Spiselig byfest: – Årets takeaway-versjon er veldig væravhengig

I fjor ga Spiselig byfest stappfulle parker og besøksrekord med 30.000 gjester. I år er de fleste parkene i østre bydel tomme. Nå krysser spisestedene fingrene for finvær ut uka!

For Ostehuset øst er det «bare» vanlig restaurantdrift med ekstra fokus på takeaway denne uka, forteller Spiselig byfest-general Børge Svensen. Her sammen med kjøkkensjef Andrei Andrejetskin.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Fra 30.000 besøkende i fjor til det som skjer i år kan nesten ikke sammenlignes. Nå er det vanlig restaurantdrift med ekstra fokus på takeaway som gjelder, sier Børge Svensen, daglig leder ved Ostehuset Øst.

Koronapandemien - med én meters-regel og ingen arrangementer over 200 mennesker - førte nemlig til at årets versjon av Den spiselige byfesten måtte bli en såkalt takeaway-edition.

Da Byas var ute i østre bydel onsdag formiddag, var det lite som minnet om matfesten vi så i fjor.

– Takeaway-versjonen som vi kaller det i år, er veldig væravhengig. Det har ikke vært det store været, så folk har ikke brukt parkene, sier Svensen.

Men legger optimistisk til:

– Vi har noen dager igjen, så vi håper været blir finere og finere.

2019: I fjor hadde Spiselig byfest 30.000 besøkende - noe som ga besøksrekord for festivalen, som startet i 2013.
2020: Slik så det i Lervigtunet park onsdag. Det var lite som minnet om matfesten fra fjoråret.

Oppfordring til å bruke nærområdet

Kommunikasjonsansvarlig ved Tou, Kenneth Bjerga, er enig i at årets festival er en mager erstatning.

– Det er mer en oppfordring til å benytte seg av nærområdet enn en festival i seg selv. Men vi synes det var viktig å lage noe fint, sier han til Byas.

– Alternativet var å ikke ha noe i det hele tatt. Men mange av bedriftene har hatt stengt lenge og ønsker besøk igjen.

Elise Skjerve, daglig leder hos Tako, Fortou og den ferske foodtrucken Fôr- er enig med Bjerga.

Espen F. Klavesen og Olve Akselsen klargjør kjøkkenet til Tako åpner dørene.

– Selv om det ikke blir det samme formatet, ønsker vi å vise fram alle aktørene i området, forteller Skjerve, som forteller at det er mange besøkende og folk som viser interesse for konseptet.

Håper på vanlig 2021-festival

Til Spiselig byfest har alle restaurantene som er med nye retter på menyen som tilbys som takeaway.

– Neste år håper jeg vi kommer oss ut i parken som vanlig, og får den folkefesten Spiselig byfest egentlig er, sier Skjerve.

Og hva tenker Spiselig byfest-general Svensen om 2021?

– Vi får håpe vi får varme til neste år. Målet er å gjennomføre som planlagt!

Slik så det ut under åpningen av Spiselig byfest i fjor:

Publisert: