Teknologiske «nyvinninger» som er (litt) oppskrytte

Det meste som dreier seg om teknologi skal gjøre livet vårt enklere. Men bedre? Ikke nødvendigvis...

Fredrik Brimsø lister opp teknologiske greier han ikke synes er verdt hypen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Siden tidenes morgen har menneskene gjort forsøk på å endre sine vaner i retning av noe som er mer effektivt.

Skal man tro Terminator-filmen fra 1984 så er ikke lenge før maskinene tar over for fullt, men det spørs likevel om cash-fritt og dating-apper er like nifse som en T-800.

#1. Selvbetjente kasser

Kall meg gammeldags, men litt av sjarmen med matbutikker er persongalleriet av ekspeditører. Han fjåge som har en kavring-tørr vits til enhver vare (eksempelvis «Go nuts!» når du kjøper cashew), hun som vi i gamle dager refererte til som «Hu sura», og listen fortsetter. Mennesker har særpreg, maskiner har heller lite. Det er litt show å veie sin egen nektarin, men sånt går man fort lei.

LES OGSÅ:

Les også

Det heter «normal høflighet» for en grunn

#2. El-sparkesykler

Mot slutten av nitti-tallet kom en bensinscooter som het «Goped» på fint. Den bråkte omtrent like mye som en KISS-konsert hvor det var forbudt å stemme instrumenter og å varme opp stemmer, og var en suksess på størrelse med Mentos i Cola light. Den hadde et geografisk begrenset domene rundt Madlaforen, og det ligger sikkert noen i kanalen der fremdeles. Spår noenlunde samme braksuksess for el-sparkisene som ser like dølle ut som sokker i sandaler.

LES OGSÅ:

Les også

Elektriske sparkesykler: – Du risikerer å sette deg i bunnløs gjeld for resten av livet

#3. Kontant-frie kantiner på UiS og andre steder

Effektivisering er ordet, og det er riktig så kurant. Men; vi er på god vei inn til et kontant-fritt samfunn, og det er en kultur som ikke trenger å dø enda. Altså... hva skal skje med 200-lappene i baklommen fra bestemor? «Bestemor har vippsa deg, Geir Kevin!».

LES OGSÅ:

Les også

– Første gang jeg har opplevd at man nekter å ta betalt i kontanter

#4. Dating-apper

Det er flere gode historier fra disse appene som har navn som slutter på -r, men det kan også være en tidskonsumerende syssel som er like fruktbar som en kastrert bakgårdskatt med skabb og sosiale utfordringer. Det er ikke meningen å være gammel og sur, men altså... hva var galt med å sjekke på gamlemåtene tekstmelding og MSN?

LES OGSÅ:

Les også

Fem nettsamfunn vi aldri glemmer

#5. Kindle

Å ikke lese bøker på gamlemåten kan tilgis om det handler om at man eksempelvis skal på ferie og ikke har behov for å drasse 842 sider av Tore Renberg med seg i håndbagasjen, men Kindle blir en fattigmann i forhold til andre nettbrett-lignende duppeditter som har flere bruksområder. Det blir som å sette seg ned blant kompisene som har Gameboy og prøve å samle kudos ved å si «Se, jeg har tamagotchi!»

Publisert: