Her åpner Sørlandets første e-sportsbar

30 PC-er, flere Playstation-konsoller og drikke- og matservering er planen til gutta bak e-sportsbaren Nexus E-sport.

Mads Stensrud (t.v.) og Espen Schjøttelvig står her i lokalene til e-sportsbaren Nexus E-sport i Dronningensgate. Foreløpig er ingenting gjort i lokalene, så sommeren vil by på mye jobbing.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– De som ser fotball har steder å henge. Det har ikke de som spiller dataspill. Vi bygger dette fordi vi savner det, sier gründer Espen Schjøttelvig (31) til KRSby.

Les også

Nå spiller «alle» Fortnite. Dette må du vite.

Les også

Sørlandet avlyst: – Prisen ble for høy

Vil endre på utsagnet «gaming er usosialt»

Utsagnet «gaming er usosialt» er nok ikke helt ukjent for folk, spesielt fra foreldre. Dette ønsker Schjøttelvig og kompis Mads Stensrud (30) å endre på. I høst åpner de landsdelens første e-sportsbar i Dronningens gate 66 med navnet «Nexus E-sport».

– Alternativene hvis du gamer er enten å sitte hjemme eller dra på de få årlige arrangementene som finnes, men der kan du ikke ta en øl. Vi vil skape en sosial arena, hvor du kan spise, drikke, spille og henge, forklarer daglig leder Schjøttelvig.

Sammen med Stensrud har Oslo-guttene jobbet med ideen i et år. De savnet et samlingssted i Kristiansand for de med interesse for spilling.

– Nå er for eksempel spillet Fortnite utrolig populært, og der spiller mange sammen. Så der ser vi potensial i det sosiale. Da kan vi ta de ut fra gutterommet og hit, sier Stensrud.

I First Hotel sine gamle lokaler åpner en av landets få e-sportsbarer. I lokalet til høyre vil restauranten holde til, og i lokalet til venstre vil «gamingrommet» være. Innehaverne har planer om å åpne i høst.

– Vi vil ikke være en bar, vi ønsker ikke det fyllepreget her

Lokalet er delt i to. Det ene rommet vil inneholde PC-er på femmannsbord tilpasset lagspill, og sofaer til å slappe av. I det andre rommet finner du restaurant og bar, sosiale soner, båser med pc og konsoller og storskjerm med streaming.

– Vil det være gratis å spille?

– Nei, det vil koste å booke pc eller konsoll. Men vi skal være rimelige, og det skal være mulig å ha månedsabonnement. Vi sammenligner oss med et idrettslag. Mange foreldre sender barna på for eksempel fotball på grunn av det sosiale. Dit vil vi og, sier Schjøttelvig.

Spillbåsene til venstre vil ha en Playstation 4, og man kan spise, spille eller se livestreams der. PC-ene til venstre er i grupper på fem, og vil stå på «gamingrommet». De har nedfellbare skillevegger.

Aldersgrensen vil være 14 år. Er man yngre må man ha med foreldre. Etter et visst klokkeslett på kvelden vil det være 18 års aldersgrense.

– Mange har stilt spørsmål ved om et sted for folk i ulike aldre funker. Ja! For folk i alle aldre spiller, ikke bare barn. Det skal være en sunn og inkluderende kultur her, sier Stensrud.

– Dere ligger litt utenfor bykjernen, kan dere overleve her?

– Vi vil ikke være en bar, vi ønsker ikke det fyllepreget her. Sånne steder finnes det nok av i byen. Vi vil skape en koselig atmosfære, hvor man kan nyte en øl og chille. Det tror vi skal gå med denne plasseringen. Vi ligger nær mange skoler og folk går forbi her for å komme seg til sentrum, forklarer de.

Restauranten vil tilby enkel lunsj og middag, med sunne og vegetariske alternativer. – Du kan ha en sunn livsstil selv om du gamer, sier Mads Stensrud, som vil være kokk på Nexus. Tidligere har han jobbet på blant annet Tilstede Mat & Mer.

Ikke bare for gamere

De påpeker at e-sportsbaren på ingen måte bare er for dem som er over gjennomsnittet interessert i spilling. Tanken er at det skal være en sosial plass for alle.

– Den sosiale biten er halve konseptet. Jeg satt mye alene da jeg var liten og spilte, og jeg savnet et sosialt sted, forteller Stensrud.

Når de har delt ideen sin med folk, har responsen vært veldig positiv. De mener det er et tydelig marked for en slik plass i Kristiansand.

I tillegg er de opptatt av foreldres syn på spilling.

– Foreldre og barn takler dette ulikt, og mange barn sliter nok med å forklare hva de driver på med. Da vil vi ha foreldrene inn hit, så kan vi forklare og vise hva det går i, sier Schjøttelvig.

– Den sosiale biten er halve konseptet. Jeg satt mye alene da jeg var liten og spilte, og jeg savnet et sosialt sted
Gründerne har et tett samarbeid med Makerspace, hvor man kan produsere ting på egen hånd. De gjør nemlig det aller meste selv, og skal blant annet lage bord der.

– E-sport er i vekst, det bare vokser og vokser

Det er åpenbart ikke billig å åpne en restaurant med flere titalls PC-er og konsoller. Det stopper på ingen måte disse to.

– Vi er klare for å satse. Vi starter opp på egen hånd, med egne midler. Det er en risiko, men hvis vi ikke gjør det nå kommer vi til å angre, sier de.

Samtidig med å skape et sosial møtested, vil de bryte med stigmatiseringen rundt at spilling «bare» er for de spesielt interesserte.

– Det er litt stigma fremdeles, men det vil vi bryte, sier Stensrud.

– E-sport er i vekst, det bare vokser og vokser. Det å være først i Kristiansand med noe sånt er vi stolt av, avslutter de.

Les også

Prisguide: Her får du byens billigste og dyreste utepils

– De må greie å skape en arena hvor de med felles interesser vil treffes, sier den lokale gameren Benedichte Breistøl om hvordan e-sportsbaren Nexus E-sport skal lykkes.

En av få byer i Norge som har dette konseptet

Benedichte Breistøl (30) fra Kristiansand er en av byens profilerte gamere, og jobber som prosjektleder for e-sport i Stavanger Forum.

– Det er veldig positivt at de tar det steget i Kristiansand. De har hatt grei suksess med det i Oslo og Stavanger, forteller hun.

Kjeden som holder til i de byene heter House of Nerds. Breistøl har også hørt noen rykter om en e-sportsbar i Trondheim. Kristiansand er altså en av få byer som tilbyr et slikt sted.

– Hva tror du må til for at de skal lykkes? Hva må de gjøre for at folk skal dra dit for å spille, i stedet for hjemme?

– Det må være sosiale happenings rundt det. Man kan ha like mye suksess med et sånt sted med brettspill som turneringer i Counter Strike. De må greie å skape en arena hvor de med felles interesser vil treffes.

Tina Abrahamsen i Kristiansand kommune er positiv til en e-sportsbar i byen, og håper det kan være med på å åpne miljøet for andre.

– Forhåpentligvis kan det åpne opp miljøet for flere enn «hardcore» gamere.

De to gründerne har fått god hjelp av kommunen, spesielt rådgiver i Business Region i Kristiansand kommune Tina Abrahamsen.

Ifølge Abrahamsen har kommunen hatt et prosjekt hvor målet har vært å utvikle Kristiansand slik at det blir tiltrekkende for studenter og ungdom å bo her. Fokuset har vært på teknologi og digitale ferdigheter.

Gjennom prosjektet har de snakket med folk i miljøet, som peker på et problem.

– De har ikke noe sted å være, de sitter på rommene sine. Ved å få en arena som Nexus, kan de være sosiale med interessene sine og treffe andre likesinnede. Vi ønsker også at de skal se at det finnes karrieremuligheter innen IT og programmering, sier Abrahamsen.

Videre håper hun at en e-sportsbar kan være med på å åpne opp spill-miljøet for andre.

– Forhåpentligvis kan det åpne opp miljøet for flere enn «hardcore» gamere. De kan noe som ikke alle andre kan, og det er noe folk bør være litt nysgjerrig på.

– Har du troen på at et slikt konsept kan overleve i Kristiansand?

– Selvfølgelig har jeg det. Nexus må finne et konsept som passer til byen vi er i, og det må kanskje finjusteres litt etter hvert. Så lenge man finner sin nisje, og blir gode på det, vil dette gå kjempebra.

Hør KRSby sin nye podkast «Hjemom»! Nye episoder hver uke gjennom sommeren.

Publisert: