Knut er én av to i Norge med denne tittelen

Ja, det går an å utdanne seg til å bli best i tequila også.

TROFESKAP: Knut Bergesen med trofeskapet, som inneholder hans beste tequila.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Knut Bergesen er én av to nordmenn som er ekte tequilamestere, eller tequila maestro som tittelen sier. Begge jobber på Harry Pepper i Stavanger. I tillegg er to under utdanning, snakk om tequila-satsning!

- Hva blir du når du er en tequila maestro?

\- Du blir en salgs tequila-kelner. Det er en bekreftelse på at du har greie på det du gjør. Vi ønsker å gjøre dette helhjertet, sier Bergesen, som også er daglig leder på Harry Pepper.

**LES OGSÅ:

Les også

- Endelig får vi lov å fortelle folk hva vi driver med

LANG REKKE: Harry Pepper har 64 ulike tequila-sorter i baren.

Forbudt med shot, lime og salt

Svært mange forbinder tequila med Sierra. Du vet, den flaska du får på polet med sombrero! Hvem har vel ikke shottet den med salt og lime?

Men for det første er dette en kultur Harry Pepper vil langt vekk fra. I baren deres er det ikke lov til å servere tequila i shotteglass med lime og salt.

- Vi serverer heller to centiliter i fluteglass. Vi vil heller at folk skal smake flere ulike typer i stedet for å shotte.

For det andre er ikke Sierra et godt eksempel på god tequila, ifølge maestroen.

**LES OGSÅ:

Les også

Nytt barkonsept satser midt på Torget i Stavanger

FLUTEGLASS: Bort med salt og lime, inn med klasse. Slik skal det være.

Misforstått tequila

- Tequila er misforstått. Mange har smakt tequila mixto, som anses å være den «vanlige» tequilaen, men denne typen er egentlig bare 50 prosent tequila blandet med 50 prosent sukkersprit, og da er det ikke rart at folk ikke synes det smaker godt, sier han.

For skal vi tro ham riktig kan tequila smake så godt at alle og enhver kan finne en ekte tequila som de liker.

\- Vi bruker bare tequila av 100 prosent agave destillat. Jeg har fått noen rare blikk når jeg anbefaler tequila til desserten, men de fleste blir positivt overrasket, sier han.

Tequila er håndverk for meksikanerne. Alle bryggeriene har inspeksjoner hver dag for å forhindre juks i produksjonen.

Men hva i all verden får en nordmann til å bestemme seg for å satse på tequila?

\- Jeg startet å jobbe her på Harry Pepper i 2002, i forbindelse med jobben har tequila-interessen vokst. Men det var ikke før i 2009 vi fikk øynene opp for ordentlig god tequila via en importør i Sverige, sier han.

Nå importerer Harry Pepper sin egen tequila, og håper at de etter hvert kan sørge for at flere utested i Stavanger-området serverer ekte tequila. For ikke å snakke om Vinmonopolet.

**LES OGSÅ:

Les også

Ølfestivalen What's Brewing 2015 er utsolgt

MAESTRO: I 2012 fikk Knut Bergesen beviset på at han er en av de beste i Norge på tequila!

Luktet seg frem til beviset

Prøven for å bli tequila maestro tas i Sverige, der en ekte tequila-ambassadør holder til. I 2012 sto Bergesen med maestrobeviset i hånda, da hadde han luktet og smakt seg gjennom et hundretalls tequilaer.

Her måtte de skille klinten fra hveten med nesa! Det er ikke en jobb for hvem som helst.

\- Vi var ganske metta akkurat da, men så var vi i Sverige, og der ble vi anbefalt å prøve et utested som serverer tequila på samme måte som oss. Det var en spennende opplevelse, å se hvordan andre med tequila-interesse jobber, sier han.

Nå er han opptatt av å gi folk ekte tequila-opplevelser, slik at de kan kaste fordommer og uvitenhet på dør.

- Brennevinet har et stort smaksspekter, og den kan passe til så mye forskjellig. Jeg har for eksempel en røkt tequila som passer perfekt til pinnekjøtt, forklarer han.

I dag er den beste opplevelsen å se hvor overrasket folk blir av å smake god tequila.

**LES OGSÅ:

Les også

Seks typer du garantert møter på byen

Appellation of origin - kun ekte vare

Og det er verdt å merke seg at tequila har sin egen «appellation of origin», på samme måte som champagne kun kan produseres i Frankrike, kan ekte tequila kun lages i Mexico!

Avtalen kom i havn i 1997, og Harry Pepper har selvsagt en egen tequila fra den store merkedagen. Den står i trofeskapet, der den beste spriten har plass.

MERKEDAG: 27. mai 1997 var en stor dag for tequila-industrien.

- Tequila er håndverk for meksikanerne. Alle bryggeriene har inspeksjoner hver dag for å forhindre juks i produksjonen.

Av dette håndverket går cirka 50 prosent til USA, 20 prosent til amerikanerne selv, og bare 30 prosent når resten av verden. Bergesen våger ikke å tenke på hvor liten andel som igjen kommer til lille Norge.

\- Jeg kan si at det er en veldig liten andel som når Norge!

En grei andel når nok Harry Pepper som har 64 ulike typer tequila i sitt sortiment.

**LES OGSÅ:

Publisert: