Derfor bør du aldri lade mobilen helt opp

Slik forlenger du mobilbatteriets levetid.

 Det viktigste å være klar over er at hvor mye du lader batteriet hver gang, påvirker hvor lenge det varer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Batteriet er kanskje den viktigste komponenten i mobiltelefonen din, men det varer ikke evig.

Med tiden vil det gradvis bli dårligere, og det er det ingen vei utenom. Men det finnes måter å sørge for at levetiden blir så lang som mulig.

Nettstedet Phone Arena har funnet frem en rekke tips for å forlenge levetiden til batteriet, og knuser noen myter i samme slengen.

Det viktigste å være klar over er at hvor mye du lader batteriet hver gang, påvirker hvor lenge det varer.

Følg Byas.no på Facebook!

Lad batteriet oftere

Ikke vent til batteriet er nesten tomt, for så å lade det helt opp. Å la et mobilbatteri gå tomt, er noe av det verste du kan gjøre - i stedet bør du lade det oftere og kortere. 

Batteriet liker seg faktisk best når det er omtrent 40 prosent fulladet. Jo lenger bort det kommer fra dette idealet, jo verre er det for levetiden. Det vil også si at det er «sunnere» for batteriet å være 50 prosent ladet enn fulladet.

LES OGSÅ:

Delvis lading øker batteriets levetid. Du trenger ikke å lade batteriet helt fullt.

Som du kan se av tallene under bør du heller lade ofte og litt enn sjeldent og lenge. Den beste uttellingen ser det ut til å være om du lader mobilen omtrent halvfullt hver gang.

Hvor mye du lader av gangenHvor mange ladinger batteriet tåler før kapasiteten reduseres til 70 prosentHva dette tilsvarer i fulle ladinger
100 prosent (fullt utladet batteri)300-500300-500
50 prosent1200-1500600-750
25 prosent2000-2500500-625
10 prosent3750-4700375-470

Tallene stammer fra Battery University

Unngå høye og lave temperaturer

Pass på at mobilen ikke utsettes for veldig høye eller lave temperaturer. Både kuldegrader og høye temperaturer påvirker battericellenes evne til å holde på strøm.

Allerede ved 30 grader begynner batteriet å mistrives. I praksis vil dette si at du bør unngå å legge mobilen nær varmekilder eller legge den igjen i en bil som blir varm i sola.

Direkte sollys er også uheldig, så ikke legg mobilen i vinduskarmen. Hvis mulig, legg den på et kjølig sted.

Kuldegrader er også skadelig for batteriets evne til å lade seg opp. Ha mobilen på innerlomma når du er ute om vinteren.

LES OGSÅ: 9 tegn på at du bruker for mye tid på mobilen

Det er umulig å alltid unngå at mobilen utsettes for temperaturer som ikke er ideelle. Men om ikke annet er det viktig å sørge for at du lader mobilen ved moderate temperaturer. Vanlige lithium-ion-batterier kan forøvrig ikke lades i kuldegrader.

Flere gode tips

  • Unngå hurtiglading. Hvis du har tid, unngå kraftige ladere. En lader ment for nettbrett vil lade telefonen din lynkjapt, men det tærer på batteriet. Bruk heller laderen som fulgte med mobilen, så vil du være sikker på at du ikke skader batteriet.
  • Ikke la mobilen ligge å lade på 100%. Du bør slutte å lade når batteriet er fullt. Dette er en god grunn til å ikke lade mobilen om natten.
  • Vent med å kjøpe nytt batteri til du trenger det. Batterier har begrenset levetid uansett hvordan du behandler dem.
  • Sørg for at batteriet ikke er tomt hvis du skal la telefonen ligge en stund. Det kan ødelegge batteriet. 40-50% er bra (det er vanligvis dette nivået den ligger på når den sendes fra fabrikanten).
  • Mobiltelefonen bruker mindre strøm jo lettere det er å få signal. Ligger den på et sted med god dekning, bruker den mindre strøm enn om den ligger i kjelleren.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert: