Slik kan utestedene holde åpent etter midnatt: – Ønsker ikke å benytte smutthull

I Trondheim serveres lettøl etter klokka 24 med tillatelse fra kommunen. Det samme kan utestedene i Stavanger og Sandnes. Men ingen av dem Byas har snakket med velger å gjøre det.

Folk som leter febrilsk etter nachspiel eller står i lange køer for å kjøpe nattmat. Utesteder i Trondheim mener de har funnet løsningen for å begrense slike situasjoner.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

For å unngå jaget etter nachspiel har flere utesteder i Trondheim valgt å servere lettøl etter klokka 24.

Fredrik Kulstad Holm i utelivskonsernet Rekom Group, som driver Heidi's Bier Bar, forteller til Trd.by at de i Trondheim rydder spriten bort klokka tolv og fyller tappekranene med lettøl.

– På den måten kan vi være med på å begrense smittetrykket som genereres på grunn av kulturen som har blomstret opp siden restriksjonene ble innført og tilby en bedre feststemning uten stress og jag etter nach.

Selv om Heidi's Bier Bar i Trondheim holder åpent til langt på natt, blir ikke det tilfellet i Stavanger.

Fullt mulig her også

Juridisk sjef Anita Wirak i Stavanger kommune opplyser at kommunen ikke kan tvinge utestedene til å stenge dørene om de ønsker å servere lettøl etter midnatt.

Det er med andre ord ikke ulovlig å holde dørene åpne etter lilleviseren har passert tolv.

Les også

Utelivsguide til Stavanger og Sandnes: Her er områdene du bør vite om

– Skjenkestoppen er knyttet til skjenkebevilling, som ikke omfatter lettøl og brus. Tar man utgangspunkt i den, kan man med andre ord servere Solo eller lettøl etter klokka 24, understreker hun.

Lettøl er øl med under 2.5 alkoholprosent. På olsalg.no blir det forklart at den lave prosenten, gjør at lettøl faller utenfor alkohollovens virkeområde, med unntak av at man må være 18 år for å selge og kjøpe lettøl.

– Sånn som regelverket er nå, har ikke kommunen handlingsrom til å nekte utestedene å servere lettøl etter midnatt. I Trondheim har de altså tolket regelverket dit at barene kan holde åpent, legger hun til.

–Syns dere det ville vært problematisk om det skjedde i Stavanger?

– Vi forholder oss til gjeldene regler og administrativt har vi ingen oppfatning av disse, avslutter Wirak.

Les også

Er det lovlig å drikke lettøl i parken?

– Ville vært uetisk

Selv om regelverket i Stavanger gjør det mulig for gjestene å bli en time eller to ekstra, er det få utesteder som ønsker det.

Alkoholserveringen skal stoppe på slaget midnatt. Så har man har en halvtime på å drikke opp det som er igjen av alkohol i glasset.

– Jeg tror ikke det er en lur idé, vi kommer ikke til å gjøre noe for å omgå loven, sier daglig Elisabeth Svela på Backstage.

Hun er én av flere utelivsaktører som Byas har kontaktet, og ingen av dem vi har snakket med ønsker å holde åpent lenger enn de kan servere «vanlig» pils.

– Vi tøyer ingen grenser og stenger klokka tolv, forteller Tom Ur Kjørsvik, Fargegatas far og Hanekam-gründer.

– Kommunen har vært greie under koronakrisa. Vi må vise at vi følger de føringene de kommer med og ikke prøve å utfordre regelverket, sier daglig leder Tom Erichsen ved Cardinal.

– I Trondheim forteller de at de gjør dette for å holde folk unna nachspiel, hva tenker du om det?

– Vår jobb er å servere god øl, og så får det være opp til kommunen å gjøre de politiske vurderingene, sier Erichsen lattermildt.

Les også

Ølfestivalen «What’s Brewing» i underskudd: – Godt øl er dyrt

Liker kreativiteten

Selv om majoriteten er skeptiske til slik servering i Stavanger, syns daglig leder Johannes Kay i Værtskapet - en forening for serveringsbransjen i Sandnes - at utelivsaktørene i Trondheim skal få kred for oppfinnsomheten.

– Det er bra å tenke kreativt, men jeg tror det er bedre å legge til rette for at folk stikker ut tidligere.

Johannes Kay skal se på mulighetene for at steder i Sandnes kan holde åpent lenger.

Skal vurdere det

Sannsynligvis ville vinningen gått opp i spinningen, tror Johannes Kay.

– Det ville nok blitt utrolig mye arbeid for lite inntekter, og personlig ville ikke jeg blitt værende på et utested om jeg bare kunne drukket cola, sier han og legger til:

– Men dette må jeg sjekke om kan være aktuelt.

– Men det er vel mye lettøl som er godt?

– Ja, det er mye bra lettøl, så om man bygger seg litt opp, skader det nok ikke å drikke dét etter midnatt, avslutter han og ler.

Les også

7 funfacts om Sandnes

Få steder overholder koronameteren (her illustrert av Bent Høie), forteller kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik.

Husk én meter!

Kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes mener avstanden er det viktigste. Om meteren overholdes før midnatt, er det lite sannsynlig at den krymper etter, men...

– Erfaringen vår fra serveringsteder, er at det er mange brudd på meteregelen, forteller en lite imponert Torvik, og legger til:

– Så at det skal bli jysla mye bedre etter midnatt, det har jeg vanskelighet for å tro. De meldingene vi får fra skjenkekontrollen om det som skjer før midnatt, er ikke direkte oppløftende.

Publisert: