Old Irish Pub får ikke drive nattklubb, men kan skjenke alkohol om de vil

To uker før den ulovlige innkvarteringen ble avdekket, innvilget Stavanger kommune skjenkebevilling til Mulligans Irish Pub.

Til høyre i bildet kommer inngangen til Mulligans Irish Pub, en del av Old Irish Pub-kjeden som fikk skjenkebevilling allerede i februar.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Selv om flertallet i formannskapet i Stavanger i forrige uke sa nei til å gi Old Irish Pub nattklubbevilling, betyr ikke det at utelivsdrømmen er helt over for danskene.

Samtidig som Old Irish Pub planla nattklubb i 1. og 2. etasje av De røde sjøhus, skulle det også åpne en pub i nabolokalet: Mulligans Irish Pub.

Baren fikk alminnelig skjenkebevilling allerede 19. februar, viser vedtaket Byas har fått innsyn i.

Denne er fortsatt gjeldende, bekrefter juridisk sjef i Stavanger kommune, Anita Wirak.

Får skjenke i «soveetasjen»

Skjenkebevillingen ble innvilget en måned før politiet, brannvesenet og Arbeidstilsynet gjennomførte en uanmeldt inspeksjon i Sjøhusene, hvor etatene fant ni polske arbeidere innkvartert ulovlig i byggets tredje etasje.

Skjenkebevillingen til Mulligans Irish Pub omfatter 1. og 2. etasje av nabobygget til De røde sjøhus, i tillegg til selskapslokalene i 3. og 4. etasje av hovedbygget.

Ironisk nok er resultatet at den danske utelivskjeden nå har lov til å skjenke alkohol i samme etasje som den ulovlige innkvarteringen fant sted, men utelivskjeden har ikke lov til å drive nattklubb i 1. og 2. etasje.

– Ja, jeg ser paradokset, men det er prinsippet som er det viktige her, sier Dag Mossige (Ap).

I samme etasje som arbeiderne bodde ulovlig, kan Mulligans Irish Pub skjenke om de vil. Årsaken er at bevillingen som kommunen godkjente i februar, omfatter selskapslokalene i 3. og 4. etasje i De røde sjøhus.

Vil sende et signal

Representanten fra Arbeiderpartiet var blant politikerne som slo hardest i bordet for å nekte Old Irish Pub nattklubbevilling under torsdagens møte i formannskapet.

At det likevel finnes muligheter for Old Irish Pub å skjenke i byen, ser ikke Mossige på som et nederlag.

– Her er det åpenbart noen som har drevet med sosial dumping. Vi ønsker at ansatte skal ha skikkelige arbeidsforhold. Det at Old Irish Pub nå ikke får nattklubbevilling, sender et sterkt signal om at man ikke kan drive på denne måten, sier Mossige.

I protokollen fra formannskapsmøtet står det at «Stavanger formannskap har i sin vurdering lagt vekt på at det av næringspolitiske hensyn ikke bør gis bevilling til virksomheter som bryter arbeidsmiljøloven...»

– Her har det blitt gitt bevilling til noen som har brutt arbeidsmiljøloven?

– Det er sant, men dette har ikke tilbakevirkende kraft. Hadde forholdene blitt avdekket før bevillingen ble gitt i februar, kunne utfallet vært annerledes, sier Mossige.

Innehaver av The Old Irish Pub AS, Peder Blak, sammen med Aram Al-Zohairy som skulle ta på seg rollen som daglig leder. Blak sier at selskapet nå vurderer søksmål mot kommunen.

Venter på søksmål

Under etableringen i Stavanger har Old Irish Pub brutt arbeidsmiljøloven, plan- og bygningsloven og brannvernloven. For lovbruddene har selskapet fått en bot på 300.000 kroner.

At den danske utelivskjeden nå nektes nattklubbevillig etter at selskapet har gjort opp for seg, frykter noen politikere kan koste kommunen dyrt.

– Er det riktig å gi noen dobbel straff? De har brutt reglene, betalt bota, men straffes igjen ved å bli nektet skjenkebevilling, sier Bjarne Kvadsheim i Senterpartiet, som torsdag var blant dem som ønsket å innvilge søknaden om nattklubbevilling.

Han var i første omgang tilhenger av å nekte danskene bevilling, men etter at politikerne utsatte saken, ba juristene om å gjennomgå den på nytt, og rådmannen kom tilbake med samme innstilling om å gi selskapet bevilling, er Kvadsheim klokkeklar:

– Vedtaket i formannskapet var ikke gjennomtenkt nok. Jeg tror at Old Irish Pub kommer til å gå til sak mot Stavanger kommune. Jeg tror de kommer til å fremme et erstatningskrav og jeg er glad for at det ikke er jeg som skal møte i den rettssaken.

At det hele kan ende med en rettssak bekreftes av daglig leder i Old Irish Pub, Peder Blak.

– Vi er skuffet og overrasket over beslutningen til formannskapet. Dette er etter vår mening lovstridig. Vi vurderer nå mulige rettslige skritt mot Stavanger kommune, og ønsker ikke å svare på flere spørsmål før vi har gjennomført denne juridiske vurderingen sammen med våre advokater, skriver han i en tekstmelding.

Vedtaket til formannskapet kan også klages inn for fylkesmannen.

MER FRA BYAS:

Publisert: