Kjemper for likestilling i økonomien: – Det er brutalt

Menn står klart sterkere i økonomien enn kvinner. Det ønsker DNB å gjøre noe med.

Stina Månestråle Hopsdal synes forskjellen på kvinner og menns økonomi er brutal.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er brutalt. Jeg tror ikke mange er klar over hvor stor den forskjellen er. Vi liker å omtale oss som verdens mest likestilte land, men jeg tror dette har fått folk til å våkne litt, sier Stina Månestråle Hopsdal, banksjef i DNB Sandnes.

Hun er en av flere som kjemper for likestilling i økonomien til kvinner og menn. Under et arrangement i Stavanger konserthus forrige uke presenterte hun disse tallene fra DNB:

  • 80 prosent av aksjeverdiene eies av menn
  • 86 prosent av dagens minstepensjonister er kvinner
  • Norske menn har 1216 milliarder kroner mer i formue
  • 81 prosent av de med inntekt over en million kroner i 2017 var menn

– Jeg ble fryktelig inspirert da de satte i gang denne forskningen, og fant ut hvor brutale skjevhetene var. Dette kan vi, som en stor organisasjon og viktig aktør, satse på. Vi har et ansvar med å få dette ut til kvinner, sier Hopsdal.

Fokus på kapitalgapet

DNBs arrangement hadde fokus på problemstillingen. Interessen på forhånd var veldig høy, og over 700 billetter ble revet bort på en ukes-tid.

– Folk ønsker denne typen arrangement for å sette i gang. Det senker terskelen, for blant annet å starte med sparingen. I tillegg har vi redusert kostnadene på fond, sier Hopsdal, som understreker at hun satte stor pris på at en del menn også tok turen.

– Vi har et fokus blant rådgivere i banken, på at de skal være mer på når de har menn og kvinner inne. Du skal ikke snakke bare til mannen, eller anta at det bare er han som bryr seg om økonomi. Vi skal likestille i enhver kundesamtale.

Banksjef i DNB, Stina Månestråle Hopsdal (t.v.), er blant dem som kjemper for likestilling. Her sammen med Bente Aasland og Henriette Andersen.

På arrangementet hadde DNB blant annet med seg Isabelle Ringnes, som for fem år siden var med å starte likestillingsorganisasjonen #Hunspanderer. Der har det blant annet blitt lansert en plattform der man kan sjekke hvor likestilte ulike arbeidsplasser er. Som likestillingsforkjemper har hun særlig vært opptatt av ubevisst diskriminering.

– Dette er et fantastisk initiativ fra DNB sin side, for å sette søkelyset på kapitalgapet i Norge. Jeg håper jeg kan være med å inspirere publikum til å bruke stemmen sin, og dytte samfunnet i riktig retning, sa Ringnes før hun skulle på scenen.

– Jeg har alltid brent for likestilling, og har gjort det til mitt fulltidsvirke. Jeg synes problematikken er kjempe viktig, og vil gjøre alt jeg kan for å bidra til at vi flytter oss raskere mot et likestilt samfunn.

Les også

De fleste frisørsalonger kutter fortsatt loven

Isabelle Ringnes er blant dem som ønsker å slå et slag for likestillingen i Norge.

– Forferdelig trist

Bente Aasland og Henriette Andersen var to av dem som satt blant publikum. At forskjellen var så stor mellom kvinner og menn kom overraskende på damene.

– Det er jo egentlig forferdelig trist at det ikke har blitt tatt tak i tidligere. Vi har gjerne sovet litt i timen, og fokusert på ting som familielivet. Jeg tror det kan være hovedgrunnen til at det har blitt som det har blitt for oss damer. Det er på tide at vi bretter opp ermene, og viser at vi vil bidra til økonomisk vekst for vår egen del, sier Aasland.

– Jeg var ikke klar over at forskjellen var så stor. Det er som de sier, at menn styrer alt på en måte. Jeg ønsker å få flere kvinner på banen, og at vi kommer opp og frem, sier Andersen.

Bente Aasland og Henriette Andersen fulgte nøye med på det som ble sagt fra scenen.

Ekspertens beste sparetips

Bakgrunnen for arrangementet var også å motivere, inspirerer og øke kompetansen om sparing og investering.

Hvilke tips har du til nordmenn som ønsker å spare på en best mulig måte?

– Mitt beste tips når det kommer til sparing er å begynne. Det trenger ikke være så mye. Det kan være en hundrelapp eller en tusenlapp, som du aldri ville tenkt på. Hvis du starter tidlig, og tenker langsiktig, kan noen færre øl på byen plutselig bli til millioner. Det trenger ikke være så avansert, bare start, sier Hopsdal.

Hvordan starter man?

– Arrangementer som dette gir folk sparelyst. I tillegg må vi legge til rette for at det er enkelt å spare. Det har vi blant annet gjort med en spare-app, og gjennom at vi snakker om sparing. Det er viktig at vi ikke gjør det så avansert.

Hvis man har kommet i gang, hvordan skal man holde det gående?

– Man kan følge litt mer med. Det er jo veldig kjekt å se hvilke veier pilene peker. Så er det viktig å være bevist på at det går i riktig retning. Forhåpentligvis ser man at de små investeringene man gjør etter hvert blir veldig mye. Vi skal sørge for at de opprettholder interessen.

Etter at DNB rettet fokus mot sparing har de opplevd at det har tatt veldig av hos kvinner.

– De tar kontakt for å spare. Tidligere måtte vi omtrent trygle de om å sette i gang en liten sparekonto. Nå tar kviner kontakt, og de ønsker å lære seg mer om fond og aksjer. Det er faktisk et voldsomt skifte. Endelig lykkes vi litt med markedsføringen, forteller Hopsdal.

Les også

Dette betaler kvinner mer for enn menn

Det var fullsatt i Stavanger konserthus under DNBs arrangement.

– Nå blir det sparing

Det skiftet banksjefen snakker om bekreftes av publikum.

– Det sånne kvelder primært gjør er å motivere. Det starter en flamme inni meg, som får meg til å tenke at jeg skal hjem og plassere pengene mine, sier Aasland.

Til høsten blir det sannsynligvis et nytt arrangement i Stavanger, der DNB håper å vise at tallene har endret seg.

Aasland forteller at hun allerede har opprettet fond og investert i aksjer, mens venninnen ikke har gjort det. Det har Andersen planer om å gjøre nå:

– Dette inspirerer veldig. Man lærte mye man ikke visste om aksjer, fond og pensjonsparing. Nå blir det sparing i fond, sier Andersen.

Publisert: