Ellingsen og Worsøe åpner fotogalleri i Øvre Holmegate

Fotograf Tommy Ellingsen synes det er nok serveringssteder i sentrum, og bidrar til det frie kulturlivet med å åpne galleri.

Det rigges klart til åpning.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi trenger ikke bare utesteder i denne gata, bedyrer Tommy Ellingsen, fotograf og halvparten av Ellingsen & Worsøe som driver huset i den folkekjære gata.

– Ikke en fotoklubb

Ellingsen og makkeren Johannes Worsøe Berg overtok lokalet i juli, og mye har skjedd før den store kombinerte åpningsfesten- og utstillingen går av stabelen i dag. Nyåpningen markerer mer for fotografen enn bare et sted for å utføre og eksponere sitt eget arbeid.

– Jeg har jobbet en del i utebransjen selv, og vi trenger noe annet enn bare drikkevarer her i området. Vi trenger klesbutikker, kjoler og barberere, sier Ellingsen. Aktørene her får jevnlig tilbud om å bli uteplasser, og vi er prisgitt å ha kule huseiere.

Den aktuelle seksjonen av Øvre Holmegata har tradisjonelt vært kjent som møbelgata, men har i senere tid blitt befolket med ulike mindre forretninger, primært med lokal forankring.

Galleriet skal være en tro tjener for utstillere med noe på hjertet, og visjonene er klare.

Et utvalg av bildene fra Berges bok skal kles på veggene for anledningen.

– Det er hyggelig for oss som er fotografer og lever av ferskvare at noen vil kjøpe bilder av oss, men det er ikke den største delen av omsetningen vår. Nå har vi fått et sted hvor vi kan vise frem arbeidet vårt, samt holde foredrag og workshops, forteller Ellingsen.

– Det skal ikke bare være våre egne ting, og det skal ikke bli en fotoklubb, supplerer han.

LES OGSÅ:

Les også

Alex vil fylle tomme butikklokaler med kunst og kultur

En fotografisk innsikt i en utdøende kultur

Som en reaksjon på at den geografiske avstanden kunne bli en utfordring for lokalsamfunnene, ble det reist bedehus på dugnad i hver grend fra Lindesnes til Vardø fra starten av 1900-tallet og til omkring 1950. De ble tusenvis i tallet. Det er en kjensgjerning at antallet peker i en nedadgående retning. Fotograf Erlend Berge har dokumentert bedehus fra store deler av landet og samlet dem i boken «Sjå, eg kjem snart!». Boken kommer for salg torsdag sammen med et utvalg av printede fotografier.

– Dette var et prosjekt som vi likte veldig godt. Det er forankret i det dokumentariske, men har en visuell kvalitet som løfter det inn i kunstverden, beretter Ellingsen.

– Det er ikke en utstilling som mener mye, det visuelle taler for seg.

Bilder sier mer enn ord. Det nymalte møter det gamle.

– Vi må aktivt gjøre noe med kulturen

For Ellingsen er ikke galleriet bare foto, virke og kunst. Det er også politikk.

– Du får det sentrumet du vil ha, og vi må selv gjøre noe med den lokale kulturen. Vi trenger ikke flere suvenirbutikker i gata. Sentrum må være mer enn et rekreasjonsområde for folk som bor på Madla. Kulturen er en kvalitet med en by, og det vil jeg bidra til, avslutter Ellingsen.

Publisert: