Vennegruppe for unge i Kristiansand: – Det er nok et stort steg å komme hit

Mange unge sliter med å få seg venner og treffe nye mennesker. Det forsøker Kristiansand kommune å gjøre noe med.

 Thomas Melhus (22) (t.v.) og Bernt Pedersen (27) var to som mandag møtte opp i den sosiale vennegruppa som ukentlig arrangeres av Fritidsetaten sør.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Et slikt tilbud tror jeg flere kunne hatt nytte av, forteller UiA-student Thomas Melhus (22) fra Skien, som er med i vennegruppa for tredje gang.

En gjeng på ti stykker var mandag kveld samlet for å henge sammen, og lage pizza.

Det er Fritidsetaten øst, under Kristiansand kommune, som står bak vennegruppa. Målet er å samle de mellom 18 og 25 år som sliter med å finne seg venner i Kristiansand.

Ville forebygge sin psykiske helse

– Alt startet med en depresjon. Jeg begynte å kjenne på en depresjon jeg ikke har kjent på siden 2016, og fant ut at jeg vil ta tak i problemet og forebygge før det utviklet seg igjen, forteller filosofistudenten Melhus.

Han valgte å søke hjelp hos en psykolog ved UiA, og der fant han også informasjon om vennegruppa.

– Jeg tenkte «hvorfor ikke». For jeg tenkte mye på den ensomheten. Den isolasjonen du plutselig kan få hvis du ikke tar initiativ til å bli kjent med andre mennesker. Så jeg ville gi det en mulighet, og kanskje det kan gi både meg og de andre noe.

 UiA-student Melhus har selv følt på å være ny i byen, og ikke kjenne noen.

Da han var ny i byen, måtte han selv gå aktivt inn for å bli kjent med mennesker.

– Jeg måtte ta disse initiativene selv. Veldig sjeldent kommer det folk bort til deg for å bli kjent. Men det er jo et veldig kjent fenomen at du kan være i en stor gruppe med mennesker, men likevel føle deg ensom. Så det kommer veldig an på hvilke mennesker du får kjemi med.

Han startet å jobbe frivillig på Østsia, og synge i kor.

– Jeg har det veldig fint der, men det er så mye alkohol inne i bildet. Og det er ikke alltid det man vil. Det hadde vært fint å møte noen som man kan bruke tid på andre ting med.

Denne mandagen dukket det opp mange nye ansikter. Fra venstre har vi Bernt Pedersen (27), Simen Konno Vestøl (25), Asbjørn Lind (24) og Melhus.

Satt mye inne alene

Bernt Pedersen (27) fra Kristiansand har deltatt i gruppa i rundt to år. Den har hjulpet han med å komme seg ut og treffe mennesker.

– Jeg hadde ikke så mye å gjøre på fritida, og på den tiden hadde jeg ikke så mange venner. Det hjelper meg med å være mer sosial. Nå tørr jeg å prate litt mer. Det bidrar til at jeg føler meg til nytte til noe, forteller Pedersen.

De siste årene har han tatt flere tak i livet, og går også i en annen vennegruppe i Vågsbygd. Han er også såkalt «tidsgiver» på eldresenter, som handler om å gi av egen tid til eldre som er ensomme.

– Det betyr en del at jeg kommer meg ut. Før har jeg sittet veldig mye inne fordi jeg ikke har hatt så mange venner og ikke hatt jobb. Da ble det mye tv-serier.

Kommunen tar i bruk nye kanaler for å nå ut til de unge. Yonas Risvold Boujar (26) i kommunen forteller at Jodel er en av kanalene de har fått mye positive tilbakemeldinger på. – Jeg synes det var veldig morsomt når Yonas dro for å møte noen han hadde kommet i kontakt med gjennom Jodel, sier Johannessen.

Vil samle ensomme unge

– Jeg kjenner ikke alltid grunnen til hvorfor man ønsker å være med i ei gruppe, men jeg vil tro det er fordi de vil være sammen med mennesker. Tanken bak gruppa er å komme sammen og få et nettverk. Kanskje er man ny i byen, eller man sliter med å finne venner, forteller leder for gruppa, Bente Alida Johannessen.

Hva slags aktivitet gruppa skal gjøre, finner de rett og slett ut sammen. Det kan være en gåtur, bowling, en tur i Aquarama, eller noe helt annet. Annenhver mandag er satt av til felles middag.

– Det hender at deltakere har sluttet og blir borte en lang stund, for så å begynne igjen. Folk kan bruke gruppa når de har behov for det, i perioder av livet hvor man føler man ikke har noen, forklarer Johannessen.

Hovedsakelig ønsker de at folk som kommer skal ha det gøy sammen.

– Folk skal gå herfra og føle at de har fått påfyll. Det sosiale og å kjenne noen, det tror jeg er veldig viktig. Det er kjipt å sitte alene hjemme og se på sosiale medier at alle andre har noen å være med, sier hun.

 De to fra Fritidsetaten øst som styrer vennegruppa: Yonas Risvold Boujar og Bente Alida Johannessen.

– Det er nok et stort steg å komme hit

Vennegruppa har vært etablert i fem år, men den siste tiden har de slitt litt med å få nok folk til å møte opp. De tester derfor ut nye metoder for å nå ut til de unge. Både UiA sin Facebook-gruppe, andre lukkede Facebook-grupper og Jodel er tatt i bruk.

– Det er mange som er interessert, men ofte så snakker vi med flere enn det som møter opp. Det er nok et stort steg å komme hit, forteller Johannessen.

De som dukker opp på mandagene er alle mulige slags folk, med veldig ulike bakgrunn. En ting har de til felles: Ønsket om å finne venner.

– Det er veldig bra for den psykiske helsen vår å treffe mennesker, og gjerne gjøre nye aktiviteter.

Les også vår artikkelserie om ensomhet:

Publisert: