Dekker kroppen med blekk for en god sak: – Det visuelle forsterker meningen

Tatovering + veldedighet = sant? I helga kan du tatovere deg til inntekt for Barnekreftforeningen.

Det står ikke på bartetatoveringene blant Barberbrødrene Fevang. De har også tatovert litt av logoen til Barberstua under Movember. Denne helga kan du tatovere deg for å støtte Barnerkeftforeningen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Du har kanskje en kreftsløyfe tatovert på kroppen, eller en bart for å vise at du støtter Movember. Eller slang du deg på #semikolonproject for et par år siden, hvor folk verden over tatoverte et semikolon på kroppen som et universalt tegn for å vise deres støtte rundt psykisk helse?

Uansett er det er ingen tvil om at denne komboen av tatoveringer og å vise sin støtte er både god og populær!

Noe som har bidratt til denne trenden, er innsamlingsaksjonen "Kroppskunst mot Barnekreft" - et arrangement som finner sted nå på lørdag, for å støtte opp om den internasjonale barnekreft dagen 15. februar.

Tre millioner

For syvende år på rad tilbyr tatoveringsstudioer over hele landet små utvalgte tatoveringer til 500 kroner per stykk, hvor alt av inntekter går til Barnekreftforeningen. Ganske fint opplegg, eller hva?
Tatovør Kari Kjelskau er en av dem som var med å starte opp dette samarbeidet i 2012. Sammen med en venninne fra Barnekreftforeningen kom de opp med ideen, og hvis de samlet inn 20.000 kroner skulle de være fornøyde - men oppslutningen ble mye større enn det de kunne håpe på. 

– Interessen blant kundene har bare økt og økt! Det er fantastisk å se. Det koster studioene en god del penger å arrangere noe som dette, så det er fantastisk at så mange studioer har mulighet til å bli med, sier Kjelskau.
I år er det over 30 tatoveringsstudioer som deltar, og fra tidligere år har denne aksjonen samlet inn nesten tre millioner kroner til sammen, kan Barnekreftforeningen dele.

– Det visuelle forsterker meningen

Kjelskau tror at dette med å vise sin støtte gjennom tatoveringer har blitt så populært fordi det blant annet gir en mening bak tatoveringen.

– Det er veldig mange som vil ha en mening bak tatoveringene sine og at det ikke bare er til pynt. Det visuelle forsterker meningen. Det er også flere som spør hvorfor man har tatt en tatovering, så det gir en god grunn til å fortelle om sine hjertesaker, forklarer hun.

I 2016 tatoverte Haukur Thor Santos, Evie Lee og Gerda Skarpsno ved Royal Tattoo inn 9500 kroner til Barnekreftforeningen.

Royal Tattoos & Piercings i Stavanger er med på Kroppskunst mot Barnekreft for tredje gang, og har bare gode erfaringer med kampanjen. Tatoveringsstudioet tilbyr utvalgte tatoveringer på en pris fra 500 til 1000 kroner. 

– Det at det er til et godt formål gjør det mer meningsfullt å delta, og folk er veldig positive. Vi ble fullbooket på én time i år! Vi forventer en dag med godt humør, store smil og fornøyde kunder, sier daglig leder Marianne Hofstad.

Hjertefølt - og litt show

Noen andre stavangerkamerater som har blitt med på denne trenden, er Barberbrødrene Fevang.

Hvert år siden åpningen av Brødrene Fevangs Barberstue i 2011, har de hatt et lignende opplegg i november for å støtte "Movember".

Den kjente årlige kampanjen fokuserer først og fremst på prostata- og testikkelkreft, men også på menns psykiske helse og forebygging av selvmord. 

Brødrene Fevang får inn flere lokale tatovører for å bli med på "Movember-BarteBonanza", hvor folk får tatovere barter eller andre små tatoveringer til 500 kroner.

– Når veldedighet har blitt en trend, har vi kommet langt på vei i riktig retning, sier Kjetil Fevang.

Alt av inntekter går til støtte av Movember, og den lokale barbershopen samlet inn mest midler i landet både i 2018 og året før.

– Jeg tror veldig på at veldedighet er noe folk har lyst til å være med på, men det må ikke bli presset på dem. Det må være hjertefølt!
Det sier daglig leder av Barberstua, Kjetil Fevang. Han synes det er modig av folk å ta en tatovering for å støtte veldedighet.

– Det er jo veldig all in hvis du tatoverer deg for veldedighet, det er tøft hvis du tør. Mange av dem som kommer innom oss rundt Movember har ingen tatoveringer fra før heller, så dette er noe som trigger dem. Denne tatoveringen blir en slags statement, og det viser at de støtter denne saken uten at det nødvendigvis står "mot kreft" stort på armen, sier Fevang.

Barbereren tror også på at dette er noe som er med å samle folk.

– Det føles veldig sterkt når alle står samla for kampen mot kreft. I tillegg er det jo en kjekk og løyen ting å gå så langt som å tatovere seg, det er jo det som gjør det litt show!

Publisert: