25-åring fra Kristiansand vil inspirere flere jenter til å jobbe med teknologi i fremtiden

Bare en firedel er kvinner i IT-bransjen i Norge. Derfor ønsker Benedicte (25) å inspirere flere unge jenter til å velge teknologibransjen som framtidig yrke.

Benedicte Tronstad Ranestad er IKT-konsulent ved biblioteket og hjelper elevene Thea Galaasen (t.v.), Kelly Nguyen, Bianka Finsæther og Mathilde Mikkelsen (t.h.) med en oppgave som omhandler koding.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi ønsker å avlive myten om at man bare sitter bortgjemt foran en skjerm eller spiller. Og vise unge jenter at man kan gjøre mye innen teknologi og IT, forteller Benedicte Tronstad Ranestad, IKT-konsulent ved Kristiansand folkebibliotek.

184 ivrige elever

For å øke kvinneandelen i bransjen mener Tronstad Ranestad man allerede i barneskolen bør introdusere unge jenter for koding og IT, for å skape framtidsrettet interesse for teknologi.

Det var nysgjerrighet og engasjement hos elevene under «Girl Tech Fest»-arrangementet hos Kristiansand Folkebibliotek.

Derfor var det duket for «Girl Tech Fest» på Kristiansand folkebibliotek tirsdag, i regi av organisasjonen «Jenter Koder». Hensikten var å gi unge jenter mulighet til å bli bedre kjent med teknologiske framtidsmuligheter.

184 elever fra Slettheia, Justvik, Prestheia, Mosby, Tordenskiolds gate, Wilds Minne, Hånes og Lovisenlund barneskole i alderen åtte til ti år fikk lærdom i termoelektrisitet og robotteknologi. De måtte gjennom åtte ulike poster, i tillegg til oppgaver om hvordan man kan løse verdensproblemer ved hjelp av teknologi.

Her følger Tronstad Ranestad med på Maya Alon (f.v.), Johanne Gjølstad, Mille Telle og Linnea Hæland Evje (t.h.). Elevene fra Lovisenlund skole får en enkel opplæring i hvordan man kan designe et dataspill.

Maya Alon, Johanne Gjølstad, Mille Telle og Linnea Hæland Evje var ekstra begeistret for de teknologiske utfordringene som sto på planen.

Hæland Evje innrømmer at hun ser fram til neste år og har allerede framtidsplanene klare:

Elevene fra Hånes barneskole måtte gjennom flere kreative poster, noe som falt i  smak hos Thea Galaasen (f.v.), Kelly Nguyen, Bianka Finsæther, veileder Benedicte Tronstad Ranestad og Mathilde Mikkelsen.

– Etter at jeg deltok her har jeg funnet ut av at jeg vil designe spill når jeg blir stor, forteller hun med et stort smil og gir ordet til klassevenninnen:

– Det beste med denne dagen var at ingen av guttene var med. De bråker for mye, ler Mille.

Skepsis til kvinner

84 prosent i toppledelsen og 74 prosent ansatte i IT-bransjen er menn, mens andelen kvinner er på 26 prosent. Kun 17 prosent kvinner er i toppledelsen i dag, viser tall fra ODA Nettverk (nordisk nettverk for kvinner i teknologibransjen).

Benedicte Tronstad Ranestad innrømmer at det fortsatt er skepsis til kvinner i bransjen. Dette gjør at flere går glipp av kreative, men også viktige yrker i framtida.

25-åringen fra Kristiansand ser på «Girl Tech Fest» som en gyllen mulighet til å inspirere flere unge jenter til å velge teknologibransjen som framtidig yrke.

Som tidligere bachelorelev ved UiA savnet hun å ha flere studentvenninner. Derfor håper hun å kunne forandre på statistikken ved å bedre IT-tilbudet hos biblioteket etter tirsdagens arrangement.

– Da jeg tok bachelorgraden i IT ved UiA kunne vi være to jenter og hundre gutter i en forelesning, så man kan trygt si at det er mangel på kvinner i yrket. Nå som vi har hatt et tilbud om koding som var åpen for alle, tror jeg vi skal bedre tilbudet her rettet mot jenter, forklarer hun smilende.

På denne stasjonen hos Atea må elevene styre en Star Wars-robot gjennom en løype.

Tirsdagens arrangement ble også gjennomført i samarbeid med flere av de største bedriftene i teknologibransjen. IT-konsernet Atea viste blant annet elevene hvordan robotteknologi fungerer i praksis, der elevene fikk teste kreativiteten.

Caroline Meidell, account mananger i Atea, mener «Girl Tech Fest» er en gyllen mulighet til å skape engasjement og økning av antall kvinner i yrket i framtida.

Her viser Caroline Meidell, account mananger i Atea, et par elever hvordan man styrer roboten via en Ipad for å komme gjennom løypa.

– Jentene engasjerer seg fort, spesielt når det er kreativ moro, avslutter hun smilende.

Publisert: