– Klinikker som reklamerer for Botox ser jeg ikke på som seriøse

Statens legemiddelverk er bekymret for at klinikkers ulovlige reklame for Botox vil bidra til kroppspress blant unge. Loreta Spahija (18) og Vilde Bentsen (18), reagerer på reklameringen, og forteller at flere unge jenter merker presset.

(F.v.) Loreta Spahija og Vilde Bentsen forteller at de merker kroppspresset blant unge jenter. Foto: Lena Rustan Fidjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Når klinikker legger ut reklame for Botox på Facebook for å lokke til seg kunder, så oppfatter jeg dem ikke som seriøse klinikker lenger. Jeg tenker at de som har lyst til å endre på noe fordi de virkelig sliter med selvfølelsen, selv skal oppsøke klinikken – ikke motsatt. Man vet aldri hvem som ser reklamen. Det er ille hvis de påvirker sårbare unge jenter, sier Loreta Spahija når hun hører om at klinikker i Kristiansand reklamerer for Botox.

Les også

Onsdag skrev KRSby om hvordan flere klinikker i Kristiansand reklamerer for det reseptbelagte legemiddelet Botox i sosiale medier

, og dermed bryter med lover og forskrifter som Statens legemiddelverk forvalter. Flere av klinikkene reklamerer for legemiddelet til rabatterte priser, mens et par har reklamert for gratis behandling ved deltakelse i konkurranser.

- _**LES MER:

Les også

Flere klinikker i Kristiansand reklamerer ulovlig for Botox

Bekymret for kroppspress blant unge

Både Spahijaog venninnen Vilde Bentsen blir svært overrasket når KRSby forteller at Botox er et reseptbelagt legemiddel.

– Nå ble jeg faktisk litt sjokkert, for det er første gang jeg hører det, sier Spahija.

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, bekymrer seg for hvordan reklamering av Botox bidrar til unge jenters kroppspress. Til KRSby har han blant annet sagt følgende:

– Det er ikke overraskende at disse reglene brytes. Det er dessverre en gjenganger, og vi har sendt massevis av brev til klinikker i Norge for å påpeke hva regelverket sier. Vi er skuffet over at de ikke følger regelverket, nettopp av det hensyn at de ofte henvender seg til unge mennesker.

I fjor sommer kunne klinikkene i byen

Les også

selv fortelle at de opplever en økning av unge jenter som ønsker å fikse på utseendet.

Les også

Noen av dem er under 18 år, og prøver å få behandlinger med lapp hjemmefra.

- _**LES OGSÅ:

Les også

Andrea (21) har fikset på utseendet sitt: – Idealet mitt var jo Barbie

Vilde Bentsen og Loreta Spahija reagerer på at klinikker reklamerer for Botox. Illustrasjonsfoto: Julie Sørensen Molvik

– Det er alltid noen som ser bedre ut

Både Bentsen og Spahija føler selv på kroppspresset, og forteller at det oppleves verre for jentene som er yngre enn dem selv.

– Det er alltid noen som ser bedre ut enn deg. Man har dager man føler seg ekstra deppa, og er misfornøyd med seg selv. Jenter på vår alder tar Restylane, og alle bruker vippe-extentions og -serum. Til slutt kommer vi nesten ikke til å vite hva ekte skjønnhet er. Faktisk vet jeg det ikke nå heller, forklarer Spahija.

– Ja, det er et stort press om å se bra ut. Det er bilder av pene jenter overalt, særlig på Instagram. Idealet er det perfekte, følger Bentsen opp, som også mener at jenter helst pynter seg for andre jenter.

– Botox benyttes faktisk i medisinsk behandling. Likevel har det via markedskreftene blitt så lett tilgjengelig at man ikke opplever det som et legemiddel.

– Spesielt unge kvinner er kritiske til utseendet

Reklame og sosiale medier er ifølge venninnene faktorer som bidrar til presset.

– Når flere reklamerer for vippeserum, så frister det veldig. Hvis jeg har lyst på treningstips, går jeg inn på Instagram og sjekker ut kontoer med over 100.00 følgere. Det er ikke rart man blir påvirket, argumenterer Spahija.

Ved SiA helse, forteller leder Eli Stålesen at flere føler på lignende press. SiA helse har blant annet tilbud innen psykisk helse for studenter, i alderen 18 år og oppover.

– Jeg ser mye av det hos meg, at spesielt unge kvinner er kritiske til utseendet. Fokuset som før har vært på kropp flyttes nå også opp mot ansiktet – som gjør at det blir et mye mer alvorlig press. Det går et skille mellom å være ung og sårbar, og voksen og moden, sier Stålesen.

- _**LES OGSÅ:

Les også

Tar med lapp hjemmefra for å ta Restylane før de er 18 år

Leder av SiA helse, Eli Stålesen. Foto: Torstein Øen

– Bør fortelle unge mennesker at Botox ikke er noe de trenger

Hun mener det bør ligge en etikk hos dem som tilbyr produkter som for eksempel Botox.

– Jeg tenker at klinikkene bør ha en plikt til å fortelle unge friske mennesker at dette ikke er noe de trenger, og fortelle dem at de er flotte slik de er. I veldig ung alder begynner noen med medikamenter som Botox og Restylane. Botox benyttes faktisk i medisinsk behandling. Likevel har det via markedskreftene blitt så lett tilgjengelig at man ikke opplever det som et legemiddel.

– Jeg tenker at klinikkene bør ha en plikt til å fortelle unge friske mennesker at dette ikke er noe de trenger, og fortelle dem at de er flotte slik de er.

Ifølge Stålesen blir angsten for å ikke være like fin som andre overskyggende for det faktum om at de er flotte, dyktige unge kvinner.

– Flere bruker mye energi på å bekymre seg over det. Men når jeg spør dem om hva som skjer hvis de går ned fem kilo, eller blir mer fornøyde med kroppen sin, så svarer de fleste at de vet at de ikke blir mer lykkelige av det. Man kan lure på om bruk av Restylane og Botox i noen tilfeller handler om å ha kontroll over noe, hvis livet ellers er urolig – litt som ved spiseforstyrrelser, sier Stålesen.

Overlege og medisinskfaglig rådgiver ved ABUP, Kirsten Djupesland. Foto: ABUP

– Bekymringsfullt med kroppsfokus-reklame

Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) er et spesialisert tilbud for barn og unge i hele Agder, opptil 18 år.

Overlege og medisinskfaglig rådgiver ved ABUP, Kirsten Djupesland, forteller at både unge og voksne blir påvirket av reklame rettet mot utseendet.

– All reklame som handler om overdrevent kroppsfokus er bekymringsfull. Det vet vi er en utfordring. Botox er her en av mange faktorer i det å tenke at en ikke kan være fornøyd med kroppen man har, sier hun.

Ved ABUP har de i likhet med SiA-helse merket at flere sliter med dette.

– Det er ikke tvil om at mange kommer hit fordi de strever med selvbildet sitt. Flere unge er veldig fokusert på hvordan de ser ut, og mindre flinke til å jobbe med hvordan de har det inni seg, forteller Djupesland.

Publisert: