Mary Ann (26) brakte burlesque til Sørlandet: – Tar imot alle som de er

Burlesque-artist Mary Ann Skretteberg Andersen (26) har opplevd å bli trakassert og klasket til i fjeset for å være skeiv. På scenen hyller hun alle former for kjønnsidentitet, kroppsfasonger og legninger.

Mary Ann Skretteberg Andersen går under artistnavnet Phoenix D’vine når hun gjør burlesque-shows. 30. november og 1. desember setter hun opp juleshow på Teateret.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Den eneste regelen i burlesque er at vi ikke har noe negativ snakk om kropp eller bidrar til slankepress. Kropp er fint, uansett.

I spalten #NoFilter tar KRSby en usminket prat med folk i sør om politikk, interesser, deres hverdag og andre spørsmål. Denne gangen tok vi en prat med burlesque-artist og regissør Mary Ann Skretteberg Andersen.

  • Navn: Mary Ann Skretteberg Andersen, kjent som Phoenix D’vine.
  • Alder: 26 år
  • Bosted: Oslo, har studert på UiA i Kristiansand
  • Yrke: Studerer kulturledelse, og jobber som burlesque-artist og regissør
  • Aktuell med: Burlesque-juleshow på Teateret 30. november og 1. desember.

«Utenfor normen»

Mary Ann Skretteberg Andersen under et tidligere show.

– Hva jobber du hardest mot akkurat nå?

– Eksamen! Men det er juleshowet som egentlig er hovedmålet. I år har vi satset på to kvelder på Teateret, og det blir like edgy som tidligere. Vi har blant annet hentet inn den tyske burlesque-artisten Fanny di Favola, som er fantastisk og helt gal på en gang. Hun inspirerte meg mye til det forrige showet.

– Hva gjorde at du falt pladask for burlesque for seks år siden?

– Det var så frigjørende og gøy. Jeg ante ikke hva jeg gikk til da jeg meldte meg på burlesque-kurs. Jeg var superskremt. Det hele foregikk åtte kvelder, og siste kvelden skulle bh-en ryke. Alle hadde det så gøy, og det skulle ikke være sexy for noen andre enn deg selv. Jeg husker godt den frigjørende følelsen.

– Du setter opp burlesqueshows midt i bibelbeltet for tredje gang nå, har det vært noen negative reaksjoner?

– Det kan hende at noen er negative, men det har ikke jeg fått med meg. Disse menneskene går nok neppe på showet.

Skretteberg Andersen da KRSby møtte henne i 2017.

Terapi på scenen

– Det er vel et budskap i showet?

– Absolutt. De fleste som holder på med burlesque har hatt dårlig selvbilde en gang. Mange sier til meg at det føles som terapi når de står på scenen og blir heiet fram uansett hvordan de ser ut. Det er mer enn bare show og humor.

– Det handler vel også om å inkludere alle former for kjønnsidentitet?

– Burlesquemiljøet er et positivt og åpent miljø som tar imot alle som de er. Det er et fristed. Derfor tiltrekker det seg folk som ofte er «utenfor normen», som kanskje ikke har «idealkroppen» eller som ikke betegner seg som heterofile. Det er nok en større prosent av oss i dette miljøet.

«Jævla lesbe»

– Du har selv tullet med at du er skeiv på de forrige showene, har du fått noen reaksjoner da du bodde i Kristiansand?

– Det siste året jeg bodde i Kristiansand ble jeg slått til på en bar. Gjengen min var kanskje «utenfor normen» i deres syn, og helt uprovosert kalte en på nabobordet meg for «jævla lesbe» og klasket til meg i fjeset.

– Hvordan opplevde du hendelsen?

– Jeg fikk helt blackout, selv om jeg ikke hadde drukket mye. Det handler mer om at jeg var sliten den dagen, og at det var et sjokk for både kropp og sjel å bli klasket til i fjeset. Hele denne opplevelsen har jeg gjort om til en burlesque-act som jeg har døpt «Jævla lesbe». Jeg har også hørt fra skeive venner på Sørlandet som har blitt spyttet på i Markens.

– Men dette er noen år siden nå, og jeg tror Kristiansand har blitt bedre. Etter nazidemonstrasjonen var det jo rekordmange som stilte i Pride-toget.

– Trenger ikke se ut som Kate Moss

Skretteberg Andersen på scenen under et tidligere show.

– Nå er du 26 år og har opplevd livet på godt og vondt, hva skulle du ønske du visste da du var 15?

– Man trenger ikke å se ut som Kate Moss for å være fin. Og ting kommer til å bli bedre. Verden handler ikke bare om deg. Når man er så ung klarer man ikke helt å skjønne det store bildet. Men etter videregående løsnet det for meg.

– Hvis du var politiker, hva ville vært din kampsak?

– Like rettigheter for alle, uansett kjønnsidentitet, legning, og etnisitet. Jeg ville kjempet for interseksjonell feminisme.

– Hva ville du forandret med Sørlandet da?

– Det er mye fordommer ute og går, men dette gjelder ikke bare i sør. Jeg skulle gjerne sett at disse fordommene mot folk forsvant.

– Hvem er du på sosiale medier, sammenlignet med virkeligheten?

– Jeg er nok den samme, men på Instagram er jeg litt mer «polished», altså mye scenebilder, burlesque-bilder og høydepunkter fra ferie.

– Mange kjenner deg fra scenen i fullt kostyme og sminket opp. Kan vi få en #NoFilter-selfie fra sofakroken?

– Klart det, men da vil jeg ta med hunden <3

Mary Ann Skretteberg Andersen kan ikke se for seg et liv uten hund.

Liker du våre #NoFilter-intervjuer? Les de seineste intervjuene her:

Publisert: