Sjekk ut Øyvinds oppskrift på glutenfri Kvikklunsj
Sjalu på dem som knekker opp Kvikklunsj i påskesola? Øyvind, eller Cøliakikokken som han kaller seg, redder påska med denne glutenfrie kvikklunsjen.
Øyvind Engan har drevet nettstedet Cøliakikokken siden 2015, der han deler oppskrifter, tips og restaurantanmeldelser for å gjøre den glutenfri hverdagen enklere for flere.
Selv ble han nødt til å legge om hele livsstilen da han fikk han påvist sykdommen.
– Tipper det er utrolig mange med cøliaki som ser misunnelig på turvennen i påskesola, når de tar opp den tradisjonsrike Kvikklunsjen. Da er det godt å ha et glutenfritt alternativ som er nesten like godt, tipser han om.
Glutenfri Kvikklunsj
Dette trenger du:
- 100 g romtemperert smør
- 150 g melis
- 2 ts vaniljesukker
- 1 ss Xtra virgin coconut oil
- 2 romtempererte egg
- 275 g glutenfritt mel (jeg brukte Schaer B-miks)
- 1 ts bakepulver
- 500 g melkesjokolade
Framgangsmåte:
– Visp smør, melis, coconutoil og vaniljesukker sammen til kremaktig konsistens.
– Tilsett ett og ett egg mens du mikser med høy hastighet.
– Bland sammen bakepulver og mel før du tilsetter dette i røren. Elt dette sammen til en fast og fin deig. Tilsett eventuelt mer mel hvis det trengs.
For selve stekinga gir Engan to alternativer. Enten i vaffeljernet:
– Sett vaffeljernet på full guffe og form deigen som en firkant, som passer i vaffeljernet og stek i omtrent to minutter.
Eller så kan du varme opp stekeovnen til 220 grader.
– Bre resten av deigen til en firkant i en stekeplate med bakepapir. Den skal være knapt en centimeter tykk.
Deretter skal ovnen skrus ned til 200 grader, og deigen skal steker i 12 til 15 minutter. Kjeksen er ferdig når den begynner å få en brun stekeskorpe.
Ti minutter etter at kjeksene er tatt ut av ovnen, kan du skjære dem opp i passe biter. Legg bitene så på ei rist for å la dem kjøle seg ned.
– La dem gjerne ligge på benken til dagen etterpå for å bli skikkelig sprø.
Sjokoladetrekket:
Smelt melkesjokolade i et vannbad. Når kjeksbitene er sprø er de klare til dypping i melkesjokoladen.
Dypp dem og legg dem på rist. Legg bakepapir under selve risten så kjeksene får dryppet av seg.
– Sjokoladen under er god å momse i seg nemlig, poengterer Øyvind.
Vil du ha ekstra påskesmak, rasper du over litt økologisk appelsinskall før sjokoladen stivner. Sett så de ferdige sjokoladebitene til kjøling minst en time.
Glutenfritt pinnebrød
- 2 dl lunket vann
- 1/2 ts fiberhusk
- 2 dl Semper fiber
- 1 dl Schar b-miks
- 1 toppa ts bakepulver
- 1/3 ts salt
- 1/2 ts sukker
- 1 ss smeltet smør
- 4–5 ss rapsolje
- 1 ts oregano
Framgangsmåte:
1. Rør fiberhusk ut i vann. La den svelle i fem minutter.
2. Bland alt det tørre sammen.
3. Smelt smør. Bland alt godt og kjør det fem minutter i kjøkkenmaskinen.
4. Ha olje på hendene og elt deigen, før du har den i en pose eller plastboks med lokk.
Pinnebrød-deigen bør oppbevares kjølig til du skal på tur.
– Ha gjerne med engangshansker på turen, og litt olje. Del opp deigen og form til pølser som du slynger rundt bjørkepinner/spyd.
Så skal de grilles i gode 15 minutter, eller til brødet har fått god stekeskorpe og farge.
– Om du liker det søtt, så dryss gjerne over sukker og kanel både like før og like etter steking.