Unge har 235 millioner i inkassogjeld

Unge nordmenns inkassogjeld har det siste året økt med 50 prosent til 235 millioner kroner. Mange mangler forståelse for økonomi, mener Barnas Jurist.

For mange kan det være lett å få kreditt, men vanskeligere å håndtere gjelden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Tallene kommer fra Kredinor, og de bekymrer prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist, melder NRK. Organisasjonen gir gratis rettshjelp til unge under 25 år.

– Det er en utfordring at mange har lite forståelse for forholdet mellom inntekt og forbruk, effekter av rentesrente og så videre. Vi ser et klart behov for å legge til rette for at folk får bedre økonomiforståelse og gode betalingsvaner i ung alder, sier Thorud.

Stort kjøpepress

Han forteller at fristelsene er mange og kjøpepresset stort, og ofte oppstår betalingsproblemene når forbruksgjeld kommer ut av kontroll.

– Veien er kort fra handel på nett til kredittkortgjeld som eskalerer, sier Thorud.

Markedssjef Ingjerd Thurmer i Kredinor sier utviklingen har gått feil vei siden 2014, og at hver person som har inkassogjeld, i snitt har 2,6 saker mot seg.

Vanskelig å betale tilbake

– Av erfaring vet vi at jo mer en person skylder, jo vanskeligere er det å betale tilbake, forklarer hun.

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp), som sitter i finanskomiteen, synes økningen i inkassogjelden blant unge er bekymringsfull. Han mener personlig økonomi bør få en større plass i skolen.

– En norsk undersøkelse fra 2010 viste at bare halvparten av unge mellom 18 og 20 år vet hva rente er, og kun 40 prosent klarte å plukke ut det beste av tre forskjellige lånetilbud. Å få økonomifaget inn i skolen kan gjøre ungdommene bedre i stand til å ta hånd om sin egen fremtid, sier Steffensen til NTB.

Publisert: