Influenser Maria Teigland (25) går hardt ut mot «babyspons»: – Man vet aldri hvor bildene havner

For influenser Maria Teigland (25) er det uforståelig at anerkjente influensere på sosiale medier bruker barna sine som reklameplakat. I dette #NoFilter-intervjuet mener hun at foreldre bør tenke seg nøyere om.

Instagram-influenser Maria Teigland er en av flere som reagerer på «babyspons», en debatt som har rast nasjonalt de siste ukene etter Morten Hegseths VG-kommentar.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I spalten #NoFilter tar KRSby en usminket prat med folk i sør om dagsaktuelle temaer, deres hverdag og andre spørsmål. Denne gangen tok vi en prat med Instagram-influenser Maria Teigland.

  • Navn: Maria Teigland
  • Alder: 25 år
  • Sivilstatus: I et forhold
  • Yrke: Sykepleier, moteprofil og Instagram-influenser
  • Instagram: @ByMariaT

Fortsatt et stigma rundt psykisk helse

– Hva har gjort størst inntrykk på deg den siste tiden?

– Jeg tenker mye på at vi må gjøre noe for å styrke psykisk helse i Norge. Selv jobber jeg som sykepleier, og jeg prøver alltid å møte pasientene mine med respekt og forståelse.

– Selv om vi snakker mer om psykisk helse nå enn vi gjorde før, opplever jeg at det fortsatt er stigma i samfunnet, det synes jeg er trist og jeg mener vi burde ha kommet lenger. For vi må ikke glemme at alle har en psykisk helse, selv om det i mange tilfeller ikke synes på utsiden.

– Du har jo blitt en moteprofil med en økt følgerskare på Instagram. Hva skiller deg ut fra andre moteprofiler i byen?

– Jeg går med det jeg selv liker, synes er kult og følger ikke trender slavisk. Jeg liker å være casual og at det jeg går i er komfortabelt. Stikkordene er Adidas, en plain hvit T-skjorte, sneakers og noe i garderoben som er oversized.

– Mange sørlendinger er litt for innadvendte

– Hvem er du i virkeligheten sammenlignet med deg selv på sosiale medier?

– Jeg deler ikke alt i sosiale medier, men deler det jeg selv tror kan være inspirerende og selv synes er vakkert. Jeg tenker at det er viktig å bare være og oppleve noen ganger også, ikke ta bilder av alt hele tiden. Jeg viser nok mest av det virkelige liv på Instagram-storyen min, der har jeg ikke noe filter for hva som legges ut.

– Som østlending har du falt for Kristiansand og bosatt deg her med kjæreste og hund. Men om du måtte forandret noe ved Sørlandet, hva ville det vært?

– For å være ærlig synes jeg mange sørlendinger er litt for innadvendte. Er selv veldig åpen, derfor savner jeg nok mer åpenhet og raushet.

 Influenser Maria Teigland fra Hamar savner mer åpenhet og raushet på Sørlandet.

Ville skjermet egne barn

Morten Hegseth tok nylig opp debatten om influensere som bruker egne barn som reklameplakat. Teknisk sett blir du selv betegnet som en influenser på Instagram, hva tenker du om dette?

– Dersom jeg hadde hatt barn selv tror jeg nok at jeg vil skjermet de for eksponering i sosiale medier. Om jeg så skulle lagt ut noe ville jeg i hvert fall opprettet en privat konto for familie og venner der jeg kunne lagt ut "skrytebildene". Jeg kan godt forstå at foreldre er stolt av barna sine, men å bruke de til å tjene penger via sin kanal er for meg uforståelig.

Maria Teigland reagerer på at andre influensere bruker barna sine som en annonseinntekt. I det siste har det rast en nasjonal «babyspons»-debatt om tematikken.
– Folk må for all del gjøre som de selv ønsker, men jeg tror det er viktig å være forsiktig med hva man utsetter barna sine for. Man vet aldri hvor bildene havner og det man legger ut på nettet blir jo der for alltid. Dessuten kan ikke barn gi samtykke til hva som legges ut og hvordan kan man egentlig forsvare det når barna blir eldre og eventuelt spør om hvorfor?

– Hvorfor er det viktig at merking og sponsing generelt bli enda strengere nå?

– Det er svært viktig med retningslinjer, selv om jeg mistenker at ikke alle vil følge dem. Jeg kan faktisk ikke forstå at enkelte kan redigere seg selv tynnere, rumpa eller brystene større og bare late som det er slik de ser ut. Jeg synes rett og slett det er feigt å lyve til følgere sine på den måten. Det er jo ikke ekte, og det rett og slett farlig å se opp til noe som er uoppnåelig.

– Hva er det som gjør at du mistenker at enkelte ikke kommer til å følge så pass viktige retningslinjer i markedsføringsloven?

– Da sikter jeg til retningslinjene som går på at man ikke har lov til å spre uriktige påstander om kropp og helse, og det at man skal merke manipulerte bilder. Jeg tror for eksempel ikke at enkelte bloggere eller influensere kommer til å merke bildene sine med at brystene eller rumpa ikke er ekte. Det er gjerne en grunn til at man har utført inngrepet i utgangspunktet, og da vil man kanskje ikke gjøre folk oppmerksomme på det.

– Kvinner må få bestemme over egen kropp

– Abort har også blitt en het debatt de siste ukene. Hva tenker du om at Erna foreslår en endring i abortloven? Det er et forslag om å fjerne paragraf 2c, som innebærer mulighet for abort etter uke 12 om fosteret kan være langtidssyk.

– Selv mener jeg at en kvinne må få bestemme over egen kropp. Men at abort på generell basis har blitt en enkel løsning for mange, synes jeg er trist. Jeg tror man må se på årsaken til at kvinner tar abort og eventuelt forebygge uønskede graviditeter.

Maria Teigland engasjerer seg også i abortdebatten.

– Debatten har jo gått to veier: Blir loven diskriminerende mot enkeltgrupper og at vi vil bli et «sorteringssamfunn»? Eller er det viktigere en noen gang å stå på for kvinners rettigheter å kunne velge ut ifra egen livssituasjon?

– Her er jeg faktisk litt delt. Jeg mener oppriktig at samfunnet er for alle, og jeg synes det er trist at vi er i ferd med å bli et sorteringssamfunn.

– I dagens samfunn er det et stadig jag etter det perfekte, og jeg mener det må være rom for forskjeller. På den andre siden tror jeg at hver enkelt kjenner seg selv og sin livssituasjon best, og at man på den måten vil ta det riktige valget for seg selv.

Sosiale medier skaper press

– Hva er det verste med dagens samfunn?

– Det presset som unge utsettes for og at det går på bekosting av dårlig selvbilde og psykisk helse. Jeg tror på mange måter at sosiale medier har mye av skylden for dette presset. Derfor mener jeg man må være bevisst på det man legger ut og at det må være en viss sannhet i det.

no makeup monday 🖤

– Selv prøver jeg å være bevisst på blant annet redigeringen av bildene mine. Jeg redigerer for eksempel bare lyset på bildene, men tar ikke bort arr og akne. Jeg håper at retningslinjene kanskje kan være med på å rette opp i noe av det presset som man utsettes for i sosiale medier i dag.

– Hvis du var politiker, hva hadde vært din kampsak?

– Mer fokus på psykisk helse, og viktigheten av å starte med forebygging tidlig. Undervisning om psykisk helse må få mer plass i skolen. Jeg ville bevilget penger til flere helsesøstre.

– Greit å skille seg ut

– Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– Jeg skulle ønske at jeg visste at det var greit å skille seg ut og være annerledes. Jeg prøvde altfor hardt å passe inn og trodde jeg måtte være lik alle andre for å bli akseptert. Jeg skulle ønske jeg hadde mer troen på meg selv og våget å være rare meg.

– Og hva jobber du hardest mot akkurat nå?

– Jeg har endelig kommet i mål med sykepleierutdannelsen min, noe jeg jobbet veldig hardt for. Akkurat nå jobber jeg med å opparbeide meg erfaring og kompetanse, slik at jeg kan ta videreutdanning. Drømmen er etter hvert å bli helsesøster.

– Kan du bli den nye «Helsesista» i nærmeste framtid?

– Det som er så bra med helsesøsteryrket er at man kan være kreativ og tenke litt uten for boksen. Jeg synes det «Helsesista» gjør er helt fantastisk og jeg tror virkelig hun utgjør en forskjell. Men jeg tenker at jeg må finne min egen måte å være helsesøster på, avslutter hun.

Publisert: