Her er «julemenyen» fra Netflix

De koselige klassiske julefilmene har blitt pakket opp i god tid før jul på strømmetjenesten.

Det er stor fare for at Kevin blir alene hjemme i år.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Vi bare må se klassikerne når det nærmer seg jul. Og det har liksom ikke så mye å si at vi har sett dem dusinvis av ganger tidligere. Enten du nå har «Hjemme alene» i bakgrunnen mens du baker fattigmann og pepperkaker eller om du bare tar deg tid til å nyte Chevy Chase i «Hjelp, det er juleferie!» for ett hundrede gang så hører det liksom julen til det også.

Her er alle de nye (og gamle) julefilmene som er tilgjengelig på norske Netflix akkurat nå.

_**FIKK DU MED DEG DENNE NYHETEN?

Les også

Netflix kommer med oppdateringen alle har ventet på

Hjemme alene (1990)

Rekk opp hånden den som aldri har sett denne filmen? Tenkte vel det, ja. En av filmhistoriens største publikumsuksesser og en fast gjest hver eneste jul.

«Hjemme alene» har siden kinopremieren i 1990 blitt en fast del av julen i den vestlige verden i de fleste land. Og selv om du har sett den hverte eneste år siden da så er det fortsatt like hysterisk morsomt når Joe Pesci og Daniel Stern forsøker å ta seg inn i huset til åtte år gamle Kevin.

It’s a wonderful life (1946)

Det skal godt gjøres å holde tårene tilbake i sluttscenen her. Og det hjelper ikke å skylde på «noe i øyet». Denne filmen er notorisk kjent for sitt sentimentale grep om hjerterota.

Og du skal være født som en gråstein om du ikke føler noe for George Bailey i James Stewarts skikkelse når han står klar til å hoppe fra broen.

White Christmas (1954)

Mens vi er inne på klassikere med stor K så må vi også ta med oss Bing Crosby og Danny Kaye i deres glansnummer «White Cristmas». Vi snakker om gamle filmer her.

Så gamle at du kanskje tror at de ikke er verdt å se. Så feil kan man altså ta. Det er en grunn til at noen filmer klassifiseres som nettop klassikere, og den grunnen finner du fort om du setter av halvannen time til «White Christmas».

Miracle on 34th street (1947)

Vi slipper ikke helt taket i de aller eldste riktig ennå. «Miracle on 34th street» er sannsynligvis den definitive jule-klassikeren sammen med «It’s a wonderfull life».

Den har vært en del av de fleste amerikaneres TV-jul siden 1950-tallet. En fantastisk feel-good -film som har fått flere nyinnspillinger enn hva godt er. Dette er orginalen.

Hjelp, det er juleferie (1989)

Vi går aldri lei av å se Clark Griswold pynte huset til jul bare for å finne ut at en av de 25,000 lyspærene sannsynligvis ikke er skrudd godt nok fast slik at ingen pærer lyser.

Eller hva med en pur ung Randy Quaid som tømmer septiktanken fra bobilen rett i kloakken. Denne filmen er ( pussig nok) fortsatt morsom.

Kanskje fordi at julefeiring er julefeiring uansett hvor mye verden går framover og forandrer seg.

Bjelleklang (1996)

Schwarzeneggers jakt på action-figuren Turbo Man har forlengst gått inn i rekken av obligatoriske julefilmer. Ikke på langt nær så datert som en skulle tro og fortsatt morsom.

Scrooged (1988)

Charles Dickens’ klassiske «A Christmas Carol» har blitt filmet flere ganger enn hva godt er, men denne versjonen skiller seg ut.

Ikke minst fordi den har Bill Murray i en av hans glansroller i tiden da han var en del av det fast SNL-ensemblet. En typisk 80-talls -film både på godt og vondt.

Polarekspressen (2004)

En av de teknisk mest imponerende animasjonsfilmene fra 2000-tallet og en fire ganger Oscar-kandidat. Robert Zemeckis (Forest Gump, Back to the future) satte seg fore å lage den definitive feel-good -filmen til julen 2004.

Og gjett om han klarte det med bravur!

The Family Stone (2005)

En julefilm for de voksne, men en skikkelig god èn.

Når du plasserer Diane Keaton, Claire Danes, Rachel McAdams, Dermot Mulroney, Sarah Jessica Parker, Craig T. Nelson, Luke Wilson og Paul Schneider i samme situasjonskomedie så blir resultatet bra uansett hvor forutsigbart manuset er. Denne ser du sent på lille juleaften i selskap med en flaske rødvin etter at barna har lagt seg.

A Very Murray Christmas (2015)

En av tidenes merkeligste film-kalkuner. I fjor lot Netflix Bill Murray få samle en knippe nære venner og perifere kjendiser til et eneste stort koldtbord av platte vitser, gamle julesanger og håpløst utdaterte sketsjer. Det skal godt gjøres å synes at denne filmen på noen som helst måte er god, men den har så absolutt underholdningsverdi i de katastrofalt dårlige framføringene av julesanger.

Hvem skulle tro at George Clooney var verdens verste sanger? Dette er en film som best nytes ironisk. Med bl.a. Bill Murray, George Clooney, Miley Cyrus, Chris Rock, Amy Poehler, Michael Cera og Rashida Jones.

Les også

Deler du Netflix-konto med kjæresten? Da er du på vei mot et seriøst forhold

Elf (2003)

Will Ferrell før han ble mega-kjendis. Tidvis hysterisk morsom historie om alven Buddy som ikke er helt som andre alver. Denne kan du godt se sammen med de litt eldre barna.

<figure class="media youtube"</figure>

Miraklet på Manhattan (1994)

En av de mest feel-good av de mange feel-good -filmene om jul og julefeiring. Denne kan få selv de mest steinharde manne-menn til å felle en tåre eller tå. Så sentimental at det nesten er umulig, likevel klarer Richard Attenborough og Elizabath Perkins til å få deg til å tro helhjertet på denne sukkerbomben av snørr, tårer og hjertevarme.

Øvrige julefilmer tilgjengelig på Netflix:

- Arthurs julegaverace

- Christmas in Wonderland

- Jul i flåklypa

- A royal christmas

- All I want for christmas

- O, jul med din glede

- Koala Brødrene: Jul i ødemarken

- Jack Frost

- Karlas Kabale

- Angels in the snow

- A Christmas Carol

- A dogwalker’s christmas tale

- Angels of christmas

- Once upon a holiday

- Holiday in handcuffs

- Anywhere but home

- The spirit of christmas

- Mirakel

- Julebordet

- Sykt lykkelig

- Family man

<figure class="media youtube"</figure<figure class="media youtube"</figure>

Publisert: