Da ferieplanene gikk i vasken, bestemte Ulla (30) seg for å gjøre noe langt utenfor komfortsonen

Det er en 1700 kilometer lang kjøretur fra Stavanger til begynnelsen av øygruppa Lofoten. Denne strekningen skal 30-åringen haike.

Ulla Bella Gythfeldts ferie ble ikke helt som planlagt. Dermed fant hun ut at hun ville prøve noe nytt, som å haike helt til Lofoten! Bildet viser Hurtigruta på vei inn til Svolvær.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det begynte med at jeg skulle ha et halvt års permisjon. Jeg hadde mange eventyr i vente og skulle dra på ferie gjennom Asia og deler av Afrika, forteller Ulla Bella Gythfeldt fra Stavanger.

Turen var planlagt til september, men på grunn av en pågående pandemi fant 30-åringen ut at det var lurere å holde seg hjemme.

Men hva skulle hun finne på nå?

– Noe måtte skje og jeg har alltid drømt om Lofoten, men har aldri kommet meg dit. Da fikk jeg ideen om å haike, sier Gythfeldt.

Turen nordover starter lørdag og går over Hardangervidda (bildet), gjennom Jotun- og Trollheimen, Steinkjær og Mosjøen. All overnatting er planlagt utendørs.

Mestringsfølelse

En mulighet til å treffe mange nye mennesker, oppleve fin natur og gjøre noe som er langt utenfor komfortsonen.

Tommel opp, tenkte 30-åringen.

– Dette er en utfordring som jeg har gitt meg selv, og jeg tror jeg vil få en helt spesiell mestringsfølelse. Jeg har haiket småturer tidligere, som en tur til en festival på Jæren, men aldri et så langt strekk. Det er både spontant og sprøtt, innrømmer Gythfeldt.

Gythfeldt er glad i å være på tur, men forteller at hun lite erfaring med å sove ute. Derfor var målet i år å sove ute minst én natt. Nå blir det en 1700 kilometer lang haiketur og trolig 14 netter ute i stedet for.

Hun har selv omtalt planene på sin Facebook-vegg. Her forteller hun om en 30-årskrise som slo inn ganske hardt og etterlyser skyss til første etappe som går mot Haugesund, gjerne helt til Bergen.

– 30-årskrisa er vel litt ironisk ment. Mange snakker om at det er så kjipt å bli 30, men selv syntes jeg det var ganske flott. Jeg fikk en påminnelse om hva jeg hadde lyst til å oppleve, samtidig som jeg følte at jeg hadde mange gode år igjen. Å bli 30 er egentlig bare positivt, sier Gythfeldt om alderen hun rundet i november.

Flest velger norgesferie

Det er ikke bare 30-åringen som må tenke nytt i år. Koronautbruddet får store konsekvenser for nordmenns ferieplaner, viser en undersøkelse fra Innovasjon Norge.

I undersøkelsen, som ble publisert 19. mai, opplyser 59 prosent at de skal feriere i hjemlandet denne sommeren.

– Det er samtidig viktig å understreke at mye har skjedd siden den gang. Derfor er det vanskelig å gi et eksakt svar på hva nordmenn kommer til å gjøre denne ferien, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

I dag ble det kjent at Europa åpnes for nordmenn igjen 15. juli.

Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm, forteller at pandemien har endret nordmenns ferieplaner. I samme slengen tilbyr hun Gythfeldt overnattingsplass hjemme i Vesterålen.

Av undersøkelsen kommer det fram at de fleste ønsker å feriere i egen region i sommer, men Holm håper at flere nå benytter sjansen til å besøke noen av landets største turistmagneter.

– Enten det er Lofoten eller Preikestolen, dette er steder som topper besøksstatistikker år etter år. Nå får nordmenn disse perlene for seg selv, sier hun.

Holm synes også turen til Gythfeldt høres spennende ut.

– Når skal hun begynne å haike?

– På lørdag.

– Åh, jeg er i Stavanger den dagen. Jeg skulle gjerne ønsket henne god tur. Jeg kommer fra Vesterålen og er nok hjemme igjen før hun kommer fram. Så jeg vil gjerne tilby henne en plass å sove om hun trenger det, sier Holm og ler.

Lofoten er kjent for vill, vakker natur og er en yndet plass for mange utenlandske turister. På grunn av koronautbruddet spår Innovasjon Norge av mange nordmenn vil ta turen hit i år. Her skimtes Henningsvær i bakgrunnen.

Småskummelt

Gythfeldt starter turen nordover lørdag. Hun har to uker på seg til å tilbakelegge den 1700 kilometer lange turen og oppleve det Lofoten har å by på, før hun må tilbake på jobb.

– Mange har allerede tatt kontakt og tilbudt seg å hjelpe meg. Flere som har tatt kontakt er folk jeg ikke har sett på årevis, så det blir nok mange gjenforeninger på turen, sier Gythfeldt.

– Hva tenker du selv om smittevern på en slik tur?

– Å holde riktig avstand hele tiden kan gjerne bli litt vanskelig. Jeg regner ikke med å være rundt mange folk på en gang og jeg har med meg håndsprit.

– Synes du dette er skummelt også?

– Det slo meg først i går. Jeg har gledet meg til dette i flere uker og tenkt at dette blir kult og spennende, men hva om folk ikke er så greie som jeg tror...?

– Nei, jeg tror vel de fleste mennesker er gode, men jeg tar noen forholdsregler. Som å haike fra bensinstasjoner og ikke stå langs veien om natta.

– Og hjemreisen...?

– Da blir det fly, sier 30-åringen.

Publisert: