Lura Turistheim leter etter lokaler i Stavanger: – Jeg tror det finnes et stort marked her

Christian Waage forteller at Lura Turistheim vil utvide med minst ett nytt serveringslokale. UiS-professor sier restauranten må levere fra dag én om det skal bli en suksess.

Daglig leder i Lura Turistheim, Christian Waage, vil åpne i Stavanger. Hvor det blir er foreløpig uvisst.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mørke skyer truer idet daglig leder i Lura Turistheim, Christian Waage, tusler opp Torgtrappene i Stavanger sentrum.

I 2014 begynte han for alvor å jakte på et nytt restaurantlokale i Stavanger. Så langt har han siktet seg inn på flere bydeler, blant annet på Mariero, Hillevåg, Åsen, Tjensvoll, Tasta, Eiganes og Hundvåg.

Følg Byas.no på Facebook!

Lura Turistheim vil friste kundene i Stavanger med kumler og kjøtt.

Klare kriterier for lokasjon

Ved to tilfeller var Waage nær ved å skaffe et lokale i Stavanger, men begge gangene «glapp det i tolvte time», forteller han.

De fleste kundene som besøker Lura Turistheim kommer med bil. For Waage ligger det klare kriterier i bunn for å starte opp en ny restaurant i oljebyen.

– Det viktigste er at restauranten er lett tilgjengelig, og at det er mulig å komme til restauranten fra begge sider av en veg, uavhengig av hvilken retningen du kommer fra. Og så må det være godt med parkeringsplasser. Dette må være på plass før vi starter opp i Stavanger, understreker Waage, som ikke legger skjul på at han på sikt ser for seg å åpne opp mer enn én restaurant i byen.

Optimist

– Hvorfor vil du satse i Stavanger?

– Jeg tror det finnes et stort marked her, og ingenting er mer eksotisk enn skikkelig norsk tradisjonsmat. Det finnes nesten ingen restauranter i byen som selger 100 prosent husmannskost eller norsk selskapsmat, sier Waage.

På nåværende tidspunkt har han to konkrete lokaler i sikte, men vil foreløpig ikke gå ut med hvor disse lokalene holder til.

Samtidig holder han døren på gløtt for innspill fra publikum i jakten på et nytt restaurantlokale.

Han har også dratt til Jæren for å se på muligheten for utvide med ytterligere én restaurant.

– Vi sonderer terrenget i Time og Klepp kommune, men vi legger stein på stein og er tålmodige. Vi åpner ikke før vi finner en lokasjon vi har tro på, sier han.

Waage kjøpte opp restauranten i 2010. Han forteller at hovedrestauranten i Sandnes har over 120.000 kunder innom i året, omtrent 80.000 besøker avdelingen i Sola.

Ifølge Proff.no omsatte Lura Turistheim AS for 25 millioner kroner i 2016.

Sven Erik Renaa tror husmannskosten vil slå an.  – Vi har alle en «craving» til bestemors kjøkken iblant, sier han.

Positive til utvidelse

Lura Turistheims utvidelsesplaner høster lovord fra flere. Eier og kokk ved restauranten Re-Naa, Sven Erik Renaa, tror restauranten kan gjøre det bra, også i Stavanger.

– Vi trenger restauranter som serverer skikkelig tradisjonsmat og husmannskost, sier han, og forteller at han ofte tar med barna sine til Lura Turistheims avdeling på Sola, for å spise kjøttkaker.

– Er det marked for dette i Stavanger?

– Ja, det tror jeg. Vi har alle en «craving» til bestemors kjøkken iblant, til god hjemmelaget mat. Da mener jeg den maten som flere av oss spiste som barn, og ikke bare pizza og hamburgere, sier han.

Håvard Hansen er professor i markedsføring på Norsk Hotellhøyskole ved Universitetet i Stavanger og sier at Lura Turistheim er som en institusjon å regne.

– Lura Turistheim er for det første kjent for husmannskost til en fornuftig pris, god kvalitet, og rause porsjoner. Det andre er at de ved å etablere seg i Stavanger vil utfylle det tilbudet som allerede finnes, sier han.

Han trekker frem at restauranten har et merkenavn som er godt kjent og en profil som er annerledes enn andre restauranter.

– Det er positivt for forbrukerne å ha enda en restaurant å besøke, men de er nådeløse dersom besøket ikke svarer til forventningene. Siden forbrukerne har kjennskap til Lura Turistheim, er disse forventningene langt på vei gitt, og da er det opp til restauranten å levere varene fra dag én, sier han.

Endrer ikke navn

Selv om det vil bli startet opp restaurant i Stavanger, vil restaurantnavnet forbli det samme.

– Lura Turistheim har bestått siden 1949. McDonald’s skifter ikke navn bare fordi de åpner i Sandnes eller Stavanger, uten sammenligning for øvrig, sier Waage.

– I Stavanger finnes det et ufattelig tilbud av mat, og jeg er sikker på at folk ikke bare spiser sushi hver dag. Jeg tror folk ønsker variasjon i det de spiser, og er opptatt av kvalitet. Kvalitetsvarer er noe vi setter høyt, sier han.

Publisert: