Student på boligjakt? Dette må du tenke på

Veronica Idland fant etter flere bomturer et sted å bo før studiestart. Husk å ta bilder og sjekk oppsigelsestiden, råder Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr).

– SiS sine boliger ligger på rundt 4.700 kroner. Dersom man skal leie noe privat, ville jeg ikke gått veldig mye mer enn det, sier Philip Lundberg Jamissen i StOr.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Veronica Idland og venninnen har funnet en stor og lys leilighet på Storhaug som de skal leie sammen til høsten. Det var den femte leiligheten de så på.

– Det var vanskelig å finne en plass å leie, sier Idland.

Hun har erfart flere bomturer på jakt etter det rette stedet. Blant annet var det skittent og rotete under flere av visningene.

– Da tiltrekker det ikke oss. Mange utleieannonser på Finn ligner ikke på hvordan det egentlig ser ut, sier Idland.

Det har derfor vært viktig å se leilighetene med egne øyne, og ikke bare gjennom kameralinsen, før de tok den endelige avgjørelsen.

Les også

Slik forbereder universitetet seg til å ta imot 12.000 studenter igjen

Månedsleie - og hva er inkludert?

Som leietaker har man valget mellom Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) sine boliger eller å leie privat. SiS har til sammen 1.562 hybler og leiligheter fordelt på 13 boligområder. Alt er inkludert i husleien, både strøm, nett og vaskeri.

Velger man privat kan man enten leie et rom i et kollektiv eller ettromsleilighet. Da er ikke alltid strøm og nett inkludert i leieprisen.

Les også

Slik blir Fadderfestivalen 2020: Satser på konserter, faddertelt og flere arenaer

– Jeg vil anbefale å leie gjennom SiS eller i et kollektiv. På den måten kan du bli kjent med nye mennesker litt utenfor studieretningen din, sier Philip Lundberg Jamissen, nestleder for utdanning i Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr).

– SiS sine boliger ligger på rundt 4.700 kroner. Dersom man skal leie noe privat, ville jeg ikke gått veldig mye mer enn det. Et stort rom i et kollektiv koster bortimot 5.000–5.500 kroner på det meste, sier Jamissen.

Idland og venninnen har valgt å gå litt høyere opp i pris, med en månedsleie på 6.000 kroner på hver av dem.

– Man kan finne billigere husleie, men da hadde det ikke vært den standarden som vi så etter, sier Idland.

Tuva Austrud Lidbom og Veronica Idland fra Kristiansand skal studere i Stavanger til høsten. Nå har de funnet seg en leilighet.
Mange utleieannonser på Finn ligner ikke på hvordan det egentlig ser ut.

Tips til visningen

Jentene brukte både Finn.no og Hybel.no for å kikke etter leiligheter på det private markedet. Når de fant en aktuell leilighet skrev de om seg selv og hvilke interesser de hadde. Det fikk de mange positive tilbakemeldinger på.

– I stedet for å si: «Hei, når er visning?», fortalte vi om oss selv, slik at utleierne fikk et bilde av oss, sier Idland.

Når Idland er på visning, er hun opptatt av detaljer. Blant annet undersøker hun om kjøkkenet er i orden, eller om det er noen skader. Det viktigste for henne er at det ser ordentlig og rent ut.

Jamissen anbefaler å ta bilder dersom noe er ødelagt. Da slipper man å ha havne i en tvist med utleier på slutten av leieperioden.

Les også

Disse studiene har fortsatt ledige plasser

Før du signerer

Før man signerer leiekontrakten er det viktig å forsikre seg om at det som er avtalt muntlig, står nedskrevet i kontrakten.

– I vår leiekontrakt står det at både vi og utleier skal være enige i at leiligheten ser grei ut, er i orden og er utvasket før vi flytter inn, sier Idland, som kan fortelle at de betaler dobbel månedsleie i depositum, og har tre måneders oppsigelsestid.

Skal du gå for det private leiemarkedet eller en studentbolig? I 2015 var studentboligene i Bjergsted innflytningsklare.

Mange utleiere ønsker et depositum. Det er et pengebeløp som leier setter inn på en bankkonto som er adskilt fra leiers og utleiers midler. Depositumet skal sikre utleier fra økonomisk tap, i tilfelle leier skader boligen eller unnlater å betale husleien. Utleier skal betale gebyret for å opprette depositumskontoen.

Depositum skal aldri betales kontant til utleier eller settes inn på hans private konto. Det er ulovlig, og kan være straffbart for utleier. Hvis leier har betalt depositumet på denne måten, kan han når som helst kreve det tilbakebetalt med tillegg av lovbestemte forsinkelsesrenter.

Les også

Så grundig skal faktisk utvasken være

– Før man signerer leiekontrakten bør man spesielt se på oppsigelsestiden. Det vanlige er at man har to-tre måneders oppsigelsestid, og at man står fritt til å si opp midt i året dersom det skulle skje noe, råder Jamissen.

Andre ganger ønsker utleier at leier skal binde seg til et år. Dette er ikke ulovlig, men kan være uheldig dersom noe uventet skulle skje og man blir nødt å flytte. I verste fall må leier betale for de månedene som gjenstår av året.

Sjekk også Forbrukerrådets tips her! 👇

Publisert: