Lokalt bryggeri satser på sprit til både hverdag og fest

Pandemien har ført med seg et enormt behov for desinfiseringsmiddel. Planene om å lage gin og akevitt har ført til at Stavanger nå har sin egen håndsprit.

Kristoffer Fossmark i Jåttå Gårdsbryggeri i bryggeriets smaksrom. Nå også med håndsprit.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tre dager i Bergen. Det er alt daglig leder Marius Marthinsen ved Jåttå Gårdsbryggeri har hatt av ferie i sommer.

Sammen med makker Kristoffer Fossmark har bryggeriduoen lenge lekt med tanken om å lage sprit, og snart blir det en realitet. Men akevitt- og ginplanene har også båret andre frukter.

Håndsprit!

Ved familiegården på Jåttå har Kristoffer Fossmark og Marius Marthinsen bygget et eget bryggeri, destilleri og nå produksjon av desinfiseringsmiddel.

Venter på 10.000 flasker

På Jåttå har bryggeriet kapasitet til å lage mye håndsprit. Nå har de bestilt inn 4.000 flasker. 10.000 nye flasker er holdt av.

– Det eneste som har stoppet oss er egentlig tilgjengeligheten på flasker. Mesteparten blir produsert i Kina og det har vært vanskelig å få dem opp hit, sier Fossmark.

Fossmark og Marthinsen har valgt å holde håndspriten i en høy prosent, og ikke vannet den ut.

Destilleritanken ble tidligere brukt til å lagre melk. Etter en heftig omsveisning, er den nå klar til å lage drikke med høy prosent.

– Det er lettere å lage god håndsprit enn god brennevin, spøker Fossmark.

Spriten er levert av Hoff (ja, de med opphøgde poteter). Man må holde tunga beint i munnen når man snakker om sprit på Jåttå. Spriten som skal bli håndsprit krever tålmodighet. Spriten som skal brukes til gin og akevitt krever ekspertise.

Marthinsen forteller at bryggmesterne må justere smaksløkene ørlite grann etter mange år med øl i både tankene og på tunga.

– Vi er i en fase hvor vi må lære oss å like det litt selv. Gin er én ting, men for virkelig nyte akevitten trengs det nok en ekstra innsats fra min side, legger han til.

Utsalget på Jåttå er foreløpig det eneste stedet å få tak i lokal håndsprit.

Stavanger første destilleri

– Vi har lenge snakket om at det hadde vært kult at Stavanger fikk sitt egne destilleri. Det finnes ikke så vidt jeg kjenner til, sier Fossmark.

Mens håndspriten står klar, må forbrukerne vente med gin og akevitt til neste år. Når håndsprit blir til gin, blir Jåttå Gårdsbryggeri Stavangers første destilleri. I hvert fall siden forbudstiden på begynnelsen av 1900-tallet.

De håper og tror at brennevinsproduksjonen er klar til neste år.

– Brygging er det dagligdagse – og spriten har blitt en slags hobby. Håndspriten er en slags bonus, sier han.

Publisert: