Leticia og Eirik vil leve av å selge tacolefser

– Det viktigste når du lager taco, er egentlig bare en god tortilla og salsa, sier Leticia Rodriguez (31).

 Leticia Rodriguez og ektemannen Eirik Myklebust har startet tacobusiness! Denne maskinen presser ut og steker tortillaene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Da Leticia skulle reise fra Mexico til Stavanger i 2012, la moren et kjevle i kofferten hennes.

– Hun viste meg hvordan man lager tortilla, altså tacolefser. I Mexico er det fullt av utsalg som selger ferske tortillas. For oss er det som brød er for nordmenn, vi spiser det hver dag, sier Leticia.

Følg Byas.no på Facebook!

I Stavanger var det liten tilgang på ferske lefser. Det har Leticia og mannen hennes, Eirik Myklebust, bestemt seg for å gjøre noe med.

De er i oppstartsfasen med sitt nye firma «Como Mexico» (som for øvrig både betyr «som Mexico» og «Jeg spiser Mexico»).

LES OGSÅ:

Les også

Jennifer (30) vil leve av å selge cookies: – Det er ikke så vanlig her

Et tonn til dagen

Hittil har de investert rundt en million kroner i bedriften. I fjor sommer bestilte de flere maskiner og utstyr fra Mexico, som kom til Stavanger med båt rett før jul. I teorien kan de lage 28.000 (!) hvetelefser om dagen. I tillegg satser de også på maistortillas.

– Vi sikter oss inn både på restaurantbransjen og privatpersoner. Vi håper at det på sikt er mulig å leve av dette, sier Eirik (33).

Da paret ble spurt om å lage 5000 lefser under fjorårets Gladmat, bestemte de seg for å satse.

Bakte 5000 for hånd

Han og Leticia møttes da han var på utveksling og hun var au pair i San Diego. Siden bodde og studerte han i tre år i Mexico, før de flyttet tilbake til hjembyen hans.

Før de startet for alvor med tortilla-bedriften, bakte Leticia på hobbybasis til familie og venner.

– Til slutt kom det folk på døra og spurte om vi hadde lefser, og vi sendte til bekjente av kjente i Frankrike, sier Eirik.

En maskin ruller ut deigen i små boller, som senere skal presses flate.

Det toppet seg da restauranten Los Tacos spurte om de kunne lage tortillaer til Gladmaten. De fikk ordnet med midlertidig tillatelse fra Mattilsynet, og Leticia laget 5000 tortillaer for hånd!

– Da tenkte vi på at det var en grense for hva som er hobby og hva som er bedrift, sa Eirik.

Bestemorens oppskrift

Han er utdannet ingeniør, og har tidligere jobbet med ulike oppstartsfirmaer og veisikring. Kona jobbet i HR-avdelingen til Coca Cola i Mexico.

Nå jobber de begge fulltid i produksjonslokalet på Sola og lager mais - og hvetelefser, etter oppskrift fra Leticias bestemor. Den er - selvfølgelig - hemmelig.

– Vi var litt nervøse for om det ville smake likt som når vi laget for hånd, men det gjorde det, sier Leticia.

Forskjellen på ferske tortillaer og «butikklefser» er ifølge dem som forskjellen på ferskt brød og ferdigkuttet «toastbrød» man ofte ser i utlandet.

– Lefsene med mye konserveringsmidler smaker litt papir, mener Leticia.

I produksjonslokalene har paret også en pakkemaskin.

Annerledes taco i Mexico

Hun ble overrasket over mye taco nordmenn spiser.

– De må jo spise mest taco etter mexicanere! Tilbehøret og fyllet er jo litt forskjellig fra hvordan det tradisjonelt er i Mexico. Vi kan ha syltetøy, ost eller bare biff og salsa i en tortilla, så er det taco. Det viktigste når du lager taco, er en god tortilla og salsa, sier hun.

– Vi har gitt norsk taco til mexicanere . De synes det er godt, selv om det ikke kan sammenlignes, sier Eirik.

De har henvendt seg til lokale butikker, og har allerede fått i land en avtale hos en av byens nisjebutikker.

– På sikt håper vi å få inn produktene i dagligvarebutikker også. Det er jo der folk handler taco, sier Eirik.

LES OGSÅ:

Publisert: