Ny krisepakke: Slik blir den nye stipend- og låneordningen for studentene

Regjeringen og Frp sikrer flertall for en ny studentkrisepakke på 1,1 milliarder kroner. I denne pakken får studentene tilbud om et nytt lån, men en større andel enn tidligere kan bli omgjort til stipend.

Studentene får en ny krisepakke på 1,1 milliarder kroner. I overkant av 10 millioner kroner kommer utdanningsinstitusjoner i Rogaland til gode.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det bekrefter regjeringspartiene og Frp i en pressemelding.

– Strenge smittevernregler har truffet studentene hardt på ulike måter. En del har mistet jobben, og felles for de fleste er at de har tilbragt altfor mye tid alene på studenthybelen med digitale forelesninger, og få sosiale aktiviteter, sier regjeringspartiene og Frp i en felles uttalelse.

10.400 kroner kan bli stipend

Da flere detaljer fra krisepakken på totalt 1,1 milliarder kroner ble kjent i slutten av januar, var det delte meninger om pakken.

Norsk Studentorganisasjon var fornøyd, men Studentorganisasjonen i Stavanger og LO-studentene mente det ble feil å tilby studenter enda mer i lån.

En liten trøst er at en større andel av lånet kan bli omgjort til stipend.

Nå kan 10.400 kroner (40 prosent) av lånet på 26.000 kroner, bli omgjort til stipend. Dette er 2000 kroner mer enn tidligere, da stipend-satsen var på 31 prosent.

– Det har vært viktig for meg, Høyre og flertallspartiene å øke stipendandelen fra forrige runde. Det har vi nå fått gjennomslag for, sier medlem av finanskomiteen, Aleksander Stokkebø (H), til Byas.

Studentene får fortsatt tilbud om lån, men en større andel kan bli gjort om til stipend, bekrefter Aleksander Stokkebø (H).

Drømmescenarioet for mange studenter var et rent stipend, eller en enda høyere stipendandel enn det flertallet nå går inn for. Det blir for dyrt.

– Selv ikke staten Norge har ubegrenset med midler, sier han og viser til at den nye satsen mellom lån og stipend er lik den som Lånekassen til vanlig opererer med i forbindelse med ordinær studiestøtte.

– Når dette kommer på toppen av innføringen av elleve måneders studiestøtte, ligger vi på et samlet støttenivå i tråd med det Norsk Studentorganisasjon mener kreves for å kunne studere fulltid uten ekstrajobb. Vi håper dette blir et godt bidrag for å få studenthverdagen til å gå rundt, sier Stokkebø.

Milliondryss over Rogaland

Av de 1,1 milliardene får utdanningsinstitusjoner og studentsamskipnader i Rogaland i overkant av 10 millioner kroner:

  • Studentsamskipnaden i Stavanger får 3,8 millioner.
  • Universitetet i Stavanger 6,22 millioner.
  • I tillegg kommer midler til andre institusjoner som VID Vitenskapelige Høgskole, BI og Noroff.

– Vi er utrolig glade for å få dette på plass. Det har vært et år preget av mye alenesitting for studentene. Vi har vært - og er - bekymret for konsekvensene det har både på kort og lang sikt. Nå håper vi at disse pengene er med å gjøre studenthverdagen bedre for studentene i stavangerregionen i tiden som kommer, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

– Nå håper vi at disse pengene er med å gjøre studenthverdagen bedre for studentene i stavangerregionen i tiden som kommer, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Student følger opp student

Ifølge NAV er det færre ledige jobber i sektorer som tradisjonelt sett sysselsetter mange studenter, noe som betyr at arbeidsmarkedet er vanskeligere.

Pengene som går ut til fagskolene, høyskolene og universitetene skal brukes til å lønne studenter som skal drive faglig oppfølging av andre studenter. UiS skal bruke 2,4 millioner kroner til dette, heter det i pressemeldingen.

Les også

8 harde sannheter om å være student

Les også

Regjeringen vil la flere studere fra hjemmekontor – også etter korona

– Lange perioder med nedstenginger har ført til at flere studenter har ekstra behov og ønske om tettere faglig oppfølging. En del av pengene går til at fagskoler, høyskoler og universiteter kan lønne studenter for å få på plass flere faglige tilbud og tettere faglig oppfølging. Dette løser to problemer. For det første, ønsket om mer oppfølging. For det andre, jobber som gir inntekt til studenter som trenger arbeid, sier Roy Steffensen (Frp).

Koronapandemien har til tider ført til stengte butikker og serveringssteder. Det har igjen ført til at mange av studentenes deltidsjobber er blitt borte.

Sosiale aktiviteter og psykisk helse

I tillegg til faglig oppfølging, skal studentene også få sosial oppfølging. Totalt 230 millioner kroner skal blant annet gå til flere sosiale lavterskeltilbud og bedring av psykisk helsetilbud.

Dette er det studentsamskipnadene som for ansvaret for.

Les også

SiS fikk midler for å motvirke ensomhet. Dette skal pengene brukes til

– Studenter skal ansettes for å rigge tilbudene på plass. I tillegg kommer det penger til å styrke det psykiske helsetilbudet fordi vi vet at det er en del studenter som trenger litt ekstra hjelp nå, sier Hadle Rasmus Bjuland (KrF).

Publisert: