Hvor mye bør vi tipse når vi spiser i Sandnes og Stavanger?

Runde opp til nærmeste tier eller slenge på flere hundrelapper? Vi har spurt restaurantene for deg.

Hvor mye skal en tipse når en er ute og spiser? 20 kroner? 100 kanskje? Byas har spurt noen lokale restauranter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Tidligere undersøkelser TNS Gallup hadde utført for TV2-programmet Matkontrollen, viste at 60 prosent skulle ønske de slapp å tipse på restauranter.

Samme undersøkelse viste at 80 prosent av oss tipser, og 20 prosent tipser sjelden eller aldri.

Vi betaler altså drinks til restaurantene selv om vi ikke alltid har lyst til det.

Men hvordan er det i Stavanger og Sandnes? Og hvor mye skal en egentlig tipse? Byas.no sjekket.

Følg Byas.no på Facebook!

20 kroner kan bety mye

– Forventninger om tips hører gamledager til. Nå er tips et stort gode, sier eier, servitør og kontormedarbeider Torill Renaa, av Renaa Restauranter.

Hun sier at det for 20 år siden var et helt annet syn på tips, og det kunne ofte oppstå krangler om hvem som skulle ha hva da.

– Servitør og kokk har vært et lavtlønnet yrke. Tariffen til servitør er 156 kroner, en som vasker har 179 kroner i timer. Med tanke på kunnskapen som er forventet og store krav fra myndighetene er det vanskelig å måtte yte så mye for en lav lønn. I den sammenheng har tips vært veldig motiverende, sier Renaa.

Hun forteller at de betaler de ansatte over tariffen, og tror dermed ikke de er like opptatt av tips som før.

Derimot kan lærlinger og nyansatte oppleve tips som spennende og motiverende, men det er mer verdt med gode tilbakemeldinger, mener Renaa.

– Her en dag opplevde en servitør å få 20 kroner i hånda og et takk for god jobb. Servitøren var så stolt over det, og det betydde mye for henne, sier Renaa.

Hun legger til at det ikke er forventet, en gjør da jobben en er satt til, men at det er fantastisk å få god feedback.

Sven Erik Renaa og Torill Renaa fikk i 2014 pris for årets Gladmat. Hos Renaa blir servitørene like glad for et takk som et tips.

Tipser 150 kroner ved middag

Så hvor mye Renaa hun at en skal tipse om en velger å gjøre det?

Det blir vanskelig for henne å svare på vegner av restauranten.

– Får en servitør 100 kroner i tips kan det være kjempestas, sier hun.

Samtidig legger hun til at folk nesten ikke tipser i Stavanger for tiden. Mye på grunn av oljekrisen tror hun.

Når Renaa selv er ute og spiser, er hun raus med tipsene om hun er fornøyd.

– Spiser jeg for 1000 kroner, og jeg er svært fornøyd, kunne jeg gitt 150 kroner i tips..

Skal hun derimot bare ha en lunsj, runder hun gjerne opp til nærmeste tier.

Gir 10 prosent

– Personlig gir jeg rundt 10 prosent tips når jeg er fornøyd når jeg er ute og spiser, tar en taxi eller kjøper en øl. Alt ut i fra hvor mye innsats som er lagt i det, sier daglig leder av Døgnvill Burger Stavanger, Dag Steffen Aasen.

Han utdyper;

– Maten må komme som bestilt innen rimelig tid, og jeg skal få det jeg vil ha og drikke og bli mottatt på en hyggelig måte, sier han.

Han sier de flinkeste til å tipse er turistene, spesielt engelskmenn og amerikanere. Det har kanskje med at servitørene ofte er avhengig av tips som en del av inntekten. Det er en ikke i Norge på samme måte.

– Er du ikke fornøyd, gir du ikke tips.

– Betyr det at om noen ikke tipser så virker de misfornøyde?

– Nei, overhodet ikke. Vi forventer at kundene sier i fra om de ikke er fornøyde. Ingen skal føle seg presset til å tipse om de ikke vil det, sier Aasen.

Daglig leder av Døgnvill, Dan Steffen Aasen tipser selv 10 prosent om han er fornøyd, men forventer ikke at kundene gjør det samme.

Kunne gitt 500 kroner

– Min tanke er at tipsing i Norge bør være opp til hver enkelt gjest i forhold til forventningene deres. I utlandet er tipset en del av lønnen, her er det egentlig ikke det, sier medeier og daglig leder av Fisketorget, Karl Erik Pallesen.

– Hvor mange prosent bør en tipse da?

– Det har jeg ingen tanker om. Vi ser ikke på deg som en idiot selv om du ikke tipser, sier Pallesen.

Han sier det er helt opp til servicen og maten en får.

– I en bar der du får en drink til 94 kroner, gir jeg kanskje 100 kroner. I gorumetrestaurant tipser du kanskje mer fordi det du fikk var fantastisk, sier han.

Han kommer med et eksempel.

– For min del når jeg er ute og spiser, og får meg enn jeg forventer i form av en god kaffe, eller at servitøren smilte ekstra, så gir jeg tips for og gi et kompliment til personalet. Får jeg dårlig mat gir jeg ikke, sier Pallesen.

I TV2 Matkontrollen sin reportasje kom det frem at en restauranteier mente en er gjerrig om en ikke tipser 500 kroner om en har spist for 3500. Det er Pallesen helt uenig i.

– Om maten var dårlig hadde jeg ikke tipset en krone, men om det var noe som ga meg mye, nesten som en opplevelse for livet hadde jeg kunne tipset så mye.

På fisketorget i Vågen i Stavanger mener de at en skal tipse hvor mye en selv vil. En bør tipse bare som et honnør til god service og mat.

Målevektøy for en bra dag

– En skal ikke tipse ved mindre en er fornøyd. Hvor mye er opp til hver enkelt, sier daglig leder av Charles & De i Sandnes, Roger Malmin.

Han sier en kan tipse alt i fra 10 kroner til et par hundre, og mener en skal tipse om en er fornøyd med maten og servicen.

Hos dem blir tips-kronene delt rettferdig ut i fra hvor mange timer en har jobbet. Kokker, servitører og oppvaskhjelpen deler disse kronene.

– Er det mange som tipser hos dere?

– Ja.

– Gjør de det fordi de er fornøyde?

– Det håper jeg. Vi stiller spørsmål til om det er en grunn til lave tips en dag.

– Vi bruker det som et måleverktøy til å se om det har vært en bra dag, sier Malmin.

Hos Charles & De blir tips fordelt på alle. Her er Charles Tjessem (t.v) når han delvis selgte seg ut. Roger Malmin overtok som daglig leder på kjøkkenet.

Mer fra Byas:

Publisert: