Cecilie (26) og Henrik (21) fra Stavanger styrer Facebook-siden til statsministeren

Men noen ting tar Erna og de andre politikerne seg av selv...

Cecilie Victoria Jensen (26) og Henrik Dale (21) fra Stavanger er kommunikasjonsrådgivere i Høyre. Her jobber de med sosiale medier.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Vi har tilgang til Facebook-sidene til en rekke stortingsrepresentanter, alle statsrådene og statsministeren, sier Henrik Dale (21) til Byas.

Snakker vi om en mulighet for tidenes facerape?

Jepp!

Ville det vært lurt?

Neppe...

– Ha ha, det hadde vært fristende, men vi har nok aldri vurdert å faktisk gjennomføre det, sier Dale.

Følg Byas på Facebook!

Tydelig og forståelig

Sammen med kollega Cecilie Victoria Jensen (26) styrer han kontoene til noen av landets mektigste.

Både Dale og Jensen kommer fra Madla, nærmere bestemt Sunde. Nå jobber de for å sikre statsminister Erna Solberg og den borgerlige fløyen fire nye år ved makten.

– Vi prøver vise fram Høyres politiske budskap så forståelig som mulig. Ofte bestemmer vi vinklingen og hvordan budskapet skal kommuniseres ut, sier Dale.

LES OGSÅ:

Noen arbeidsgivere forbyr ansatte å sjekke Facebook i arbeidstiden. Men for Dale og Jensen er messenger, varsler, kommentarer og statusoppdateringer en del av jobben.

Men betyr det at politikerne ikke gjør noe selv?

Vinnes valget på Facebook?

– Alle Høyres politikere, inkludert Erna, legger ut innholdet sitt selv på Twitter og Instagram. Vi kommer med forslag og tips til hva våre politikere kan legge ut på Facebook, særlig nå i valgkampen, men ingenting blir publisert på deres sider uten det har blitt sett gjennom og godkjent, forklarer Dale.

– Vi bruker mest tid på å lage innhold til Høyres hovedkanaler og nå i valgkampen hjelper vi Erna litt ekstra, legger Jensen til.

Hvor mye sosiale medier betyr for årets valg, har blitt heftig diskutert.

En USA-ekspert Aftenbladet har snakket med, tror valget kan vinnes på Facebook. Dette tilbakeviser Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Dagens Næringsliv spurte folk på gata under Arendalsuka. Da mente flere at sosiale medier påvirket dem betraktelig.

– Valget kommer ikke til å vinnes alene på sosiale medier, men jeg tror det kommer til å spille en større rolle enn det har gjort ved tidligere valg. Spesielt for å nå ut til yngre velgere, sier Dale, og legger til at mange unge finner nyheter via Facebook, Snapchat eller Instagram.

– Da er det viktig at vi er det velgerne er, fortsetter han.

 Statsminister Erna Solberg (H) snakker til sine følgere live på Facebook i mai tidligere i år. Sosiale medier er et viktig hjelpemiddel for politikerne, særlig under valgkampen.

Fulltid og deltid

Dale har gått medier og kommunikasjon ved Akademiet i Sandnes. Nå studerer han Internasjonale studier ved Universitetet i Oslo.

Jensen har en bachelor i journalistikk og jobbet tidligere i Dagbladet.

– Der lagde jeg en del video til Facebook, og fikk da stadig større interesse for politikk. For ett år siden søkte Høyre nye folk til sosiale medier, og
da var jeg ikke i tvil om at dette var noe jeg kunne tenke meg - selv om jeg aldri hadde vært politisk aktiv, forteller Jensen.

Dale har derimot vært politisk aktiv siden sommeren 2011. Da meldte han seg inn i Unge Høyre.

Han flyttet til Oslo tre år senere, rett etter videregående, og meldte seg til tjeneste.

– Ettersom jeg kjente politikken, fikk jeg i oppgave å svare på spørsmål på Facebook-siden til partiet. Sommeren 2015 fikk jeg sommerjobb i stortingsgruppa til Høyre, hvor jeg fikk ansvaret for sosiale medier, sier Dale.

Siden den gang har han jobbet med sosiale medier for partiet ved siden av studiene.

Heldigvis er ikke politikerne bare å finne i en «feed». Denne uka var statsministeren på valgturné i Rogaland. Da stoppet hun innom et nabolag i Sandnes.

Jobb og Høyre-seier...?

Fem personer, inkludert Dale og Jensen, jobber med sosiale medier for Høyre.

Jensen har fast jobb og blir værende i kommunikasjonsavdelingen til partiet etter valget.

– Høyre er en utrolig morsom arbeidsplass, så jeg har ikke planer om å gå noen sted. SoMe er hele tiden under utvikling og det kommer stadig nye plattformer, så her tror jeg vi har mye spennende foran oss, sier hun.

Dale krysser fingrene for at han også kan holde styr på Facebook-sidene til politikere, statsråder, men ikke minst statsministeren etter valgdagen 11. september.

– Hehe, det kommer helt an på valgresultatet og om det fortsatt er behov for like mange ansatte i SoMe-Teamet. Etter valget har jeg også et mål om å bli ferdig med studiene, sier Dale.

Byas har snakket med unge politikere før valget. Bli bedre kjent med dem her:

Publisert: