Livmorhalskreft: – De yngste er dårligst på å sjekke seg

Færrest tilfeller av livmorhalskreft i Vest-Agder.

HPV-vaksine beskytter mot livmorhalskreft, og tilbys gratis til kvinner født etter 1991. Det må tas tre sprøyter i tre omganger for å utfylle sin funksjon.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Thea Steens engasjement rundt livmorhalskreft blant unge kvinner har gjort at andelen unge kvinner som sjekker seg har økt.

Steen døde i fjor, men arbeidet hun startet på, lever videre.

#sjekkdeg-kampanjen oppfordrer kvinner over 25 år til å ta celleprøve hvert tredje år, for å kunne oppdage eventuell kreft på et tidlig stadie.

– Tall fra i vår viser at det på landsbasis er 34.000 flere som har testet seg etter at Thea Steen begynte å blogge om sykdommen, komenterer Elisabeth Jakobsen, kommunikasjonsrådgiver hos Kreftregisteret, til KRSby.

Les også

Les også om Camilla (24), som etter en rutinekontroll hos gynekolog fikk beskjeden: – Dagen etter bursdagen min ringte de meg og sa at de hadde funnet kreft

Færrest tilfeller av livmorhalskreft

Mandag 18. september var den årlige #sjekkdeg-dagen, hvor blant annet Sørlandet sykehus deltok aktivt.

– Vi hadde tre assistenter, fire sykepleier og fire leger som jobbet dugnad denne dagen. Vi hadde 36 timer, og det var 31 som møtte, forteller Randi Andersen, avdelingsleder ved kvinneklinikken på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Tall fra kreftregisteret viser at Vest-Agder ligger i teten på landsbasis, kun slått av Rogaland, når det gjelder hvor stor andel som følger screeningprogrammet som anbefalt. Det vil si at man sjekker seg for livmorhalskreft hvert tredje år.

Vest-Agder er også det fylket hvor andelen som ikke har sjekket seg i løpet av de siste ti årene, er lavest.

Nå avdøde Thea Steen og generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

– At Vest-Agder-kvinner er flinke til å sjekke seg, betaler seg i form av en av landets aller laveste rater for livmorhalskreft, skriver Jakobsen.

I Vest-Agder ligger den på 9,5 per 100.000 personer, hvor kun Rogaland har lavere forekomst med 8,7 per 100.000. Landsgjennomsnittet er 12,8, og Vestfold har den høyeste forekomsten med 15,5.

– I «ekte» tall utgjør dette åtte tilfeller av livmorhalskreft per år for Vest-Agders del.

Les også

LES OGSÅ: Nå kan det bli dyrere å være syk student

7500 kvinner i Vest-Agder har ikke sjekket seg

– Og som i resten av landet, så er det også i Vest-Agder slik at de yngste er de som er dårligst på å sjekke seg, skriver hun.

Tall fra 2015 viser at blant de mellom 25 og 29 år i landet, har 59,9 prosent sjekket seg i løpet av de siste 3,5 årene. Til sammenligning har 73,9 prosent av de mellom 45 og 49 år sjekket seg de siste 3,5 årene.

– Aldersgruppa som i størst grad sjekker seg som anbefalt, er de mellom 45 og 49 – noe som på sett og vis er litt paradoksalt, siden livmorhalskreft opptrer hyppigst blant dem mellom 35 og 45.

Dekningsgraden for hele landet, ligger på 67 prosent. Her ligger Rogaland og Vest-Agder på delt førsteplass, med dekningsgrad på 70 prosent.

– Det er fortsatt 7500 kvinner i Vest-Agder som ikke har sjekket seg på de siste ti årene, eventuelt etter at de fylte 25 år – og dette tallet burde det jo være mulig å få banket ned litt mer, skriver Jakobsen.

Publisert: