Dette er stemmene på AKT-bussene

Har du noen gang lurt på hvem det er som leser opp busstoppene på AKT-bussene, og hvordan det er å høre sin egen stemme på bussen? Det har vi.

Sanntidssystemet i AKT-bussene har kvinnelige stemmer med sørlandsdialekt. I denne saken kan du knytte et ansikt til stemmen du hører hver dag på vei til jobb eller skole.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Vi tok en prat med fire av kvinnene som er stemmene på AKT-bussene på Sørlandet.

Blir ofte bedt om å snakke med «buss-stemmen»

Tine N. Bentsen (30) er stemmen på bussene i Kristiansand, Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Mandal, Marnardal, Lindesnes og Åseral.

Til daglig holder hun til i Oslo, hvor hun selger brettspill over telefon og er frilansskuespiller i NRK Super-serien Ghost Rockers.

– Hvor ofte tar du bussen?

– Jeg har sittet på bussen i Kristiansand et par ganger når jeg har vært hjemme. En gang satt det en familie foran meg på bussen med en liten gutt som prøvde å gjenta alle holdeplassene. Det var veldig gøy.

 Tine N. Bentsen (30) er stemmen på bussene i Kristiansand, Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Mandal, Marnardal, Lindesnes og Åseral.

– Hvordan er det å høre sin egen stemme når du sitter på bussen?

– Det er litt rart. Det er jo ikke min vanlige stemme. Men mange venner og familiemedlemmer sier de synes det er koselig å høre stemmen min på bussen, som om de har en kamerat med seg på veien.

– Har det hendt at noen har gjenkjent stemmen din?

– De fleste jeg kjenner vet at det er meg. Noen av vennene mine i Oslo tror ikke på meg, men etter at de har vært i Kristiansand ber de meg si et par holdeplasser med buss-stemmen for dem.

– Hvilket stopp er favoritten din?

– Jeg bor på Andøya, så alle stoppene inn mot Vågsbygd er mine favoritter fordi det er der jeg er fra. Det tror jeg barndomsvennene mine synes er koselig også. Når de er på hjemmebesøk så får de både hjemmefølelse og en bekjents stemme på bussen, ler Bentsen.

– Er det en stemme du skulle ønske du hadde?

– Det viktigste er at jeg har en hyggelig stemme som gjør at du føler deg velkommen på bussen. En som forteller deg når du er framme, og ikke en som kaster deg av. Folk skal jo tross alt høre på den daglig.

Har aldri hørt sin egen stemme på bussen

 Torhild Meland leser busstoppene i Lyngdal, Farsund, Hægebostad, Kvinesdal, Flekkefjord og Sirdal.

Torhild Meland (63) er stemmen på bussene i Lyngdal, Farsund, Hægebostad, Kvinesdal, Flekkefjord og Sirdal.

Til daglig jobber hun som daglig leder på Kvinesdal menighetssenter. Tidligere jobbet hun som journalist i radio Kvinesdal, og ble valgt til å lese busstoppene fordi hun var en lokal stemme.

– Hvor ofte tar du bussen?

– Jeg tar veldig sjeldent bussen, så jeg har aldri hørt min egen stemme på bussen. Jeg synger derimot i kor sammen med en bussjåfør fra Kvinesdal. Jeg sa til han at jeg synes synd i han som må meg både på jobb og fritid.

– Har det hendt at noen har gjenkjent stemmen din?

– Mange! «Jeg hørte du gikk amok i Kråketona i går», var det en gang noen som sa til meg. En annen gang var det noen som fortalte meg at jeg hadde rotet med rekkefølgen på to busstopp, men det er jo ikke jeg som bestemmer det, ler hun spøkefullt.

Er stemmen til 4600 holdeplasser

Maria Moksnes leser busstoppene i Birkenes, Lillesand, Grimstad, Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei, Gjerstad og Åmli.

Maria Moksnes (32) er stemmen på bussene i Birkenes, Lillesand, Grimstad, Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei, Gjerstad og Åmli. Til sammen utgjør dette 4600 holdeplasser.

Til vanlig jobber 32-åringen som informasjonskonsulent i Arendal kommune og er en del av prosjektgruppa til Arendalsuka. Hun har også vært telefonsvarer for flere bedrifter i Arendalsområdet, har jobbet i radio og drevet med både revy og teater.

– Det er mye jobb å lese inn, spesielt siden alt skal lese med riktig uttale.

– Hvordan er det å høre sin egen stemme når du sitter på bussen?

– I 2015 da jeg hørte det for første gang, kvakk jeg litt da stemmen min plutselig var live. Frem til veldig nylig tok jeg alltid buss til jobb. Til slutt ble jeg så vant til å høre min egen stemme at jeg ikke la merke til det lenger.

– Har det hendt at noen har gjenkjent stemmen din?

– Jeg er ikke superglad i oppmerksomhet, så jeg sa ikke til mange at jeg hadde tatt den jobben. Men plutselig en dag begynte folk å snakke om at sanntidssystemet var kommet, og da var det en del som mente at det var noe kjent med stemmen.

Kunne alle busstoppene utenat – før hun fikk jobben

Magnhild Bjørnarå er stemmen på bussene i øvre Setesdal.

Magnhild Bjørnarå (66) er stemmen på bussene i øvre Setesdal. Til vanlig jobber hun på kontor i et rørleggerfirma.

Bjørnarå ble ringt av trafikkselskapet og spurt om hun ville ha jobben som oppleser, da de hadde fått tips om at hun hadde en klar og tydelig uttale. Hun har nemlig femten års erfaring fra Bykle nærradio.

– Har det hendt at noen har gjenkjent stemmen din?

– Det er mange som har kommentert det nå! Det er uventet at så mange la merke til at det var min stemme. En gang var det en bussjåfør som spurte dattera min hvordan det er å høre på mamma når hun tar bussen. Da hadde hun svart at det var koselig at mamma fortalte henne når hun var framme!

– Hvordan er det å høre sin egen stemme når du sitter på bussen?

– Jeg hører ikke på meg selv hele veien til Kristiansand, men det gjør meg ingenting, ler Bjørnarå.

– Jeg leste forresten inn stemme samme dagen som hun som leser holdeplasser i nedre Setesdal. Hun leste kjempeflott! Veldig klar og tydelig opplesning. Det skal jo være så pass for dem som ikke er like lokalkjente, sånn at de skal vite når det er på tide å pakke tingene sine og gå av bussen, ler hun.

– Men jeg kunne så klart alle stoppene fra før av. Man er godt kjent når man er 66 år vet du!

LES OGSÅ VÅR SERIE OM ENSOMHET BLANT UNGE:

Publisert: