Når du går på date, har bartenderne orkesterplass

– Jeg har sett tre frierier. To fikk ja, sier Tom Brekke i Bøker og Børst.

Disse bartenderne har vært vitne til noen dater i løpet av sin karriere bak disken. Øverst, fra høyre: Susanne Ryen/Cirkus, André Kvilhaug/Pjolter og Punsj, Gustav Tveit/Harry Pepper, Helene Monsrud/Café Bacchus, Marius Berg/Finkel, Amy Middleton/Hanekam, Tom Brekke/Bøker og Børst og Jonas Bekkum/Bar Bache.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er ikke så mange som deler med nær og kjær at de skal ut på date, og kanskje spesielt ikke dersom daten kommer fra en app på mobilen.

Det kan jo tross alt være ganske kleint å møtes for første gang. Skal man gå for klem, eller skal man håndhilse? Skal man spandere, eller skal man dele regningen?

Alt dette får bartenderne med seg, og flere av byens bartendere klarer enkelt å spotte om det er en første date eller om det er et par som går ut.

Følg Byas.no på Facebook!

«Tinder-bordet»

På Hanekam, for eksempel, har de et eget bord som har fått navnet «Tinder-bordet», fordi at de på Tinder-date pleier å sette seg der.

– Det er et bord som gjemmer seg bak en stolpe, som er litt unna «the public eye», forteller daglig leder Amy Middleton.

Hun anslår at Hanekam har rundt fem dater i uka, men at hun ser få av dem - hun jobber nemlig mest på dagtid.

Amy Middleton, daglig leder i Hanekam, forteller at de har et bord de kaller «Tinder-bordet».

Så tre frierier

Også på Bøker og Børst er det mange dater. Eier Tom Brekke understreker at bartenderne ikke står og glor på gjestene sine, men at de får med seg litt likevel.

Han har blant annet bevitnet tre frierier, hvorav to fikk ja, mens en fikk nei. Han kjenner også igjen symptomene på at en date går dårlig.

– Da varer ikke daten så lenge, og kanskje går den ene.

Tom Brekke i Bøker og Børst forteller at bartendere ikke står og glor på gjestene, men at de får med seg litt likevel.

Bevitnet et brudd

Marius Berg driver Finkel i Øvre Holmegate, og da Finkel fortsatt var Det Lille Hjørnet, tror han at han så noen slå opp.

– Det virka sånn, men vi må bare late som at vi ikke hører, sier han og smiler.

Marius Berg driver Finkel, som tidligere var Det Lille Hjørnet. Da tror han at han kan ha vært vitne til et brudd.

Hvem skal betale?

Susanne Ryen på Cirkus forteller at hun elsker å se folk på date, spesielt på første date.

– Jeg er litt sånn hobbyantropolog, og det er alltid gøy å se når de kommer til baren for å bestille, for da spør jeg gjerne om de skal betale sammen eller hver for seg, forteller hun.

Hun kan også fort se om daten går dårlig - da kommer nemlig mobilene opp. Men stort sett går datene bra, tror hun.

Det er mellom fem og ti dater på Cirkus i uka, tror hun, og hun synes det er fint å se at par kommer igjen.

Susanne Ryen, bartender på Cirkus, synes det er hyggelig når par hun har sett på date tidligere kommer igjen.

Gjemmer seg

Helene Monsrud, som jobber på Cafe Bacchus, jobber også mest på dagtid, men forteller at kveldens personal får med seg mange dater.

– De pleier å gjemme seg litt. Det er synlig hvis de kommer fra Tinder, for da kommer gjerne en om gangen, sier hun.

Helene Monsrud ser ikke mange dater, men tror det er travlere på kveldstid.

Liker «kleine interaksjoner»

André Kvilhaug er daglig leder i Pjolter og Punsj, som holder til over gaten for Cafe Bacchus. Han fryder seg over de «kleine interaksjonene» utenfor nabokaféen, som han tror er en populær date-plass.

Han merker at noen er på en date, dersom en person kommer inn, og ikke vil bestille noe.

– De vil gjerne se an hva den andre vil ha først, sier han.

Dersom daten går dårlig, blir det gjerne med den ene drinken, forteller han, mens det blir fire-fem med de mer suksessrike.

Han tror folk liker å gå på date på steder hvor de ikke treffer kjentfolk.

– Kanskje folk går mer i Stavanger Øst, undrer han.

André Kvilhaug forteller at han fort merker om daten går bra eller dårlig utifra antall enheter de bestiller.

Ser det på kvinnen

May Tay hos Frøken Phil mener det er lett å se om daten går dårlig.

– Du ser det på kvinnen med en gang dersom hun ikke er interessert, sier hun.

Gustav Tveit i Harry Pepper tror det er lettere å møte noen fra Tinder enn det var å gå på blind dates før i tiden. – Da visste de jo ikke hvordan den andre så ut. Nå har du sett et bilde.

– De som har vært et par lenge, er ikke like oppslukt i hverandre

Gustav Tveit hos Harry Pepper har jobbet i bransjen i 25 år, og sett både det ene og det andre av dater. Han synes det er enklest å se forskjell på de som har datet lenge og de som er helt ferske.

– Dersom daten går bra, begynner partene å stirre hverandre mer i øynene. De blir mer observante på hverandre, mens vanlige par gjerne sitter på mobilen mer. De er ikke like oppslukt i hverandre, sier han.

Jonas Bekkum i Bar Bache forteller at han merker om det er en første date hvis det er mye utspørring.

Jo bedre daten gikk, jo dyrere vin fikk daten

Også Jonas Bekkum, daglig leder i Bar Bache, har sett at noen er på date i baren hans, selv om at det ikke er noe han legger spesielt merke til.

Han har derimot en historie fra en annen bar han jobbet i:

– Det kom en fyr og kjøpte øl til seg selv, og så ba han om den billigste hvitvinen vi hadde til dama han var sammen med. Etter hvert som daten gikk bedre, ba han om dyrere og dyrere vin, sier Bekkum og ler.

MER FRA BYAS:

Publisert: