MS-syk og gründer: – Jeg prioriterer arbeidet foran helsa

Kristian Evertsen (35) fikk diagnosen MS da han var 30 år gammel, men dette skulle ikke stoppe han fra å nå drømmen.

Kristian Evertsen, med en bil som han driver full restaurasjon på i lakkeringslokalet hans.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

For halvannet år siden startet Evertsen lakkeringsselskapet Mesterlakk AS.

Dette var etter han han hadde utført stamcellebehandling mot sykdommen Multippel Sklerose (MS).

– Flere leger frarådet meg fra å ta behandlingen, men jeg nektet å bli ufør. Jeg ville prøve å komme tilbake til hundre prosent stilling igjen, sier Evertsen til Byas.

MS er for å bli

I dag jobber Evertsen femti prosent, det skyldes at han jobber alene og ikke er frisk fra MS-sykdommen.

– Jeg vil veldig gjerne kunne være en arbeidsgiver, og i dag gjør jeg alt selv. Men i denne bransjen hjelper det å være flere, sier Evertsen til Byas.

Multippel Sklerose er en sykdom som angriper isolasjonslaget rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Etter han fant ut han hadde diagnosen var veien frustrerende og lang før han bestemte seg for å reise til utlandet for behandling.

Det norske helsevesenet støtter ikke stamcellebehandling, og kommer istedet med forslag til medisiner som skulle bremse sykdommen.

Dette er grunnet lite forskning og at det kan være farlig, ifølge forskning.no

Stamcellebehandlingen han bestemte seg for å ta i Russland kostet 500.000 kroner, hvor 300.000 kroner ble donert av helt ukjente mennesker.

– Jeg skulle ønske jeg bare dro til utlandet med en gang, da hadde ikke sykdommen klart å utvikle seg så mye som den gjorde. Men jeg hadde ikke penger, sier Evertsen til Byas.

Holder hode høyt

Evertsen mener på tross av råd fra legen om ferie, utmattelse og stress at han skal jobbe.

– Tar jeg en uke fri kan selskapet mitt kanskje ikke vare. Samtidig går alle utgiftene mine til dette, så har ikke muligheten til tid å samle kreftene uansett, sier Evertsen til Byas.

Utmattelse kan derimot være en mye mer seriøs ting en det folk liker å innrømme, og er som regel ikke bare å følge det typiske rådet om å bare ta seg sammen.

En rapport fra NAV viser at frem til september i 2018 var det 334.200 mottakere av uføretrygd, som er en økning på 3,5 prosent fra 2017.

– Det har vært dager hvor alt bare ramler sammen, men jeg vil ikke være han som ligger hjemme i sengen heller, sier Evertsen til Byas.

Publisert: