Populær matsvinn-app lite brukt i Kristiansand

Appen «Too Good To Go» er utviklet for å redusere matsvinn. I Kristiansand deltar kun tretten av byens spisesteder, og det er kun registrert 200 aktive brukere.

Appen fungerer slik at det er de registrerte spisestedene i nærheten av deg som dukker opp.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hoteller, butikker, restauranter, bakerier og kafeer kaster daglig flere tonn med mat som egentlig kunne blitt solgt og spist. Ifølge applikasjonen «Too Good To Go» (TGTG) kastes 1/3 av all mat som årlig produseres.

Les også

Peppes Pizza vil åpne tre nye takeaway-restauranter i Kristiansand

Les også

Stine (22) har en minimalistisk garderobe – eier kun 35 plagg

Arendal bedre enn Kristiansand

– Siden oppstart av applikasjonen i 2016 har 700.000 porsjoner med mat blitt reddet, forteller Malene Lindgren (27), markedsfører i TGTG.

Appen fungerer slik: Spisestedene registrerer i appen når de har mat til overs -> et antall poser med mat blir lagt ut til en billig penge -> det settes et hentetidspunkt -> kunder kan komme å plukke opp maten.

Brukergruppa er veldig variert, forteller Lindgren.

– Det er stort blant studenter, eldre, businessfolk som jobber overtid og barnefamilier som spiser mye brød.

Et grovt anslag viser at de mest populære byene for appen er Oslo med 226 spisesteder, Bergen med 84 og Stavanger med 65.

I Kristiansand deltar kun tretten spisesteder.

– Alle utsalgssteder med svinn kan være med. Det er et stort potensial her i Kristiansand. Arendal har for eksempel mange flere, sier Lindgren.

Drømmeplassen-ansatt Silje Hesthagen i diskusjon om matsvinn med Malene Lindgren i TGTG.

– Det er alltid noe til overs

Et av stedene som deltar i Kristiansand er Drømmeplassen.

– Vi selger mellom fem og ti poser nesten daglig. Det er alltid noe til overs, og vi kunne nok lagt ut enda flere også, forteller medarbeider hos Drømmeplassen, Silje Hesthagen.

Ifølge Hesthagen har Drømmeplassen et stort fokus på miljøet. Mat som ikke blir solgt via TGTG, gir de til Blå Kors og bønder i nærheten. I tillegg skriver de ned alt som må kastes.

– Ser vi at det er noe som ofte kastes, så burde vi kanskje lage mindre porsjoner. Dette har også fått meg personlig til å bli mer miljøbevisst. Jeg var ikke det før jeg startet her, men nå har jeg blitt veldig opptatt av det, forteller hun.

– Drømmeplassen sender et viktig signal ved å melde seg på, legger Lindgren til.

Denne dagen inneholdt posen fra Drømmeplassen to brød, en bolle og to rundstykker til 40 kroner.
Johanne Bergman på Drømmeplassen selger daglig flere poser med restemat som de ikke rekker å selge innen stengetid.

Fred-Erik Stenslund ved Deli De Luca Markens har jobbet for at kjeden skal kaste mindre mat. Han forteller at selv om det kastes mye mat, er butikken i Markens best i kjeden på matsvinn.

– Det kastes så mye mat som egentlig er helt fin

Hos Deli De Luca Markens møter vi butikkansatt Fred-Erik Stenslund. Han har jobbet i kjeden i flere år, og har irritert seg over den enorme mengden mat de kaster hver dag.

– Det kastes så mye mat som egentlig er helt fin. Det er fullstendig meningsløst.

Utsalgssteder som selger fersk mat, slik som Deli De Luca, har fokus på at det skal bugne av mat i hyllene. Sånt blir det fort mye svinn av. Det bekrefter Stenslund. Han tipset sjefen sin om appen, og de har nå deltatt i fem uker.

Posen fra Deli De Luca Markens inneholdt denne dagen to salater, en drikkevare, to boller og en halv bagett.

Håper flere spisesteder vil bli med

Posene kan inneholde alt fra fersk mat som bagetter og bakervarer, til egenproduserte salater og andre drikke- eller matvarer som nærmer seg utløpsdato.

– Vi legger ut mellom tre og ni poser daglig, og får som oftest solgt alle.

Stenslund peker på en ting som de fremdeles ikke får redusert svinn på: Varer som må varmes.

– Vi vil jo ikke gi kundene en kald panini for eksempel. Hvis de aldri har handlet på Deli De Luca før, så tror de kanskje at produktet skal spises kaldt. Da vil den jo ikke smake riktig.

Lindgren noterer seg problemet, for appen er stadig i endring. De håper begge at flere spisesteder i Kristiansand vil delta.

– Det er nok ikke bare her det kastes for mye mat som egentlig er spiselig, sier Stenslund.

Publisert: