– Karakterer har mye å si

Vi spurte studentene på Karrieredagen 2016, om hvordan de ser på mulighetene for å få jobb i et presset arbeidsmarked.

Jon Melhus Ueland og Odd Christopher Skarbø. Alle foto: Lena Rustan Fidjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag gikk Karrieredagen 2016 av stabelen ved Universitetet i Agder (UiA). I disse dager, med nedbemanning – særlig i oljesektoren, snakkes det om et trangere arbeidsmarked. Vi hørte hva studentene mener om deres egne muligheter til å sikre seg relevant jobb etter endt utdanning.

Jon Melhus Ueland og Odd Christopher Skarbø er blant dem som mingler i Vrimlehallen. De går begge siste året på Industriell økonomi i Grimstad, og er allerede i gang med jobbsøkerprosessen for høsten 2017.

_**LES MER:

Les også

Dette kan du gjøre i studietiden, for å bli mer attraktiv for arbeidsgiverne

– NOV og Aker Solutions, som MHWirth het den gang, hang nærmest i gangene på skolen og rekrutterte studenter inn i jobb. Slik er det ikke nå lenger.

– Mange flinke folk har mistet jobbene sine

– Mange flinke folk har mistet jobbene sine, i tillegg til at det spyttes ut med nyutdannede. Men vi er fortsatt tidlig i prosessen, så det er vanskelig å i hvordan det kommer til å gå. Etter å ha søkt en del steder har vi riktignok funnet ut at karakterer har mye å si, forteller Christopher.

For å gjøre seg mer attraktive for arbeidsmarkedet, kan Indøk-studentene skilte med blant annet verv og utveksling. Likevel er det en annen verden nå, enn da guttene søkte seg inn på studiet.

– NOV og Aker Solutions, som MHWirth het den gang, hang nærmest i gangene på skolen og rekrutterte studenter inn i jobb. Slik er det ikke nå lenger. På karrieredagen i Grimstad i fjor dukket ikke NOV opp, som har vært standard inventar hvert år, sier Christopher.

_**LES MER:

Les også

Slik kommer du deg inn på jobbmarkedet!

Michal Rafal Lojewski. Foto: Lena Rustan Fidjestad Michal Rafal Lojewski er en av flere som har tatt med CV-en til Karrieredagen. Han har utdanning innen informasjonssystemer, og håper på jobb etter endt studie – selv om det er mange om beinet. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Må prioritere annerledes

Jon og Christopher er likevel ikke stressa med tanke på å potensielt ikke få jobb, selv om de hadde håpet på å sikre seg en stilling for neste år innen nå. Det tar nemlig mye tid og energi å søke jobber mens man studerer.

– Jeg ser for meg at vår søkerprosess ikke blir ferdig før endt studieløp, selv om det kommer en ny rekrutteringsperiode i januar. Det gjør at man begynner å endre tankesettet litt, og blir mer bevisst over at man kanskje ikke får den jobben man ønsker seg mest. Vi må nok lengre ned på prioriteringslista, svarer Jon.

Flere muligheter enn olje og gass

Selv om olje- og gass-sektoren er i hardt vær om dagen, er ikke studentene motløse av den grunn. Christopher påpeker at de kan bistå med kostnadsreduksjoner, som har vært et stort behov i nedgangstiden.

– Akkurat nå søker studentene mer innen prosessforbedringer, effektivisering og kostnadsreduksjon. Industriell økonomi er en blanding av økonomi og teknologi, og retter seg inn mot produksjon og ledelse, forteller Christopher.

_**LES OGSÅ:

Les også

Slik var det på karrieredagen i fjor

Ida Sandum og Cecilie Brunes. Foto: Lena Rustan Fidjestad Ida Sandum og Cecilie Brunes . Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Det blir nok vanskelig å få jobb

Ida Sandum og Cecilie Brunes går førsteåret på Innovasjon og kunnskapsutvikling. Ida bygger på en bachelor i markedsføring, mens Cecilie har gått Økonomi og administrasjon.

– Bedriftene vil gjerne ha studenter med B-karakterer og høyere. I tillegg søker vi jobber på lik linje med dem som går på Norges handelshøgskole, og siviløkonomer, så det blir nok vanskelig å få jobb. Jeg har ikke gitt opp, men det er en grunn til at jeg tar master – for det er mange økonomer med bachelorgrader nå, forteller Cecilie.

Hun tror gode karakterer, verv og relevant arbeidserfaring blir avgjørende i forhold til jobbutsiktene.

– Jeg har ikke gitt opp, men det er en grunn til at jeg tar master – for det er mange økonomer med bachelorgrader nå

Viktig å gjøre en innsats

– Forhåpentligvis går det bra om man gjør en innsats selv – som det å komme hit og skape kontakt. Jeg håper man kommer langt med sosial intelligens kombinert med karakter-intelligens, legger Ida til.

Jentene forklarer at Innovasjon og kunnskapsutvikling er et fremtidsrettet studie, som er relevant både i dagliglivet og arbeidslivet, samt i forhold til ledelse.

– I masteren får vi også blant annet kunnskap om prosjektledelse, teamledelse og administrasjon i tillegg til innovasjon, forteller Cecilie.

_**LES OGSÅ:

Les også

– Jeg tror ikke det holder å bare sitte på lesesalen hver dag

Stina Hodnefjell. Foto: Lena Rustan Fidjestad Stina Hodnefjell har allerede fått jobb. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Har sikret seg jobb

Stina Hodnefjell har litt lavere skuldre, enn flere andre. Hun har nemlig allerede sikret seg jobb i revisjonsavdelingen til EY.

– Jeg hadde et seks uker langt internship hos en annen bedrift i Stavanger i sommer, hvor jeg jobbet innen konsulentbransjen. Mentoren min kjente noen i EY, som førte til at jeg fikk komme inn til intervju. Der telte nok internship-erfaringen positivt, i tillegg til at jeg har jobbet hardt gjennom studieløpet, forteller Stina.

Hun har blant annet tilbrakt tre av studieårene i England – med annet språk, miljø og kultur, og hatt flere verv.

– Jeg har sittet som utvalgsmedlem i fagutvalget i Mercurius, arrangert seminarer, casekvelder og lignende, og vært en del av en komité i STA i vår. Nå sitter jeg i en nyoppstartet UiA-linjeforening som heter Young consulting, ramser Stina opp.

– Betyr mye med tanke på nettverk

Leder for karrieredagen 2016, Stian Westbye, forteller om både fornøyde bedrifter, og studenter, med åpningsseremoni med komiker Terje Sporsem, presentasjon av hovedsponsorene, stands i Vrimlehallen og motivasjonsforedrag med fotballtrener – og tidligere spiller, Ronny Deila.

– Karrieredagen arrangeres for å skape et bindeledd mellom bedrifter og studenter. En slik dag betyr mye med tanke på nettverk og muligheter for jobb, internships, scholarships, og stipender. Tilbudet gir også studentene kunnskap i forhold til hva bedriftene kan tilby etter endt utdanning, og hva som kreves av dem, forteller han.

Publisert: