Mindreårige kunne enkelt få tak i alkohol på fotball-arrangement

Det mener skjenkekontrollen som kritiserer både vaktholdet og serveringen under VM-finalen. Arrangøren er sterkt uenig.

Skjenkekontrollen melder blant annet om overstadig berusa personer, lite bevegelse blant vakter og dårlig merking av mindreårige under finalen på Fotballfeber-arrangementet. OBS: Bildet er ikke fra finaledagen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I sommer gikk Fotballfeber av stabelen utenfor Stavanger konserthus. Her var det mulig å se kamper fra fotball-VM i nærmere en måned.

Da skjenkekontrollen besøkte Fotballfeber under finalen den 15. juli, var amfiet fullpakket. I sin rapport fra arrangementets siste dag, beskriver kontrollørene flere kritikkverdige forhold.

FF Stavanger AS risikerer nå fire prikker for brudd på alkoholforskriften. I sitt tilsvar skriver arrangøren at de er sterkt uenig i avgjørelsen.

Følg Byas.no på Instagram!

Slik så det ut utenfor Konserthuset da Sverige møtte England i kvartfinalen 7. juli. England vant kampen 2–0.

Flere reaksjoner

Under finalen observerte kontrollørene seks personer som satt ved et bord. Fem var åpenbart påvirket av rusmidler. De snøvlet, hadde sløvt blikk og svaiende og ustødig gange. Likevel fikk en av gjestene servering.

Kontrollørene trekker også fram vaktholdet under finalen. De påpeker lite bevegelse langs bordene og sitteplassene i amfiet. Ifølge kontrollørene var det ingen vakter som sirkulerte i amfiet på over 20 minutter.

I tillegg mener kontrollørene at merkingen av hvem som var over 18 år var for dårlig.

Personer som hadde lov til å kjøpe alkohol fikk en sirkel tegnet på hånden, mindreårige fikk et kryss.

LES OGSÅ:

Ifølge kontrollørene var ikke arrangøren konsekvent i merkingen. Noen sirkler var store, andre svært små. Noen hadde ujevn form, mens andre minnet mer om et smilefjes eller et hjerte. Noen fikk merket på høyre hånd, andre på venstre, i tillegg ble det brukt tusjer i tre ulike farger.

«Noen sto med hånden i lommen når de handlet, og ved et par anledninger så vi unge gjester som hadde langarmet genser som de hadde over hendene tross varmt vær. Det var gjester som drakk alkohol. Vi observerte ikke at servitører dobbeltsjekket symboler», står det i rapporten.

I rapporten står det også at det ble solgt mange enheter om gangen. Kontrollørene observerte to unge gutter som kjøpte 20 øl, men det ble ikke sjekket nærmere hvem eller hvor mange de satt sammen med.

Fotballfeber samlet mange sportsinteresserte under fotball-VM i sommer.

Uenig

Vaktleder fra PSS Securitas Roman Popov skriver i sin uttalelse til kommunen at det var åtte vektere og 12 frivillige på området.

Han mener på sin side at vaktene streifet kontinuerlig og sjekket både merkingen på hendene samt legitimasjon på de fleste som drakk alkohol.

I tilsvaret står det også at det var seks politifolk til stede.

Festivalsjef under fotballfeber Chi Ton mener at ingen var overstadig beruset på arrangementet, kun i godt humør. Ifølge festivalsjefen fant aldri PSS-vaktene de fem personene som kontrollørene mente åpenbart var påvirket.

Ton trekker også fram at vaktene sirkulerte, men at det er vanskelig å gå på tvers uten å sperre utsikten til skjermen for publikum.

Tilsvaret ble sendt til kommunen 7. september.

Sjekker tidligere drift

I rapporten fra skjenkekontrollen står det også at hovedinntrykket av arrangementet var bra. Det var god stemning blant gjestene og generelt lavt beruselsesnivå.

Kontrollørene anslo at det var rundt 4000 gjester til stede, alderen varierte fra småbarn til eldre.

LES OGSÅ:

Fotballfeber ble i år arrangert i fem byer over hele landet, men for første gang i Stavanger.

Juridisk sjef i Stavanger kommune Anita Wirak, kan ikke gi et svar på om overtredelsene vil få konsekvenser for et lignende arrangement i fremtiden.

– Helt generelt på denne type problemstillinger, så følger det av alkoholloven at vi alltid må vurdere hvorvidt en søker er egnet til å få skjenkebevilling. I denne vurderingen vil man også måtte avklare og ta stilling til hvorvidt det foreligger forhold ved tidligere drift som eventuelt skal få betydning for søknaden, skriver hun i en e-post til Byas.

Byas har forsøkt å komme i kontakt med daglig leder av Nordic Festivals AS, selskapet som eier Fotballfeber, men har ikke lykkes.

Publisert: