Jørn (29) er den yngste i Norge som har besøkt alle verdens land: Her er hans aller beste reisetips.

Fra en strengt guidet tur i Nord-Korea til frihetsfølelsen under den åpne himmelen på strendene i Seychellene. Jørn Bjørn Augestad (29) har fullført en «bucket list» de fleste bare kan drømme om.

Jørn Bjørn Augestad (29) har besøkt alle verdens 195 land.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Nå reiser jeg ikke bare for å se nye steder, men for å se ting på en ny måte. Det er det som er fantastisk med livet. Man vet aldri hva som er rundt hjørnet, forteller Jørn Bjørn Augestad (29) til KRSby.

KRSby møtte globetrotteren fra Finnøy i Kristiansand, i forbindelse med hans motivasjonsforedrag på Håndverkeren før helga.

29-åringen er Norges yngste til å besøke alle verdens 195 FN-land, samt den sjuende yngste i verden.

Sitt livs eventyr

29 år gamle Jørn fra Finnøy utenfor Stavanger har besøkt alle verdens 195 land.

«Travelling broadens the mind» er et ordtak Augestad kan relatere seg til.

I 2011 sa han opp jobben for å dra på tur gjennom Europa, og deretter studere i Sør-Afrika i tre måneder. Der møtte Augestad ei jente som ble med han videre på en ti måneders reise, som førte dem til India og flere land i Sørøst Asia. Det var etter denne turen at Augestad virkelig fikk øynene opp for at det er en hel verden der ute å utforske. Målet ble etter hvert å krysse av alle verdens FN-land på lista.

I mars 2019 ble dette en realitet, etter at globetrotteren krysset av det aller siste landet på listen, øyparadiset Seychellene.

Tre favorittland

Når han ser tilbake på sitt livs eventyr er det tre land som utmerker seg som favorittene:

– Etiopia er mitt favorittland, og byr på helt forskjellige variasjoner og opplevelser om du er i nord eller i øst eller vest. I sør har jeg møtt noen av verdens best bevarte stammekulturer, og deltatt i et tradisjonelt bryllup. I det østlige Etiopia besøkte byen Harar, en by som i mange år har bodd side om side med ville hyener i hundrevis av år, som jeg fikk anledning til å mate og være «face to face» med.

– Jeg forelsket meg også i den nordlige delen av Pakistan, og menneskene der gjorde sterkt inntrykk. Den sørlige delen er veldig likt India i kultur, tradisjoner og mat, men den nordlige delen er helt egen.

– Det siste landet jeg vil trekke fram er Madagaskar, som er helt unikt. De har flere dyr som finnes kun på Madagaskar, som for eksempel lemurer, indrier og flere kameleonarter. I tillegg er det veldig vakkert og billig å leve på Madagaskar.

5 gode reisetips

Jørn Bjørn Augestad (29) vet alt om å reise verden rundt.

Augestad har på godt og vondt erfart hva som er viktig å tenke på når man reiser, og hvilke ting man bør prioritere å ha med i sekken.

Her er en forenklet liste med fem gode reisetips:

1. Ha papirene i orden: Å søke visum kan være en vanskelig prosess i noen land. Derfor anbefaler Augestad å ha utskrift av politiattest, bankkonto-dekning og ID klart, enten i papirform eller digitalt klart. Dette kan spare deg for mye tid og utsettelser.

2. Bruk «Couchsurfing»: For å få autentiske opplevelser der du skal liker Augestad å benytte seg av «couchsurfing», en app hvor et sosialt nettverk av likesinnede og reiseglade tilbyr reisende å låne sofaen eller en sengeplass gratis. På denne måten sparer man penger, opplever kulturen på nært hold og får tips av lokale til hva man kan finne på og oppleve i nærområdet.

3. Tilpass deg: Husk på at ytringsfriheten vi har i Norge ikke gjelder overalt i verden. I flere land bør man unngå å snakke om politikk og andre sensitive tema. Prøv derfor å tilpasse deg og vær åpen og høflig når du møter nye mennesker.

4. «Planlegg» jetlagen: Å reise i forskjellige tidssoner kan være utmattende. Bruk derfor appen Entrain til å prøve å tilpasse deg jetlag, tidssoner og søvnmønstre.

5. Pakk minimalistisk som backpacker: Ta med deg minst mulig når du backpacker, og husk at de fleste ting kan kjøpes underveis ved behov. Augestad anbefaler:

  • En god ryggsekk
  • En liten dagsekk til utflukter
  • Sko og sandaler – Heng skoene utenfor ryggsekken da de tar opp mye plass
  • Reiseadapter – Finn en kompakt strøm-adapter, så strøm ikke blir et problem i det landet du skal til.
  • Hodelykt- Strøm kan være ustabilt i mange land. En hodelykt kan komme til nytte.
  • Hygieneartikler: Dette er individuelt, men Augestad anbefaler tannbørste, Antibac, et lite førstehjelps-kit, toalettpapir, myggservietter og spray og solkrem.
  • Ullundertøy: Tar opp lite plass i bagasjen, men holder deg varm ved behov.
  • Kompresjonssekker: Reduserer volumet i bagasjen, og holder ting tørt og separert.
  • Hengelås: For å sikre ryggsekken og verdisaker
  • Reisehåndkle: Mikrofiber-håndkle tar opp lite plass, og er fint å ha i flere situasjoner, som for eksempel på bussturer eller skitne hosteller.
  • Pengetaske: En «moneybelt» er fint å når du reiser på tvilsomme steder, for å oppbevare pass, penger og verdisaker.
  • Duct tape og enkle sysaker: Reising tærer på klær og utstyr. Med enkel teip og sysaker kan man reparerer mye.
  • Lommekniv: En typisk «Swizz army knife» inneholder både saks, vinopptrekker, kniv og mer.

Flere reisetips kan leses på Augestads nettside 201Countries.

Les deg opp om landet du skal til

Dette er de landene hvor UD har utstedt reiseråd.

Augestad oppfordrer ingen til å reise inn i aktive krigssoner, men å lese seg opp og få gode og grundige tips fra lokalbefolkningen om man skal til et land som kan defineres som utrygt. Organiserte turer og utflukter kan også vært lurt.

– Min erfaring er at alle land kan oppleves som trygge, så lenge man setter seg inn i de i forkant og at du vet hva du går til, forteller Augestad.

Kartet ovenfor, som er hentet fra Byas, illustrerer hvilke land som UD har utstedt reiseråd til. De røde landene advarer UD mot på det sterkeste: «Alle reiser til landet frarådes, og norske borgere oppfordres til å forlate landet».

Augestad besøkte Afghanistan i fjor høst.

Regjeringen.no anbefaler nordmenn å være obs på hvilke destinasjoner man har tenkt å reise til, og lese seg grundig opp på de eventuelle farene som kan oppstå, samt sikkerhetstiltakene du kan gjøre.

Per dags dato er det flere land som frarådes å reise til, ifølge UDs reiseinformasjon.

I faktaboksen under kan du se en komplett liste over landene der det er utstedt et reiseråd:

Publisert: