#nofilter: Miljøvert Bewar Omar (27): – Det er en trend over hele Europa å dele kriminelle ting på sosiale medier

Gjennom jobben sin møter Bewar daglig byens ungdom. Da han selv var ung, var ikke tilstandene som i dag. Han peker på sosiale medier som et viktig element.

Tjuesjuåringen har blitt et kjent fjes i sentrumsområdet gjennom sin jobb som miljøvert i Kristiansand kommune.
Publisert: Publisert:
  • Jobb: Miljøvert i Kristiansand kommune. Jobber med ungdomsmiljøet ved å være synlig i sentrumsområdet og på videregående skoler.
  • Alder: 27 år
  • Sivilstatus: Singel
  • Fra: Kristiansand, oppvokst på Hellemyr
  • Instagram: @bewarjosef
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Les også et utvalg av våre tidligere #nofilter-intervju:

– Ikke strenge nok regler rundt integrering

– Hva har gjort mest inntrykk på deg den siste tiden?

– Det er egentlig jobben min. Ungdomsmiljøet generelt. Rus og det å være i byen til seint på natta i flere timer. Det var ikke sånn da jeg vokste opp, det er litt ekstra mye nå. Jeg synes foreldre og foresatte burde være mer obs på hva ungene gjør og hvor lenge de skal være i byen.

– Er det en vanskelig jobb å legge fra seg på fritida?

– Ja, du føler du har litt ansvar for at ting skal gå greit. Du skal være der for ungdom og du skal være et godt forbilde.

 Omar forteller at han gjennom jobben sin møter mange ungdom med innvandrerbakgrunn, som ikke har integrert seg i det norske samfunnet. Derfor ville nettopp integrering vært hans kampsak hvis han var politiker.

– Hvis du var politiker, hva ville vært din kampsak?

– Integreringspolitikk ville vært min kampsak. Jeg føler at integrering var mye bedre før, folk tok det mer på alvor å bli integrert før. Det er kanskje ikke strenge nok regler rundt integrering. Og selvfølgelig ville jeg gjort alt for at alle ungdom har lik rett til å delta i fritidsaktiviteter.

– Hvordan har du merket det?

– I jobben min ser jeg mange ungdom med innvandrerbakgrunn som ikke er i jobb, som kanskje driver med rus, omsetting av narkotika, de er ikke på skolen, de er i bybildet, henger sammen og snakker på samme språk. De er ikke godt nok kjent med den norske delen av samfunnet og kulturen.

– Mye av det jeg ser i jobben min kjenner jeg igjen fra tiden da jeg selv var ungdom.

Respekt for politi, kriminalitet og sosiale medier

– Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Det eneste jeg tenker at jeg angrer på, er at jeg ikke satset mer på fotball. Noen burde sagt til meg at jeg burde satset, for det var et talent der.

– Hvordan var du selv som ungdom?

– Jeg vokste opp i ungdomsmiljøet, og har sett og opplevd litt ting selv, og det skjedde kriminelle ting rundt bekjente som jeg var med. Mye av det jeg ser i jobben min kjenner jeg igjen fra tiden da jeg selv var ungdom.

– Hvordan vil du si ungdomsmiljøet i Kristiansand har endret seg fra du selv var ung, til nå?

– Det har forandret seg når det gjelder å ha respekt for autoriteter som politi, og det er mye mer rus og alvorlig kriminalitet.

– Har du noen tanker om hvorfor det har utviklet seg slik?

– Jeg tror det henger mye sammen med sosiale medier. Det er en trend over hele Europa å dele kriminelle ting på sosiale medier.

– Mye av dette kommer fra gangster-rappere, som gir ut signaler om for eksempel penger og narkotika. Det ser man opp til. Mange av rapperne er forbilder. Men det kan være flere ting som spiller inn. Ungdommer som ikke har det greit hjemme, lever i fattigdom og bor trangt, så de heller vil henge i byen.

Kristiansanderen er opptatt av å være et godt forbilde for ungdom.

– Det har blitt en vane at det foregår krig i verden

– Hvem er du i sosiale medier sammenlignet med deg selv i virkeligheten?

– I sosiale medier viser jeg fram interessen min for mote og klær. I tillegg til bilder av venner og familie.

– Hva er det verste med dagens samfunn?

– At folk er så kalde mot hverandre, alle burde bli mer inkluderende. Spesielt her på Sørlandet. Jeg har ikke noe imot å slå av en prat med noen jeg møter tilfeldig på gata.

– Generelt i dagens samfunn tenker jeg også at siden det har vært så mange år med krig, som går ut over så mange små barn og sivile folk, så er det veldig synd at folk nesten glemmer at det skjer. Det har blitt en vane at det foregår krig i verden. Man reagerer ikke lenger hvis man leser om det, man «scroller» bare forbi. Det er så leit, for det er jo livet til noen.

– Hva ville du endret på ved Sørlandet?

– Været. Jeg skulle gjerne hatt litt lenger sommer og varme.

– Til slutt, kan vi få en ustelt selfie?

LES OGSÅ:

Publisert: