Yrja (29) fra Våland vil ha flere kvinnelige rollemodeller i rampelyset

Yrja Oftedahl bruker podcasten sin «Power Ladies» til å løfte frem kvinner som står for noe som er større enn seg selv.

Det podcastes. Nassima Dzair er gjest.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Da jeg var liten drømte jeg om å jobbe i radio, og podcast-formatet er fremtidens versjon av det vil jeg påstå, sier Oftedahl.

Podcaster, ikke influencer

Våland-jenta, som holder hus i Oslo, er av det multimodale slaget. I tillegg til å lage podcast og å skrive for diverse magasiner begynner hun å få et navn som tech-profil i hovedstaden.

– Influencer er et begrep som har blitt brukt, men det sier ikke noe om hva jeg gjør. Jeg vil kalle meg selv en podcaster og innholdsskaper med et fokus på bærekraftig samfunnsutvikling, forteller hun.

Podcasten er en idé som Oftedahl har brygget på en stund, og i skrivende stund fins 21 episoder tilgjengelig i den digitale eteren. Omstendighetene rundt valget av navn, format og tema er absolutt ikke tilfeldig.

Yrja Oftedahl har nå produsert over 20 episoder av podcasten sin.

– Jeg hadde drømt om å lage podcast lenge, og hørte på mye forskjellig. Jeg synes også at det fantes få kvinner i offentligheten som stod for noe spesielt, og jeg vil gjerne opplyse folk om at det går an å gå mange ulike veier i livet. I podcasten showcaser jeg kvinnelige rollemodeller, fortsetter Oftedahl.

Ep. 19 - Mia Landsem - Datadetektiv og nakenbildejeger – Power Ladies – Podcast

Av kvinne. For kvinner. Og menn

Som en uavhengig talsperson for folks fordommer; Power Ladies er ikke bare en podcast for kvinner. I følge Oftedahl er det overraskende mange menn som lytter innom.

– Jeg hadde ikke forventet det, men det er veldig kult at såpass mange menn hører på. Det viser også at menn er åpne for å slippe kvinner til.

– Hvilke typer kvinner er gjestene dine?

– Primært kvinner som har et fokus som er større enn dem selv. Noen som har skapt sin egen arbeidsplass. Podcasten er ikke småsnakk, det må være spesifikke temaer og gjester.

– Du har blant annet intervjuet datadetektiv og nakenbilde-jeger Mia Landsem. Du er tydeligvis ikke redd for å trø inn i farlig farvann?

– Nei, jeg vil ta opp ting som noen kanskje anser som tabu eller veldig personlig. Jeg vil at folk skal vli flinkere til å snakke sammen og tenke i et større perspektiv, få innspill fra flere måter det går an å se livet og utfordringer på.

Yrja (t.h) med gjest Martine Halvorsen.

– Drømmegjest, levende eller død?

– Da tenker jeg fort på to menn som har inspirert meg gjennom hele livet; Leonardo Da Vinci og Nikola Tesla. Av kvinner... da tror jeg det må bli Ada Lovelace, den første som data-programereren EVER.

Ingrid Bergtun er blant dem som har vært gjest i podcasten:

Les også

Ingrid (26) gikk ned i stillingsprosent for å satse på sy-drømmen

Flere kvinnelige rollemodeller

Historisk sett har rollemodeller vært menn. Tendensen nå til dags at det jevnes stadig mer ut med kvinner. Oftedahl tror det er flere grunner til det.

– Metoo-kampanjen har vært én katalysator. Damer står sammen og tar mer plass, og menn har fått øynene opp i større grad. I tillegg modnes samfunnet, sier hun.

– Anser du deg selv som et kontrapunkt til rosabloggerne?

– Ja, podcasten min handler ikke om meg selv og mine meninger, men om kvinnelige gründere, bloggere og næringslivstopper sine fagfelt og synspunkter.

Hjembyen er for liten

Stavanger er ikke riktig tilholdssted for Oftedahls virke i følge henne selv. Relasjoner er den viktigste årsaken.

– Jeg har venner som driver for seg selv og som bor i Stavanger, så det går an. Jeg er avhengig av å bygge nettverk i Oslo, og å stable seg opp fra Stavanger tar lenger tid, forklarer hun.

– Tips til Stavanger-kids som har en gründer eller idé-bank i magen?

– Hvis du vet hva du vil - finn mennesker som er i posisjonen du ønsker  å være i - og studer dem gjennom deres craft og hvordan de jobber - sett deg tydelige mål og delmål. Sett av tid hver dag til å jobbe mot dem. Hard and quality work pays off. I tillegg vær bevisst på å bygge deg et stort nettverk med støttespillere og inspirerende mennesker - og tør å spørre om hjelp! Ha tro på deg selv - kan andre, så kan du, avslutter Oftedahl.

Publisert: