Marie (25) har designet sin egen gjenbruksdrakt til 17.mai

«Fantasidrakten» er laget av stoff fra loppis og Fretex, og kostet bare 250 kroner.

Det eneste stoffet Marie Hansen fra Stavanger ikke har redesignet, er skjerfet, som allerede var et skjerf.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Den har slått an, og er definitivt det plagget som har fått mest likes på Instagram. Kanskje fordi den er litt annerledes, sier Marie Hansen fra Madla.

For noen år siden ville hun prøve seg på shoppestopp, og fikk symaskin i gave for å sy og redesigne sine egne klær. Fra før hadde hun bare sydd et nett på barnehagelærerstudiet.

– Og det syntes jeg faktisk var ganske kjedelig, ler Hansen.

90 prosent gjenbruk

Youtube og prøving og feiling på egenhånd med maskinen har siden resultert i en stor kjærlighet for søm, og en haug av klær. I tillegg til Instagram-kontoen Stoffavhengig, hvor hun viser fram klærne hun lager.

– Nå er rundt 90 prosent av klærne mine gjenbruk eller hjemmesydd, anslår hun.

Da 25-åringen så noen «sykt fine festdrakter» av Eva Lie Design, tenkte hun at det hadde vært litt kult å lage sin egen festdrakt til nasjonaldagen.

– Hva er da bedre enn å gjøre det med gjenbruksstoff? spør Hansen.

Det brukte hun god tid på å lete etter på loppis og Fretex, og brukte til sammen bare 250 kroner på materialene.

– Når man leter etter gjenbruksstoff, må man ta det man finner. Jeg var heldig og fant masse stoff som funker veldig bra sammen, både når det gjelder kvalitet, farger og design. Så prøvde jeg meg bare litt frem.

Spent på «bunadspolitiet»

Med utgangspunkt i et mønster fra Stoff & Stil og egen fantasi ble gamle gardiner, en duk og en formløs vest til hennes egen, personlige festdrakt i løpet av to dager i påsken.

– Resultatet ble ganske fint, synes jeg selv. Men jeg er spent på om bunadspolitiet vil reagere. På Instagram har responsen vært utelukkende positiv, og når mamma og mormor har gått god for den, selv med gjennomsiktig skjorte, tenker jeg at andre også synes det er ok.

I denne videoen utdyper Hansen hvordan hun har laget drakten:

Bunadssølvet og -skoene hun bruker til hører egentlig til rogalandsbunaden hennes.

– Nå bor jeg i Oslo, og den henger foreløpig igjen i Stavanger. Sølvet er faktisk kjøpt på en bruktbutikk i sin tid, det også!

Marie har fått flere forespørsler fra folk som ønsker at hun skal sy fantasidrakt til dem.

Flere vil ha fantasidrakt

I starten var syingen en litt ensom hobby, men med Instagram-profilen har hun fått delt den med verden.

– Folk gir respons, og jeg kan inspirere og motivere andre med litt sømfilosofi. Målet mitt er å ha en nesten fullstendig gjenbruksgarderobe, og ta vare på de klærne jeg har. Man får mer respekt for og forhold til klærne når man lager dem selv, fordi man vet arbeidet som ligger bak, tror Hansen.

Vesten fant hun først, og fargene på drakten tar utgangspunkt i den. Den var opprinnelig en vest, men ganske stor og uformelig.  Skjorta var egentlig en tynn gardin, mens stakken var en duk med brokademønster.

Å sy gjør hun foreløpig mest for sin egen glede og mestringsfølelse, men har ambisjoner om å drive med gjenbrukssøm og design på mer enn hobbybasis i fremtiden.

– Interessen har eskalert veldig, siden jeg får stor respons fra andre. Det har blitt ganske viktig å fremme gjenbruk, både blant kjente, men også på Internett, sier Hansen.

Innimellom syr hun også for andre, og mange har spurt om hun ikke kan lage en fantasidrakt til dem også.

– Det må jeg tenke litt på, det er jo en stor jobb. Men det hadde vært litt kult med mange «gjenbruksbunader» på 17. mai!

Publisert: