Sjekk ut Marits utradisjonelle godsaker til jul

Hva med ostekake med rømme, pepperkaker og kanel?

Trenger du inspirasjon til julebaksten? Sjekk ut Marits oppskrifter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– De tradisjonelle sju sorter til jul er ikke noe for meg. Jeg synes den vanlige julebaksten blir litt tørr og ensformig, skriver Marit Hegle (32) på bloggen Bakeprosjektet.no.

Marit er kjent for sin deltakelse i tv-programmet Hele Norge Baker i 2013, og hun elsker jul. Hun bor nå i Trondheim og deler sine beste oppskrifter på bloggen.

Siden hun ikke er spesielt glad i de tradisjonelle sju sortene, har hun prøvd å komme opp med sine egne. Ikke en enkel oppgave, men foreløpig har disse godsakene fått innpass:

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

Suksesstopper

– Disse suksesstoppene kommer til å bli en av de faste sju. De består av en kransekakebunn som er sprø utenpå men saftig inni, toppet med suksesskrem som er vispet luftig før den er sprøytet pent på. Dette er så godt, jeg går alltid tom for disse før jul, skriver Marit.

Les også

Her er «julemenyen» fra Netflix

Oppskrift kransekakemasse

- 250g mandler

- 250g melis

- 2 eggehviter (ca 65g hvis du ønsker å bruke vekt)

Start med å kverne mandlene. Jeg anbefaler en håndkvern. Bland deretter mandlene og melisen. Tilsett eggehvitene og bland til alt er jevnt blandet.

Kjevle kransekaken til ca 0,5 – 1 cm tykkelse. Stikk ut rundinger med en utstikker av ønsket størrelse, jeg anbefaler å lage de ganske små – ca 2,5 – 3 cm. Flytt kakene over til et bakepapir, la brettet stå kjølig i ca 10 minutter. Stek kakene midt i ovnen på 210 grader i 6-8 minutter avhengig av hvor tykke de er. Kakene skal ha en tynn stekeskorpe men være myke inni. Avkjøl.

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

Oppskrift suksesskrem

- 6 eggeplommer

- 2,5 dl fløte

- 150 gr sukker

- 3 ts maizena

- 1/2 – 1 vaniljestang (bruk en hel vaniljestang hvis du bruker slike små i pose, bruk en halv stang hvis du bruker de store stengene som kjøpes i glass/rør)

- 200 gr smør

Bland eggeplommer, fløte, sukker og maizena i en kjele. La dette koke på svak varme i tre minutter mens du rører. Del vaniljestangen din på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og selve stangen i eggeblandingen og rør. Tilsett smøret, oppdelt i terninger, og rør til alt smøret er smeltet. Hell kremen over en sil for å fjerne eventuelle klumper. Avkjøles i kjøleskap i minst fire timer. Visp deretter opp kremen til den blir luftig.

Sprøyt en liten topp av kremen på hver mandelbunn.

– Disse kakene kan oppbevares i opptil seks måneder i en tett boks i fryseren. De tiner på 15 minutter så disse er perfekt å ha liggende på lager i tilfelle du får overraskelsesbesøk, skriver Marit på bloggen sin.

Les også

Har du fått med deg Lines crazy julekalender?

Risboller

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

– Risboller er min favorittjulebakst fra barndommen og en av få tradisjonelle «bakverk» jeg lager til jul. Disse bollene er ekstra gode ettersom de er basert på eggedosis, de blir dermed litt mer luftige og ikke så tunge, skriver Marit.

- 250g delfiafett

- 200g kokesjokolade

- 2 egg

- 2 dl sukker

- 3 ss sterk kaffe

- 100g puffet ris

- Bittelitt maldonsalt, ca 1/4 ts (kan sløyfes)

- 4 dråper romessens (kan sløyfes)

Smelt delfiafettet. Tilsett sjokoladen og rør til alt er smeltet sammen. Avkjøl til blandingen er litt varmere enn romtemperatur.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe, maldonsaltet som du knuser mellom fingrene dine, og sjokoladeblandingen. Hvis du ønsker en anelse romsmak tilsetter du romessensen. Bland så forsiktig inn den puffede risen.

Form små, runde boller med 2 skjeer og plasser bollene på et bakepapir.

Hvis du ønsker kan du plassere bollene i muffinsformer. Avkjøl i kjøleskap før du legger bollene i en tett boks og oppbevarer de i fryseren. Disse tiner på 15 minutter på kakefatet.

Les også

Nå er priskrigen på julevarene i gang

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

Julens ostekake med pepperkaker og appelsin

– Denne ble såpass god at jeg kommer til å lage den til hver eneste jul fremover, og det sier ganske mye ettersom jeg svært sjelden lager samme kake flere ganger ettersom jeg elsker å eksperimentere, skriver Marit på bloggen sin.

Les også

Trenger du litt inspo til juleantrekket? Her er 19 julegensere som er så stygge at de er kule

Bunn

- 50g Digestive havrekjeks

- 200g pepperkaker, gjerne Sætres Beste

- 80g meierismør

Knus kjeksene så godt du kan. Dette gjøres effektivt ved å plassere kjeksene i en stor plastpose og rulle et kjevle over kjeksene til de er helt knuste. Smelt så smøret og bland med kjeksene. Press blandingen ned i en rund kakeform på 22-24 cm. Det er en fordel å bruke en form med avtagbar bunn, eventuelt en løs kakering.

Ostemasse

- 1 pk appelsingelé

- 2,5 dl kokende vann

- 3 dl seterrømme

- 200 g Tine kremost mandarin og ananas

- 100 g melis

- 1 ts vaniljesukker

- 3 dl kremfløte

Løs opp gelepulveret i det kokende vannet, avkjøl så til romtemperatur. Bland seterrømme, kremost, melis og vaniljesukker til en jevn masse. Pisk krem. Bland krem og osteblanding til du har en jevn masse. Rør så inn gele. Sørg for at alt er godt blandet. Hell massen over kjeksbunnen. Avkjøl i minst 6 timer.

Rømmelokk

- 2 dl seterrømme

- 3 ss melis

- 2 ts kanel

- 1 ts kardemomme

Da jeg lagde denne kaken benyttet jeg en fantastisk kanel, kalt Ananda. Denne er mildere enn vanlig kanel, og at den har en krydrete smak. Det er ikke så mange plasser de selger den, men hvis du kommer over den så anbefaler jeg deg å kjøpe den. Ettersom denne kanelen ikke er vanlig kan du blande vanlig kanel med kardemomme i stedet for.

Nå må du fjerne ostekaken din fra formen. Dette gjør du enklest ved å bruke en brenner forsiktig rundt formen for å varme opp ostemassen litt. Har du ikke en brenner løsner du kaken med en skarp kniv. Fjern så formen, inkludert bunnen, fra kaken din og plasser kaken på et serveringsfat.

Bland kanel og kardemomme og strø et tynt lag med dette over ostekaken.

Les også

KRSby tester julebrus: – Minner mer om smeltet godteri enn julebrus

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

Bland deretter seterrømme og melis til denne blir som en løs krem. Smør denne ut over toppen av kaken.

Pynt etter eget ønske.

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

Troikakonfekt

Når du skal lage konfekt behøver du en god sjokolade og en konfektform. Fordi det er forferdelig lettvint benytter jeg noe som heter nontemp-sjokolade når jeg lager konfekt, den kan man smelte og helle rett i formene. Nontemp-sjokolade får du i velassorterte bakebutikker.

- Litt marsipan, 100g holder lenge

- 1 pakke nougat (jeg kjøper ferdig nougat fra Odense, de har det i de fleste matbutikker)

- 1 pk Freia jordbærgele

- Mørk sjokolade

Start med å lage gele etter fremgangsmåte på pakken, men benytt kun 2 dl vann. Avkjøl til romtemperatur. Smelt så sjokoladen din og fyll denne jevnt på innsiden av konfektformen din. Avkjøl til sjokoladen har blitt hard. Fyll så litt gele i hver form, jeg benyttet en liten spiseskje. Sett konfektformen i kjøleskapet så geleen stivner litt.

Deretter kjevler du marsipan til et relativt tynt lag, ca 2 mm. varm opp nougat i vannbad eller på svak styrke i microen, og smør den oppå marsipanen. La nougaten stivne litt hvis den er for flytende. Stikk så ut rundinger som er litt mindre enn størrelsen på konfektformen din.

Les også

Sørlendinger hamstrer inn juleøl – 40 øltyper er allerede utsolgt

FOTO: BAKEPROSJEKTET.NO

Plasser nougat-marsipanen oppå geléen i konfektformen, med nougatlaget mot geléen. Det gjør ikke noe om geléen ikke er helt stivnet. Plasser konfektformen tilbake i kjøleskapet i noen minutter. Fyll deretter opp konfektformene dine med sjokolade og la disse stå i fryseren i ca 10 minutter før du fjerner konfektene fra formen.

Disse konfektene oppbevares kjølig men behøver ikke stå i kjøleskap.+

Publisert: