriminalitet på bakgrunn av legningen sin tidligere. Det hadde heller ikke kjæresten.

– Vi står der bare. Jeg kjenner at jeg ikke har lyst til å slippe denne mannen innpå meg. Samtidig vil jeg ikke vike, sier 25-åringen.

Dette bildet ble tatt samme dag som Erlend Auestad Danielsen og kjæresten opplevde trakasseringen. Samtidig fant 25-åringen ut at han måtte skrive om det som hadde skjedd.

Kom med motsvar

Da han kom ut av skapet, var en av tingene som skremte ham at noen skulle definere ham utifra legningen hans. Han var redd for at han måtte rettferdiggjøre det å være seg selv.

– Derfor ville jeg ikke la ham definere meg uten å komme med motsvar.

Han svarte derfor mannen som kom med ytringene. Fortalte at han ikke forsto hva han mente og lurte på hva det angikk ham.

Fikk støtte

Det satt også to jenter på bussholdeplassen, som 25-åringen anslår til å være mellom 17 og 18 år. De tok paret i forsvar, og fortalte mannen at han sa grusomme ting.

– Det var fint å kjenne støtte, sier Auestad Danielsen.

Av mannen fikk jentene beskjed om å klappe igjen.

– Man føler det nesten kroppslig. Å stå så tett på et menneske, og at de opplever så sterkt hat og avsky for deg, er veldig ekkelt og ubehagelig, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Å løse hat med hat, er som å klistre et Hello Kitty-plaster på et skuddsår

Begynte å gråte

Etter hvert gikk mannen om bord på en buss. Auestad Danielsen og kjæresten valgte å vente på neste. Da kjente førstnevnte at han endelig kunne slappe av.

– Jentene på busstoppet var lei seg på våre vegne, og sa at vi var sterke. Det takket vi for. Da vi gikk på neste buss, følte vi oss trygge igjen. Da begynte jeg å fossgrine, sier han.

Anmeldte hendelsen til politiet

Han sier at bussturen opplevdes veldig lang, selv om at den ikke varte lenger enn fem minutter. Da de var fremme i Oslo sentrum, gikk de bort til en statue. Denne statuen er av en mann og en kvinne, og de står så tett at det kan se ut at de holder hender.

– Da tenkte jeg at jeg måtte skrive eller dele noe om denne hendelsen. Diskriminering skjer, sier han.

De møtte på en politibetjent på Oslo Sentralstasjon. Han henviste dem videre til politiet, og la vekt på at det var viktig å få anmeldt forholdet så fort det lot seg gjøre.

– Det var godt å få vite at det ikke var vi som var hårsåre, sier 25-åringen.

Paret droppet Farris Bad og dro rett til avhør på Grønland politistasjon i stedet.

Politiet: – Bra at de anmeldte

Janne Birgitta Stømner er politiinspektør og leder for Felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt. Hun er glad for at paret anmeldte forholdet.

– Slike hendelser er helt uakseptable.

Tidligere har politiet fått kritikk for hvordan de har håndtert saker som angår hatkriminalitet. Derfor har hennes enhet jobbet for at alt av operativt mannskap skal vite at hatkriminalitet faktisk er straffeskjerpende. De satt også ned grupper for å se på hvordan hatkriminalitet håndteres.

Mange er usikre

Stømner tror det er flere som er usikre på om det de har opplevd faktisk er straffbart. I Oslo politidistrikt benytter de seg av følgende definisjon på hatkriminalitet:

Hatkriminalitet er straffbare handlinger som helt eller delvis er motivert av negative holdninger på grunn av etnisitet, religion, homofil orientering og/eller nedsatt funksjonsevne.

Hun forteller at hatkriminalitet har høy prioritering hos politiet, og at flere anmelder slike forhold.

I 2013 registrerte Oslo politidistrikt 55 anmeldte forhold, 64 anmeldelser i 2014 og 133 anmeldelser i 2015. I 2017 ble det registrert 198 forhold. Hun tror likevel at det er store mørketall.

– Det er så viktig at folk anmelder slike hendelser. Da får vi fram utfordringene i samfunnet, og vi ser også hvor mange som blir utsatt for dette.

 Ingvild Endestad i FRI roser paret som anmeldte trakasseringen. Her er hun avbildet under en mottakelse i statsministerboligen i forbindelse med Oslo Pride i slutten av juni.

Etterlyser bedre forebygging og etterforskning

Ingvild Endestad, leder i Foreningen FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, synes det er fint å se at de utsatte har funnet styrke til å anmelde og at de har blitt tatt på alvor av politiet.

– Dessverre er ikke det tilfelle for alle som utsettes for hatkriminalitet. Vi trenger en styrking av arbeidet for å forebygge og etterforske hatkriminalitet i hele landet.

– Hatkriminalitet er særlig alvorlig fordi det rammer noe grunnleggende i oss som vi ikke kan gjøre noe med, og fordi det skaper frykt for å bli utsatt for det samme hos andre som tilhører samme gruppe, sier hun.

Roser politiet

Auestad Danielsen roser politiet for måten han og kjæresten har blitt møtt på, og oppfordrer andre som har opplevd lignende til å melde det til politiet.

– Politiet har gjort en skikkelig god jobb. Vi har blitt tatt på alvor, sier han, og fortsetter:

– Uansett er det viktig å få dette inn i en statistikk. Det er ikke vår jobb å håndtere slike ting, det er politiets. Det er veldig viktig, sier han.

Publisert: