Roar surfet Jæren første gang i 1982

Siden har the grand old man of jærsurf holdt koken.

BRETT: Her er det, det originale surfebrettet Roar surfet med første gang på Jæren i 1982. Brettet ble kjøpt brukt i England.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

\- Aaa! Denne våren og vinteren var helt legendarisk. Jeg tror jeg stod på brett minst annenhver dag. Det har vært en av de beste sesongene jeg kan huske.

Hils på Roar Berge (53) fra Sandnes. Norgesmester i longboard så sent som i 2013, og en av de originale surferne på Jæren.

Kom deg til Hawaii heller, eller spill fotball som normale folk, sa de til meg.

De som startet galskapen, som siden har vokst seg stort og gjort Jæren til et av surfemekkaene i Norden, og som senere ledet til blant annet surf- og musikkfestivalen Lydbølger.

**LES OGSÅ:

Les også

5 fine morgensveiser på Lydbølger

LES OGSÅ:

Les også

- Vi fikk i hvert fall tatt oss et nakenbad!

Hellestø i 1982

Første gang Roar stupte uti på Jærstrendene var på Hellestø, i 1982. Da hadde han først hentet med seg et brett hjem fra England til Norge, med flyfrakt og det hele.

\- Kom deg til Hawaii heller, eller spill fotball som normale folk, sa de til meg da jeg kom hjem og sa jeg ville hoppe på sjøen og surfe, sier Roar og ler.

\- Aaa! Denne våren og vinteren var helt legendarisk.

\- Men jeg tok med meg kompisgjengen som publikum, hoppa uti og satset på det beste. Jeg ante ikke hva jeg drev med, men det gikk sånn tålig. Siden har jeg aldri sett meg tilbake!

- Var du førstemann?

\- Jeg var nok ikke den første som surfet her. Ryktene skal ha det til at det var en gjeng som prøvde seg på Byberg seint på 60-tallet, med brett importert fra østkysten av USA. Men de fikk det aldri til. Jeg var nok den som begynte å surfe på Jæren, som viste at det gikk an, og som fortsatte med det.

BOD: Roar Berge viser fram brettene sine i boden på Bore.

Bygger og reparerer brett

Under Lydbølger har Roar stilt seg opp i Sørf Jæren.no-boden sin i handlegata, hvor han reparerer surfebrett og viser fram klenodiene han har bygget hjemme.

Jeg må jo ha noe å holde på med inn i pensjonisttilværelsen.

Som en elektrisk sykkel med tykke dekk, og brettslepefeste, kajakker av tre i modell etter den svenske mesterkajakken anno 1935 og brett i alle variasjoner. I tre, for eksempel.

\- Jeg må jo ha noe å holde på med inn i pensjonisttilværelsen, sier Roar.

- Er alt til salgs?

\- Nja. Det kommer an på prisen!

**LES OGSÅ:

Publisert: