Elisabeth og Maria lærer seg selvforsvar før russetida: – Mer utsatt med alkohol

16 voldtekter ble anmeldt i forbindelse med russefeiringa i 2017, ifølge Kripos. Om nærmere fire måneder er Agder i gang med russetida: For å føle seg tryggere under den kommende feiringa, deltok Maria Christiansen og Elisabeth Modalen på selvforsvarskurs denne uka.

Maria Christiansen (t.v.) og Elisabeth Modalen er bekymret for den kommende russefeiringa og deltok derfor på torsdagens selvforsvarskurs hos Kristiansand Kampsportsenter.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Når det er alkohol i bildet kan mye skje, spesielt i russetida hvor man er mer utsatt. Da er det fint å vite hvordan man kan forsvare seg og forhindre situasjoner, forteller kommende russ Maria Christiansen (18).

Føler seg utsatt på russetreff

Elisabeth Modalen (f.v.) og Maria Christiansen fra Lillesand ønsker ikke bli en del av voldsstatistikken. Derfor meldte de seg på selvforsvarskurset arrangert av Kristiansand Kampsportsenter.

Kvinner er mer utsatt for seksuell vold enn menn melder Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Statistikk fra Barne- og likestillingsdepartementet viser at nær 30 prosent av norske kvinner har opplevd en eller annen form for vold.

Ifølge Kripos ble det anmeldt 16 voldtekter i forbindelse med russetida i 2017. 3 av 16 anmeldte voldtekter ble begått under offisielle russearrangementer. De resterende ble begått under tilfeldige samlinger eller i privat sammenheng samme år.

18-åringene Maria Christiansen og Elisabeth Modalen er russ dette året, og innrømmer at de er bekymret for den kommende russetida etter at Modalen selv ble utsatt for en ubehagelig situasjon under en russekro før jul.

– En gutt tok et hardt tak i armene mine og ville ikke slippe. Jeg kom meg heldigvis unna, men da forsto jeg at jeg ønsket å forsvare meg selv når slike ting oppstår, forklarer Elisabeth Modalen til KRSby.

Nå ønsker jentene å føle seg tryggere til den kommende russefeiringa, og tok turen fra Lillesand for å delta på selvforsvarskurs arrangert av Kristiansand Kampsportsenter på Lund.

Elisabeth Modalen opplevde en ubehagelig situasjon under en russekro før jul. Hun mener én teknikk fra kurset kan være redninga om det skulle en ny situasjon skal gjenta seg.

Forberedes på behagelige posisjoner

Under arrangement fikk de 35 kursdeltakerne en innføring i slag, spark og hvordan forsvare seg om man havner på bakken.

– Man blir tvunget til å bli komfortabel i en ubehagelig posisjon, hvor en person er over deg eller mellom beina dine, forteller Elisabeth og gir ordet til venninnen:

– Det beste var å vite at man ikke trenger å være sterk for å lære dette, men at alt handler om teknikk, fortsetter Maria fornøyd.

Arrangør og trener Richard Haye viser en teknikk på instruktør Ralph Pagano mens kvinnene følger nøye med.

Selv om kurset bare varte i fire timer, mener 18-åringene at dette likevel kan være til hjelp. Modalen mener det er bedre å huske én teknikk fra et kurs enn å være forsvarsløs i en farlig situasjon med tusenvis av berusede mennesker rundt seg.

– Voldtekt er vår største frykt, og det å ikke kunne forsvare seg. Da er det bra å kunne noe fra et kurs enn ingenting, sier hun.

– Hva slags andre forholdsregler er viktig å ta under russefeiringa annet enn å kunne forsvare seg, da?

– Vi har avtale om å aldri gå alene, men heller være samlet hele tiden. Og nå kan vi et par øvelser og litt kvelertak også, ler Christiansen og viser på venninnen hva hun har lært.

Det er første gangen 18-åringene fra Lillesand prøver seg på kampsport. Her prøver Elisabeth seg på en kvelning på venninnen Maria, som hun har lært under selvforsvarskurset.

– Ikke en blodig «macho»-sport

Eier av Kristiansand Kampsportsenter, Richard Haye, har nesten 35 års erfaring innen kampsport, hvor han har opparbeidet seg sort belte i fire ulike kampsporter.

Men noe som har vært viktig for ham siden han startet opp Kristiansand Kampsportsenter på Lund for over 20 år siden, er å lære bort selvforsvar slik at kvinner kan føle seg tryggere i hverdagen og endre stigmatiseringen rundt kampsport.

Richard Haye har lang fartstid i kampsportbransjen og har trent siden 1984. Siden han startet opp Kristiansand Kampsportsenter på Lund i 1997, har han hatt omkring 14 gratis selvforsvarskurs for kvinner.

– Det er viktig at deltakerne får et innblikk i at det er ulike stadier i et overgrep, fra stående til å ende på bakken. Men også hvordan man kan løse en situasjon før man trenger å ty til fysisk selvforsvar, sier han.

– Men er selvforsvar kun for kvinner? Hva gjør at kursene dine retter seg mot ett kjønn?

– Fordi jeg tror mange kvinner har høyere terskel for å trene kampsport. Denne formen for sport er stigmatisert og flere tror det er en blodig «macho»-sport der man er voldelig i et bur. Dette ønsker jeg å motbevise, forklarer han.

Haye har arrangert omkring 14 gratis selvforsvarskurs for kvinner gjennom årene, noe han kommer til å fortsette med.

– Jeg håper jeg gjør en endring i noens liv med disse kursene. Tidligere deltakere som kun har vært på ett kurs har fortalt at de har fått bruk for det de har lært når de har kommet i en situasjon. Da vet jeg at jeg har gjort noe riktig, smiler han.

Publisert: